:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> YOSSI & JAGGER
YOSSI & JAGGER
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2004-11-26
FILM
Yossi (Ohad Knoller) en Jagger (Yehuda Levi) houden van elkaar, dat is niet zo vreemd of apart, alleen zijn ze allebei soldaat in het Israëlische leger, ergens in een afgelegen kampplaats in het bergachtige zuiden van Libanon. Het is winter en het is koud en modderig op de Golan en er is niets te beleven. De jonge miliciens (jongens en meisjes) brengen er hun legerdienst door die ongeveer drie jaar duurt. De tijd doden ze met het lopen van wacht langs de grens en af een toe een nachtelijke simulatieoefening tegen terrorisme. Hun behuizing bestaat uit metalen containers en hun ontspanning uit een transistorradio die de popmuziek van een verafgelegen station krakend opvangt. Het leven is er saai en de mogelijkheden zijn beperkt.

 


Maar Yossi heeft Jagger en Jagger heeft Yossi en de rest van de compagnie heeft een vermoeden van hun grote vriendschap, op uitzondering van dat ene meisje dat verliefd is op Jagger omdat hij zo lief is en zo anders dan de andere mannen. En Jagger op zijn beurt is het leven in het kamp beu en wil weg uit het leger en liefst ook weg uit Israël en hij wil dat Yossi er ook de brui aan geeft, en hij wil Yossi kunnen voorstellen aan z’n ouders en samen naar Eilath gaan en samen de wereld intrekken. Maar Yossi is introverter en meer begaan met zijn verantwoordelijkheden als commandant van de eenheid en maant zijn vriend aan tot kalmte. Hij laat uitschijnen dat die plannen zeker niet voor de nabije toekomst zijn. En dan komt het bericht dat een commando van de Hezbollah op weg is naar de grens en dat hun eenheid dat moet voorkomen.

 

Eytan Fox heeft met Yossi & Jagger een ontroerende, tedere film gemaakt over de liefde tussen twee jonge mensen. Dat het om twee jonge mannelijke militairen gaat in het Israëlische leger is toeval of in elk geval niet relevant. Fox kiest duidelijk voor een zo gewoon mogelijk liefdesverhaal en vermijdt alles wat in de richting van een klassieke homofilm zou kunnen wijzen. Er is geen sprake van expliciete homoseks, van pornografie of van seksuele handelingen tout court, terwijl de jonge personages wel voortdurend praten over seks, geïsoleerd als ze zijn in het kamp, dicht op elkaar gepakt en in de onmogelijkheid om zich als jonge adolescenten normaal te gedragen. Hun frustraties vergroten ze zelf uit bij gebrek aan privacy of een alternatief. Dat wat ze echt op hun jonge leeftijd zouden moeten doen, nl. uitgaan, mensen ontmoeten, de wereld verkennen, zich amuseren, dat alles moeten ze jarenlang missen omdat hun land hen nodig heeft. Als er al één politieke boodschap uit de film te distilleren is, is het wel deze: geen van hen is blij met de situatie. Gelukkig is het niet allemaal kommer en kwel en zit er ook heel veel humor in de film, soms zoete en soms bittere, maar altijd op mensenmaat gesneden.

 

Yossi & Jagger duurt amper 64 minuten, maar Eytan Fox slaagt erin om in die korte tijdspanne een geloofwaardig en meeslepend verhaal te vertellen. Niet alle situaties zijn zonder meer duidelijk (de omstandigheden van de nachtelijke ontploffing) en aan andere had hij beter meer aandacht besteed (het blijft tot het eind onduidelijk in welke mate de jongens verliefd op elkaar zijn), maar misschien was de regisseur bang om té ver te gaan, te expliciet te worden.

In Israël is Yossi & Jagger uitgegroeid tot een groot commercieel succes, ondanks het controversiële aspect van homoseksualiteit in het leger en liefde tussen twee mannen en ondanks de verwrongen communicatie van het leger naar aanleiding van de release van de film. Het is dan ook een moedig project in een land uit die regio en het stelt zeker en vast de karikaturale beeldvorming bij over Israël als conservatief land.

 

BEELD EN GELUID
De film is een lowbudgetproductie. Het beeld is niet echt spectaculair (in de Israëlische winter) en doet eerder documentaire-achtig aan. Dat roept dan weer een aparte en improvisatorische sfeer op. Het geluid in Dolby Digital 5.1 stuurt het geluid prima rond: stemmen en gestommel vooraan, de geluiden van de natuur achteraan en opzij. De kijker zit er als het ware middenin.

EXTRA’S
Trailer en muziekclip met het liedje uit de film dat in Israël in de hitparade heeft gestaan. Het gaat om een montage van beelden uit de film, gecombineerd met een aantal fragmenten die op de montagetafel zijn gesneuveld.

 

CONCLUSIE
Yossi & Jagger is een leuk verhaal over een ontluikende liefde tussen twee jonge mensen. Tieners en twens zullen de film beslist op prijs kunnen stellen die tegelijk intiem en releverend is omtrent seksualiteit in Israël en in het Israëlische leger. Ontwapenend.


cover
Studio: Total Film

Regie: Eytan Fox
Met: Ohad Knoller, Yehuda Levi

Film:
7,5/10

Extra's:
2/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2002

Leeftijd:
12

Speelduur:
64 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
9789085140429


Beeldformaat:
1.37:1 PAL

Geluid:
Hebreeuws Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailer
• Muziekclip

Andere recente releases van deze maatschappij