:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TERMINATOR 2 - JUDGMENT DAY
TERMINATOR 2 - JUDGMENT DAY
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2001-10-11

FILM
De Terminator uit 1984 betekende de grote doorbraak voor James Cameron en Arnold Schwarzenegger. Toen speelde de Oostenrijker een meedogenloze machine, gestuurd uit de toekomst naar 1984 om Sarah Connor te vermoorden. Zij zal ooit een zoon baren die na een nucleaire wereldramp de leider wordt van de rebellen tegen de overmacht van SkyNET, een vorm van artificiële intelligentie die alles onder controle heeft. Maar vanuit de toekomst stuurt Sarahs zoon John een rebel om zijn moeder te beschermen. Terminator 2 pikt de draad op als John Connor (Edward Furlong) 10 jaar oud is en onder voogdij van Janelle en Todd werd geplaatst nadat zijn moeder Sarah Connor (Linda Hamilton) opgesloten is in een gesticht. Na al die jaren stuit haar verhaal over het einde van de wereld nog steeds op ongeloof bij de instanties. SkyNET stuurt opnieuw een terminator naar het verleden, deze keer gaat het om een geavanceerd model, de T-1000 (Robert Patrick). En ook deze keer stuurt John een beschermer, de T-800 (Arnold Schwarzenegger). De twee terminators gaan op zoek naar John die zich van geen gevaar bewust is.

BEELD EN GELUID
Terminator 2 heeft een anamorf 2.35:1-beeldformaat dat er voortreffellijk uitziet. Het beeld is over het algemeen heel zuiver en vrij van krassen, vlekken en stofjes. Heel af en toe merk je wat filmgrain. Zowel de donkere avond- en nachtscènes als de heldere dagscènes zien er uitstekend uit. Het beeld blijft constant scherp en heel gedetailleerd. Qua geluid kan je kiezen uit drie audiotracks: Dolby Surround 2.0, Dolby Digital 5.1 EX (448 kbps) en DTS 5.1 ES (754 kbps). Bij beide 5.1-tracks heb je de mogelijkheid om een extra achterste middenkanaal in te schakelen als je over de aangepaste apparatuur beschikt. Die hebben wij niet, maar ook zonder dit extra kanaal klinken beide 5.1-tracks meer dan overtuigend. Daarbij biedt de DTS-track zoals verwacht meer kwaliteit en een betere spreiding en is hij gedetailleerder en verfijnder dan zijn Dolby Digital-tegenhanger. Tijdens de vele actiescènes klinkt elk geweer- of laserschot alsof je je middenin de scène bevindt. Dialogen blijven constant helder en verstaanbaar. Puike transfer.

EXTRA'S
Deze dvd van RCV is werkelijk overladen met extra's. Je neemt best rustig de tijd om alles te bekijken. Het wordt een dubbele dvd met de film en de audiocommentaar op het eerste schijfje en de overige extra's op het tweede. De geanimeerde menu's ogen heel mooi, overzichtelijk en zijn makkelijk te navigeren.

Op de eerste schijf staat zoals gezegd de film, niet de originele bioscooprelease maar wel de "special edition director's cut" van 147 minuten. De extra scènes zijn indertijd verwijderd, maar zijn hier opnieuw gemonteerd. Op de regio 1-versie van deze dvd heb je ook nog een derde versie van de film die een alternatief einde bevat (zie ook "Ter Info" onderaan deze bespreking). Deze versie is hier niet opgenomen.

Bij de film kan je ook een audiocommentaar selecteren. Die bestaat uit interviews met de acteurs en leden van de filmploeg, netjes aan elkaar gepraat door Van Ling, producent van deze dvd. Voorts kan je uitgebreide bio- en filmografieën nalezen van Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton, Edward Furlong, Robert Patrick, James Cameron (regisseur/scenarist), William Wisher (co-scenarist), Adam Greenberg (camera) en Brad Fiedel (muziek). Via een THX-logo heb je eveneens de mogelijkheid om aan de hand van de "THX Optimode" audio en video af te stellen volgens de THX-normen.

De tweede schijf is in drie grote rubrieken ingedeeld: Information Programs, Visual Campaigns en Data Hub. Information Programs bevat de volgende documentaires: "The Making Of Terminator 2 Judgment Day" (30 min.), een standaarddocumentaire over het maken van de film met interviews met acteurs en leden van de filmploeg; "T2: More Than Meets The Eye" (22 min.) is een documentaire over de special edition-versie waarin James Cameron en anderen uitleg verschaffen over de toegevoegde scènes: "The Making Of Terminator 2 3D: Breaking The Screen Barrier" (23 min.) is een documentaire met interviews betreffende de opnames van de speciale 3D-versie, alleen te bekijken in het Universal Studios-pretpark.

Visual Campains bevat een Teasertrailer, 2 Bioscooptrailers en de T2 Special Edition US Trailer.

In de rubriekData Hub vind je volgende extra's terug: "Interrogation Surveillance Archives" met 60 korte videoclips, "Tactical Diagrams" met de originele storyboard sequenties, " Source Code" met het complete originele script van 574 pagina's. "Data Core" waarin je de productie van de film kan bekijken van script tot uiteindelijke afwerking, geordend per hoofdstuk. Ofwel selecteer je één bepaalde topic uit een lijst van 50 hoofdstukken, ofwel kies je de optie om deze 50 hoofdstukken gezamelijk van begin tot einde te bekijken. Hier krijg je eveneens enkele verwijderde scènes te zien die op deze dvd niet in de film opgenomen zijn, waaronder het alternatieve einde. De documentaires worden optioneel Nederlands ondertiteld, de audiocommentaar en trailers niet.

EASTER EGGS
En ten slotte zijn er enkele Easter Egg's (verborgen extra's). Vreemd genoeg slaagden wij er niet om via een Yamaha S700, Sony 735 en PowerDVD-3 deze verborgen extra's op te roepen ondanks het feit dat het vierkantje wel degelijk oplicht. Bij de regio 1-versie daarentegen lukt dit zonder problemen. We gaan er bijgevolg van uit dat deze extra's zich eveneens op deze regio 2-release bevinden. Je vindt ze terug via het hoofdmenu. Als je ongeveer 30 seconden wacht, krijg je links onderaan een vierkantje dat oplicht. Selecteer je dat vakje, dan krijg je in willekeurige volgorde een Join The Resistance (tekst) en de T-1000 die doorheen het menu komt en roept "get out!". 
Op de eerste schijf kan je eveneens twee verwijderde scènes bekijken (zie ook Data Core op tweede schijf). Ga als volgt te werk:in het hoofdmenu druk je via de afstansbediening de cijfers 8 2 9 9 7 in. Vervolgens verschijnt er rechts "The Future Is Not Set" - druk hier op de enter-toets.

TER INFO:
Velen onder jullie zullen ondertussen wel vernomen hebben dat de regio 1-versie van Terminator 2 maar liefst drie versies bevat: de bioscooprelease, de special edition director's cut en een extended special edition. De regio 1-dvd maakt daarbij gebruik van de "seamless branching"-techniek. Dat betekent dat er zich twee (of meer) versies van een film op een schijfje bevinden zodat de kijker aan het begin kan kiezen welke versie hij wenst te bekijken. Afhankelijk van de geselecteerde versie zullen er door middel van deze techniek extra scènes worden toegevoegd of weggelaten zonder dat de kijker er iets van merkt. Deze techniek is zeer complex en de reden waarom onze Benelux-editie slechts één versie van de film bevat, heeft te maken met het feit dat de productiefirma's die deze techniek onder de knie hebben, zeer dun gezaaid zijn en reeds volgeboekt tot in de zomer van 2002. Omdat de dvd al éénmaal uitgesteld is en men dit geen tweede maal wilde zien gebeuren, heeft men besloten om deze titel vooralsnog dit jaar op de markt te brengen.

CONCLUSIE
Deze dvd is een voltreffer van formaat en scoort over de hele lijn hoge toppen, afgezien van het feit dat wij in regio 2 slechts één versie van de film te zien krijgen in plaats van de drie versies zoals voor regio 1.
cover
Studio: RCV

Regie: James Cameron
Met: Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton, Edward Furlong, Robert Patrick, Earl Boen, Joe Morton

Film:
8/10

Extra's:
9/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1991

Leeftijd:
16

Speelduur:
147 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8713045200664


Beeldformaat:
2.35:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1 ES
Engels Dolby Digital 5.1 EX
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Spaans, Portugees
Extra's:
Disk 1:
• Audiocommentaar
• Bio- en filmografieën
• THX Optimode
Disk 2:
• 3 documentaires
• Teasertrailer
• 2 Bioscooptrailers
• T2 Special Edition US Trailer
• Screenplay
• Storyboards
• Video-archief
• Data-archief
• Verborgen extra's

Andere recente releases van deze maatschappij