:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SAINT, THE - SERIES 1
SAINT, THE - SERIES 1
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2005-01-12
SERIE
The Saint werd geboren in 1928, in het boek The Saint Meets the Tiger van auteur Leslie Charteris. Leslie Charles Bowyer Yin werd in 1907 geboren in Singapore en op zijn 17e verkocht hij al een eerste fictieve roman die hij geschreven had. Na in 1928 het het eerste Simon Templar boek geschreven te hebben, besloot Charteris om met zijn studies te stoppen en zich toe te spitsen op het schrijven van romans. Pogingen om andere genres van boeken te schrijven bleken onsuccesvol en in 1930 keerde Charteris terug naar zijn eerste en meest succesvolle figuur: Simon Templar in het boek Enter the Saint.

Ondanks de groeiende populariteit van The Saint in Groot-Brittanië, kon Charteris de eindjes maar met moeite aan elkaar knopen en duurde het tot 1935 vooraleer hij genoeg geld bij elkaar had om naar de Verenigde Staten te reizen. Daar werkte hij vooral als scriptwriter en ondertussen bleef hij verhalen over The Saint schrijven. Nog in datzelfde 1935 schreef hij The Saint in New York, een boek dat wereldwijd zo populair werd dat ook Charteris binnen de kortste keren internationaal bekend was. Drie jaar later, in 1938, werd het boek verfilmd met Louis Hayward in de hoofdrol. Deze laatste werd voor volgende Saint films al snel vervangen door George Sanders, die de rol 5 maal op zich zou nemen. Tegen 1941 wist Charteris de rechten op de Saint films terug te kopen van RKO en kwam er een einde aan de Saint films. Tegen het einde van de jaren 40 was zowat alles wat je kon bedenken van The Saint al wel eens geproduceerd. Naast de boeken, kwamen er ook stripverhalen, krantenstrips en dramaversies voor de Amerikaanse radiozenders. Op het grootste succes van Simon Templar zou Charteris echter nog moeten wachten tot het begin van de jaren 60.

In het begin van de jaren 60 wist producer Robert S. Baker Charteris namelijk te overhalen om van The Saint een televisieserie te mogen maken. De vraag was natuurlijk wie er genkipt zou zijn om Simon Templar te vertolken? Tijdens het schrijven van de boeken had Charteris steeds een man in de aard van Cary Grant in gedachten gehad voor de rol. De producers zagen dat vanzelfsprekend niet zitten en hadden hun gedachten gezet op Patrick McGoohan, die ondertussen immens populair was geworden door de reeks Danger Man en later nog de hoofdrol zou spelen in The Prisonner. Deze ging echter niet op het aanbod in en uiteindelijk werd er gekozen voor de jonge acteur Roger Moore. Het contract was nog maar net getekend, of Moore kreeg te horen dat producer "Cubby" Broccoli wel geïnteresseerd was om Moore de volgende James Bond te laten worden eenmaal Sean Connery er de brui aan gaf. Moore kon echter niet aan zijn contract met Baker ontsnappen en moest 007 dus aan zijn neus laten voorbijgaan, gelukkig zou de kans zich ooit nog eens aanbieden.Vooraleer de rol van Simon Templar op zich te nemen had Moore in verschillende minder bekende films gespeeld en een aantal tv-series, die al heel wat succesvoller waren. Hieronder bevinden zich onder meer Ivanhoe, The Alaskans en Maverick. Maar internationaal brak Moore voleldig door met de eerste afleverin van The Saint in 1962 genaamd The Talented Husband. Aanvankelijk was Charteris niet echt enthousiast over de keuze van de producers, maar wanneer de serie een succes bleek, veranderde de auteur al snel van gedachte. Ondertussen bleef Charteris trouwens Saint verhalen schrijven, veelal kortverhalen en af en toe eens een langer verhaal. De meeste afleveringen uit de tv-serie zijn trouwens gebaseerd op deze (kort)verhalen van Charteris. ITC, dat The Saint produceerde, kon voor de serie echter geen afzetmarkt vinden in de USA. Bijgevolg werd de serie maar aan kleinere zenders verkocht in zogenaamde syndication, deze zenders deden echter gouden zaakjes, want tot de dag van vandaag is er geen serie die het ooit zo goed heeft gedaan in syndication.

Simon Templar, beter bekend als The Saint, kan je nog het best beschouwen als een moderne Robin Hood die steelt van de armen, dan wel met het enige verschil dat hij een deel van de buit of de beloning altijd zelf zal houden. The Saint houdt niet van oplichters en chanteurs, of mensen die op de één of andere manier ook maar proberen om andere mensen het leven zuur te maken. Hij zal eerlijke en oprechte mensen steeds helpen wanneer ze hem om hulp vragen. Overal waar hij komt, wordt The Saint herkend, durft er iemand nog vragen over wie de conversatie gaat, dan krijgt die zonder twijfel de opmerking: "That's the famous Simon Templar!". In de serie is dat ook het moment waarop we het engelenkroontje boven het hoofd van Moore zien verschijnen. Tegelijkertijd start het intromuziekje en zien we op het scherm het handelsmerk van The Saint: een stokfiguurtje dat Charteris zelf op zijne 9e bedacht.The Saint is één van de vele klassieke Britse tv-producties. Britse TV series stonden toen, en in veel gevallen ook nu nog garant voor kwalitatief hoogstaande televisie. Ze brachten een soort televisie dat men aan de andere kant van de grote plas nog steeds niet lijkt te kunnen produceren. Vandaag de dag uit zich dat vaak in de vele prima documentaires die de BBC produceert en in een aantal erg sterke comedy reeksen. In het verleden was het ITC dat de meeste tv-series produceerde en allemaal waren ze in hun tijdperk kaskrakers van formaat. Een aantal onder hen zijn vandaag de dag een beetje verouderd en zullen het gros van het jongere publiek waarschijnlijk niet meer weten aan te spreken. Al is het enkel nog maar omdat de meeste van die series natuurlijk integraal in zwart-wit geproduceerd werd. Van The Saint werden 71 afleveringen in zwart-wit gefilmd en later nog eens 47 afleveringen in kleur. Hier en daar bestaan er gelukkig uitzonderingen op de regel die ook 40 jaar na datum nog best het bekijken waard zijn en niet alleen moeten teren op nostalgie. De combinatie van prima acteerprestaties en goed geschreven scenario's is in dat geval natuurlijk wat van deze series zulke klassiekers maakt. Film- en televisieliefhebbers zullen in de vele afleveringen van The Saint trouwens tal van Britse acteurs herkennen die later bijvoorbeeld ook in James Bond films zouden meespelen of in andere Britse producties. Simon Templar is Roger Moore op zijn best en The Saint is Britse televisie op zijn best. Verplicht kijkvoer voor de liefhebbers van het genre en in het algemeen liefhebbers van degelijke televisie.

AFLEVERINGEN
Op deze eerste set werden de afleveringen uit het eerste en tweede televisieseizoen van The Saint gebundeld, het gaat hier om de volgende afleveringen:
The Talented Husband, The Latin Touch, The Careful Terrorist, The Covetous Headsman, The Loaded Tourist, The Pearls of Peace, The Arrow of God, The Element of Doubt, The Effete Angler, The Golden Journey, The Man Who Was Lucky, The Charitable Countess, , , The Fellow Traveller, Starring the Saint, Judith, Teresa, The Elusive Ellshaw, Marcia, The Work of Art, Iris, The King of the Beggars, The Rough Diamonds, The Saint Plays with Fire, The Well-Meaning Mayor, The Sporting Chance, The Bunco Artists, The Benevolent Burglary, The Wonderful War, The Noble Sportsman, The Romantic Matron, Luella, The Lawless Lady, The Good Medicine, The Invisible Millionaire, The High Fence, Sophia, The Gentle Ladies, The Ever-Loving Spouse en The Saint Sees It Through

BEELD EN GELUID
In tegenstelling tot vele latere tv-series werd The Saint nog integraal op film geschoten. Dat heeft natuurlijk zijn voordelen wanneer men de serie nu op DVD wil release. Bij tv-series op video is wat je ziet op dvd namelijk het beste dat er beschikbaar is. Series op film kunnen echter geremastered en opgepoetst worden zoals dat ook bij feature films gedaan wordt. Speciaal voor deze DVD release heeft Carlton alle afleveringen van de eerste 2 tv-seizoenen van The Saint digitaal opgekuist. Het resultaat is werkelijk verbluffend. De Transfer is haarscherp en bevat slechts een minimum aan beschadigingen en filmgrain. Enkel de meest hardnekkige of enkele onbeduidende foutjes in het beeld zijn nog aanwezig. Schaduwdetail en zwartniveau zijn erg goed, wat we natuurlijk grotendeels te danken hebben aan het feit dat de afleveringen in zwart-wit gefilmd werden en daar ook rekening werd mee gehouden tijdens de opnames. Egde enhancement, compressie-artefacten en enige andere vorm van problemen die zich kunnen voordoen bij het omzetten naar DVD zijn compleet afwezig. Aangezien de set gereleased werd door Carlton, zijn we daar niet echt verbaasd over, aangezien hun releases op audiovisueel vlak erg verzorgd zijn. Transfers zoals deze willen we vandaag de dag wel meer gepresenteerd krijgen...Voor het geluid werd er geopteerd voor een opgekuiste mono geluidstrack in plaats van een remix. Sommigen zullen dit misschien spijtig vinden, maar zelf hebben we liever een prima mono track in plaats van een middelmatige Dolby Digital 2.0 of, erger nog, een 5.1 track. Zeker deze laatste past compleet niet bij de stijl van de serie. De aanwezige monotrack klinkt zo goed als mogelijk en werd overduidelijk tot de hoogst mogelijke kwaliteit gerestaureerd. Bijgevolg is het een ruisvrije track, waarin ook niet de minste beschadiging terug te vinden was. Dialogen waren steeds kraakhelder en erg goed te verstaan.

EXTRA’S
Spijtig genoeg zijn de extra's meteen ook de enige zwakke plek van deze dvd-set. Op het eerste schijfje vinden we een trailer terug voor enkele andere series die Carlton ook op DVD gereleased heeft, daarnaast ook een afbeelding van het originele Publicity Book en enkele pagina's tekst omtrent The Saint. Op de 2e schijf vinden we enkele pagina's terug met daarop een lijstje van de Original USA Novels met afbeeldingen van de covers. Daarnaast nog een Stills Gallery en enkele pagina's tekst met afbeeldingen omtrent The Saint's Volvo. Naast een 2e Stills Gallery kan je op de 3e schijf ook de ITC Brochure in detail bekijken en een 2e reeks Original USA Novels bekijken. Op de 4e schijf tenslotte een 3e en laatste Stills Gallery, een interview met Robert S. Baker en enkele pagina's met info over Original Memorabilia.Op het gebied van extra's is het dus maar een povere bedoening. In 2003 werd in Australië ook een eerste reeks van zwart-wit afleveringen gereleased op 6 schijven. Deze set heeft echter een aantal extra's meer dan de regio 2 release, waaronder:
- 14 Theatrical trailers
- Audio commentary
- Cast/crew biographies
- Production notes
- Interviews
- Awards/Nominations
- Filmographies
- Music- & sound effects only tracks

De meest interessante hiervan zijn zonder twijfel de audiocommentaar, de 2 interview en de Music- & sound effects only geluidstracks. Voor sommige fans is deze kleine meerwaarde een reden om de Australische set te importeren (de set is regiovrij en werkt bijgevolg in alle DVD-spelers). Spijtig genoeg zijn de Australische DVD's een pak duurder dan de Britse releases, Alle zwart-wit afleveringen zullen in Engeland na verloop van tijd te koop zijn voor een goede 140 euro, in Australië betaal je al snel 200 euro voor de 3 sets die daar alle zwart-wit afleveringen zullen bundelen. Voor mensen die vanuit België bestellen komen daar echter al snel nog eens 21% BTW en 6,5% importtaxen bij. Ieder moet voor zich natuurlijk maar uitmaken of het aantal extra's die je daar meer krijgt de kost waard is, in ons geval was dat alvast niet zo en gezien de erg goede kwaliteit van beeld- en geluid nemen we dat er graag bij. De 2e set moet nog altijd verschijnen dus de mogelijkheid bestaat nog steeds dat daar heel wat meer extra's op aanwezig zullen zijn. We hopen het alvast.

CONCLUSIE
The Saint is een tijdloze tv-klassieker met in de hoofdrol Roger, 007, Moore. Op technisch gebied zijn zowel beeld als geluid erg goed te noemen. Erg spijtig dat er niet meer extra's aanwezig zijn, anders was dit zeker een top release geweest. Nu is het uitkijken naar de release van een 2e set waarop de overige afleveringen in zwart-wit gebundeld zullen worden. "Just watch for the sign of The Saint, he will return!" en groot gelijk heeft hij.


cover
Studio: Carlton

Regie: Michael Truman, John Gilling, John Ainsworth
Met: Roger Moore, Derek Farr, Shirley Eaton, Patricia Roc, George Roderick

Film:
9/10

Extra's:
3/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
U.K.

Jaar:
62-64

Leeftijd:
PG

Speelduur:
1872 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5037115060938


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
Engels
Extra's:
• Character Biographies
• Original ITC Brochure
• The Saint's Volvo Fact File
• Stills Gallery
• Original Memorabilia
• Original Publicity
• Robert S. Baker Interview
• TV Year Book

Andere recente releases van deze maatschappij