:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CSI MIAMI, SEIZOEN 1.1-12
CSI MIAMI, SEIZOEN 1.1-12
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2005-01-31
SERIE
Na het waanzinnige succes dat CSI te beurt viel kon een spin-off moeilijk achterwege blijven. In 2002 lanceerden CBS en producerstandem Bruckheimer – Zuiker de eerste CSI-spin off: CSI Miami. Ditmaal vindt de actie (zoals de naam doet vermoeden, ahum) plaats in Miami alwaar geen enkele misdadiger veilig is voor het team van Horatio "H" Cane (rol van David Caruso). Voor het oplossen van misdrijven groot en klein kan hij steeds rekenen op ballistisch expert Calleigh Duquesne (Emily Proctor), duiker Eric Delko (Adam Rodriguez), forensisch antropoloog Alexx woods (Khandi Alexander), Timothy Speedle (Rory Cochrane) en Megan Donner (Kim Delaney)

Dat CSI Miami geen goedkoop doorslagje is van "moederserie" CSI werd de fans al snel duidelijk. We kunnen ons moeilijk voorstellen dat er CSI-fans rondlopen die helemaal niet houden van CSI Miami. Indien de scenario's bij CSI Miami beduidend minder sterk zouden zijn dan bij CSI dan was de serie wellicht geflopt. Gelukkig namen de makers helemaal geen risico's met scenario's die bij beide series van een even hoog niveau zijn. Goede scenario's op zich zijn natuurlijk geen garantie op succes, men moet ook beschikken over interessante personages en getalenteerde acteurs. Wat de acteurs betreft: ze moeten wat talent of charisma betreft volgens ons zeker niet onderdoen voor de cast van CSI. Als wij (wat de personages betreft) echt een keuze moeten maken dan verkiezen we toch nog steeds Grissom en collega's boven Horatio en zijn team. Heeft dit te maken met het feit dat het origineel nog altijd iets beter is dan de afgeleiden / de kopieën? Wellicht wel. Aan de andere kant is het ook gewoon zo dat we na 3 seizoenen CSI al heel wat meer vertrouwd zijn met de vaste personages. Op visueel vlak zijn beide shows aan elkaar gewaagd, zowel Las Vegas als Miami bieden heel wat mogelijkheden op het gebied van 'setting'. Terwijl bij CSI de nightshift wordt gevolgd krijgen we bij CSI Miami vaak adembenemende shots te zien van zonovergoten stranden en de fascinerende Everglades.

Een ander verschil tussen CSI en CSI Miami is het feit dat alle leden van het CSI Miami-team politieagenten zijn terwijl dit bij CSI niet het geval is. Indien we de "Weekly primetime ratings" bekijken voor midden januari 2005 dan merken we dat CSI nog steeds afgetekend op nummer 1 staat als best bekeken programma in de VS, CSI Miami haalt de 11de plaats (vaak staat het programma in de top 10). Ondertussen is in de VS ook een 2de spin-off te zien: CSI New York. Ondergetekende zag tijdens een lijnvlucht naar New York inmiddels de eerste aflevering hiervan en (als we al een oordeel mogen vellen na het bekijken van één aflevering) het viel ons toch op dat deze tweede spin-off een heel andere "feel" heeft dan CSI en CSI Miami. CSI en vooral CSI Miami stralen bij momenten iets exotisch uit, iets warm, terwijl de aflevering van CSI New York die we zagen veel kouder en donkerder aanvoelde, in die mate dat wij spontaan moesten denken aan de film Se7en en The X-files. Tijdens dezelfde lijnvlucht bekeek ondergetekende ook een aflevering van het derde CSI Miami-seizoen aldus voor een keer zondigend tegen onze stelregel om de afleveringen van een dergelijke tv serie in de "juiste" volgorde te bekijken, mede om de verveling tegen te gaan en met in het achterhoofd dat 95 % van de CSI-afleveringen los van elkaar staan. Achteraf kon ik mij natuurlijk voor het hoofd slaan, het betrof namelijk een aflevering waarin één van de vaste cast leden op dramatische wijze uit de serie verdwijnt...

Net als bij CSI krijgen we bij CSI Miami 2 boxen per seizoen. Bij deze eerste box met 12 afleveringen is geen pilot terug te vinden. In het algemeen wordt CSI-aflevering 2.22 Cross-Jurisdictions (waarin Catherine en Warrick naar Miami afreizen om er samen met de vaste crew uit CSI Miami een misdaad op te lossen) als pilot van CSI Miami beschouwd. Wees gerust, het is niet nodig om deze aflevering gezien te hebben om optimaal aan dit eerste CSI Miami-seizoen te beginnen, het is gewoon een leuke introductie.

AFLEVERINGEN
Disc 1:
Aflevering 1.1 - Golden Parachute
Het CSI-team zoekt naar overlevenden van een vliegtuigcrash in de Everglades. Op onverklaarbare wijze treffen ze een vrouwelijk slachtoffer aan, op zo'n acht kilometer van de plek waar het vliegtuig is neergestort. De enige overlevende beweert dat de vrouw het luik van het vliegtuig had geopend om zelfmoord te plegen, maar Horatio vertrouwt het zaakje niet. Wanneer de puzzelstukjes niet in elkaar vallen, moet het team de gebeurtenissen tijdens de fatale vlucht zien te reconstrueren.

Aflevering 1.2 - Losing Face
Wanneer de mentor van Horatio tijdens het onschadelijk maken van een bom omkomt, ziet het CSI-team het als een persoonlijke missie om de dader op te sporen. De plaats van de explosie wordt minutieus onderzocht maar het team blijft met meer vragen dan antwoorden zitten. Wanneer Horatio en Megan weggeroepen worden naar een andere bommelding zijn ze verbijsterd wanneer ze erachter komen wie het echte doelwit van de bommenterreur is.

Aflevering 1.3 - Wet Foot / Dry Foot
Iemand heeft ogenschijnlijk de dood gevonden bij een aanval van een haai. Horatio en Megan gaan echter twijfelen aan de doodsoorzaak wanneer ze een kogel aantreffen in een deel van een menselijk torso. Wanneer het CSI-team vervolgens op een verlaten boot vol geheimen stuit, volgen Horatio en het team het spoor verder. Ze ontdekken dat er sprake was van een geheime missie, met vrijheid als doel, die verschrikkelijk misliep.

Aflevering 1.4 - Just One Kiss
Wanneer op een strand bij Miami een verkrachting en moord plaatsvinden, worden Horatio en het team op onderzoek uitgezonden. Na verhoor van de vriend van een verkrachtingsslachtoffer komen Megan en Horatio erachter dat het stel een onstuimig feest had bijgewoond in het landhuis van een rijke familie van politici met 'oud geld'. Wanneer de bewijzen zich tegen de familie opstapelen, nemen de machtige Hamiltons zelf maatregelen om de goede naam van hun familie te beschermen.

Disc 2:
Aflevering 1.5 - Ashes to Ashes
Een priester wordt doodgeschoten en het bewijsmateriaal geeft aan dat de 12-jarige misdienaar Cameron Medina de hoofdverdachte is. Nader onderzoek naar Camerons tumultueuze thuissituatie leidt het CSI-team in een andere richting. Ondertussen doen Horatio en Delko onderzoek naar de verkoolde overblijfselen van een zwangere vrouw die het slachtoffer van een misdrijf is geworden. Het is aan hen om fysiek bewijsmateriaal te verzamelen om de persoon te kunnen veroordelen van wie Horatio instinctief aanvoelt dat hij de moordenaar is.

Aflevering 1.6 - Broken
Een 5-jarig meisje wordt dood aangetroffen in de toiletruimte van het restaurant van een pretpark. Het CSI-team ontdekt dat de moordenaar geprobeerd heeft haar buiten te smokkelen. Calleigh, Delko en Speedle ontdekken tussen de bezoekers een zedendelinquent die een bekende van de politie is, maar de bewakingsvideo verschaft hem een alibi. Naarmate het team nieuwe aanknopingspunten vindt, laat het bewijsmateriaal zien hoever iemand gaat om aan zijn straf te ontsnappen.

Aflevering 1.7 - Breathless
Horatio en het team onderzoeken de moord op een jonge mannelijke stripper die na een seksfeestje dood wordt aangetroffen. Het bewijsmateriaal wijst in de richting van vergiftiging. Verschillende motieven passeren de revue en Horatio ontdekt dat de stripper tijdens het feestje geobsedeerd was door één van de vrouwen. Ondertussen onderzoeken Megan en Delko de dood van een diepzeeduiker die op zee dood is gestoken.

Aflevering 1.8 - Slaughter House
Een peuter die alleen door de straten van een buitenwijk doolt, brengt de politie op het spoor van een brute moord op een gezin in hun eigen huis. De moeder, een kleuter en twee zonen zijn allen dood; alleen de vader en de peuter overleven de slachting. Met behulp van de bloedsporen die her en der op de plaats delict worden aangetroffen, moet het CSI-team bewijsmateriaal verzamelen om vast te kunnen stellen wanneer, en in welke volgorde, de verschillende gebeurtenissen hebben plaatsgevonden. Alleen zo kunnen ze de moordenaar te pakken krijgen.

Disc 3:
Aflevering 1.9 - Kill Zone
Tijdens de spits in het centrum van Miami worden drie mensen doodgeschoten. Horatio en het team beginnen aan een race tegen de klok om de, naar zij denken, professionele scherpschutter te vinden. Het team staat echter voor een raadsel wanneer een vierde slachtoffer wordt aangetroffen en de sporen niet overeenkomen met die van de vorige drie moorden. Dan moeten de CSI-ers proberen zich in de moordenaar te verplaatsen voordat hij nog meer angst en verderf in de stad gaat zaaien.

Aflevering 1.10 - A Horrible Mind
Een professor van de universiteit, berucht om zijn colleges over kwaad en geweld, wordt dood aangetroffen, ernstig verminkt en opgehangen aan een boom op de campus. De CSI-ers plakken versnipperde documenten van de hoogleraar weer aan elkaar en doen nader onderzoek naar zijn ongebruikelijke lesmethoden. Daarbij ontdekken ze dat wellicht één van zijn studenten zijn lessen wat al te goed heeft gevolgd. Ondertussen doet Delko onderzoek naar een slachtoffer dat verdronken in de kofferbak van een verlaten auto wordt aangetroffen.

Aflevering 1.11 - Camp Fear
Wanneer een ongeïdentificeerd meisje dood wordt aangetroffen in de buurt van de campus van een zeer streng heropvoedingskamp, gaan Horatio en het team op onderzoek uit. De CSI-ers denken dat één van de cadetten uit het kamp wellicht vitale informatie over de zaak achterhoudt. Het team volgt de sporen en stuit op een doodsoorzaak die geen van allen had verwacht. Ondertussen onderzoeken Speedle en Delko de dood van een zwendelaar wiens gezicht en keel met vuur zijn bewerkt.

Aflevering 1.12 - Entrance Wound
Horatio en het team gaan op onderzoek uit wanneer een prostituee doodgestoken onder een bed in een plaatselijk hotel wordt aangetroffen. De moordenaar heeft op de plaats delict alle sporen minutieus verwijderd en het lichaam van het slachtoffer in de badkuip schoongewassen. Het bewijsmateriaal wijst weliswaar in één bepaalde richting, maar Horatio's instinct zegt hem dat de werkelijke moordenaar de plaats delict wellicht in scène heeft gezet om zich te verzekeren van zijn eigen vrijheid. Calleigh en Delko onderzoeken de moord op een Duitse toerist tijdens een, naar het lijkt, poging tot autodiefstal.

BEELD EN GELUID
Zoals bij seizoen 2 en 3 van CSI staat het beeld in het 1.78.1 beeldformaat op deze dvd. Opnieuw wordt foutief op de hoes vermeld dat het beeldformaat 1.85.1 is. De beeldkwaliteit is wellicht nog een ietsje beter dan bij CSI. Ook hier vinden we hier en daar nog wat bewust behouden grain terug. Over het kleurniveau en contrast kunnen we enkel tevreden zijn. Glasheldere dialogen, niet het minste spoortje ruis, goed uitgebalanceerde lage tonen en een aangenaam gebruik van de achterkanalen maken een goede geluidstransfer.

EXTRA'S
Ook de extra's verschillen weinig van hetgeen we normaal aangeboden krijgen bij CSI. Naast een trailer en een audiocommentaar door scenarist Steven Maeda en regisseur Joe Chappelle (bij aflevering 1: Golden Parachute) krijgen we ook twee korte documentaires.

Creating CSI Miami (11.57 min): Carol Mendelsohn, Anthony Zuiker en Ann Donahue geven uitleg bij het ontstaan van CSI Miami en de verschillen tussen de twee series.

CSI Miami Uncovered (12.23 min) Ondermeer regisseur Danny Cannon en een aantal van de acteurs komen hierin aan het woord.

CONCLUSIE
Liefhebbers van het betere crimi-werk moeten CSI Miami gewoon in huis halen. Wij hebben nog steeds een lichte voorkeur voor CSI maar ook deze serie is een absolute topper. Ook over de dvd release (vooral dan de beeld- en geluidskwaliteit) kunnen we tevreden zijn.


cover
Studio: Indies Home Entertainment

Regie: Danny Cannon, Joe Chappelle, Charles Correll, Daniel Attias, Scott Brazil
Met: David Caruso, Emily Procter, Kim Delaney, Adam Rodriguez, Khandi Alexander

Film:
8,5/10

Extra's:
3,5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Detective

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2002

Leeftijd:
12

Speelduur:
495 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8714025507049


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailer
• Commentaar
• Making of

Andere recente releases van deze maatschappij