:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> REPULSION
REPULSION
Bespreking door: Dimitri - Geplaatst op: 2004-11-18
Nota: Deze film maakt deel uit van de Roman Polanski box uitgegeven door A-Film. Deze box bevat de titels Repulsion, 7 Shorts, Knife In The Water, Bitter Moon, Tess, Cul-De-Sac, What?, The Pianist. Die allen een aparte recensie krijgen op deze site.

FILM
Londen, jaren zestig. Carol (Catherine Deneuve) is een Belgisch meisje dat werkzaam is in een schoonheidssalon en een flat deelt met haar oudere zus. Ze is erg in zichzelf gekeerd en sleept een karaktervervormend verleden met zich mee. Door haar uiterlijk kan ze op heel wat bijval van de mannen rekenen. Vooral Colin (John Fraser) heeft zijn hart aan haar verloren. Toch blijft Carol ongevoelig voor al deze aandacht, ze walgt er zelfs van. Op zo'n sterke wijze dat het niet anders kan dat ze een fatale afkeer heeft van mannen en seks. Wanneer Carol's zus op vakantie vertrekt blijft ze alleen achter in het appartement en verliest langzaam maar zeker de volledige controle over haar denken en doen. Op psychotische wijze brengt Carol onherstelbare schade toe aan het leven van haarzelf en dat van anderen.

Roman Polanski maakte met deze prent een voor die tijd (1965) zeer gewaagde registratie van het gedrag van een zenuwzieke vrouw die overgaat tot de vernietiging van haarzelf en haar omgeving. Uniek is dat het verhaal verteld wordt door de ogen van Carol (het hoofdpersonage) en geen oordeel velt over oorzaak en gevolg van haar gedrag. Dit leidt tot het samensmelten van realiteit en surrealistische verwrongen gedachten zodat de kijker als het ware in de geest van de psychisch gestoorde vrouw plaatsneemt. Repulsion wordt vaak omschreven als de vrouwelijke versie van Hitchcock’s Psycho. Ook al zijn er heel wat raakvlakken, zoals een mentaal gestoord hoofdpersonage, psychotische moordbuien en angstaanjagende beelden en geluiden, toch blijft Repulsion een aparte film op zich. Vooral de verschillende onaangekondigde schrikeffecten zorgen zelfs vandaag nog voor het ten berge rijzen van de haren bij de kijker. Enkele van deze scènes zijn door de jaren heen talloze keren gekopieërd door andere filmmakers uit het horror-genre, maar Polanski is wel degelijk de grondlegger ervan. Catherine Deneuve zet op een heel aparte manier haar rol neer en bevindt zich regelmatig in catatonische poses, die erg toepasselijk zijn bij haar personage.

Repulsion blijft een erg sterke film die zeker tot het beste van Polanski's werk uit de jaren zestig behoort.

BEELD EN GELUID
Het beeld is in de originele aspect ratio van 1.85:1 anamorf op de DVD gezet. De zwart/wit film is niet optimaal bewaard gebleven waardoor er heel wat krassen, vuiltjes en gaten op het scherm te zien zijn. Dit doet maar weinig afbreuk aan het eindresultaat daar het de prent een extra vies tintje tintje geeft dat perfect aansluit bij de zieke geest van het hoofdpersonage. De scherpte is naar behoren en het contrast is aanvaardbaar. Het geluid is de oorspronkelijke mono-track. Op de regio 1 Criterion-versie is een DTS remix gemaakt waarbij alle kanalen veelvuldig benut zijn. Wij dienen het met een monofone versie te stellen, maar die heeft zeker voldoende charme om te kunnen boeien. Vooral de verontrustende geluidseffecten komen goed tot hun recht. Op wat ruis en distortie na is ook het overige gedeelte van de geluidstrack goed te pruimen.

EXTRA'S
Enkel de bioscooptrailer. Wil je meer dan zal je moeten uitwijken naar de regio 1 Criterion-versie die een audiocommentaar van Roman Polanski en Catherine Deneuve herbergt.

CONCLUSIE
Wie interesse heeft in het eerdere werk van Polanski krijgt bij Repulsion heel wat waar voor zijn geld. Deze psychologische horrorfilm met surrealistische en expressionistische tintjes, laat na het bekijken nog steeds een blijvende indruk na. Het verteltempo ligt ietsje trager dan wat we tegenwoordig gewend zijn, maar dat valt niet meteen negatief te noemen. Dit is één van de beste Polanski films uit de jaren zestig.


cover
Studio: A-Film

Regie: Roman Polanski
Met: Catherine Deneuve, John Fraser

Film:
7,5/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
6/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1965

Leeftijd:
16

Speelduur:
104 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8716777049778


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 1.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Bioscooptrailer

Andere recente releases van deze maatschappij