:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ABRIL DESPEDAÇADO (BEHIND THE SUN)
ABRIL DESPEDAÇADO (BEHIND THE SUN)
Bespreking door: Dimitri - Geplaatst op: 2005-03-17
FILM
In een woestijnachtig gebied van Brazilië wappert een bebloed hemd in de wind. Wanneer het bloed door de zon geel is geworden breekt de tijd aan voor wraak. Tonho, de oudste zoon van de Brevesfamilie wordt door een eeuwenoude familievete verplicht om de dood van zijn broer te wreken. Tijdens het voltrekken van de wraak weet hij dat zijn dagen geteld zijn. Een lid van de andere familie zal immers vroeg of laat achter hem aangaan. Reeds jarenlang is er slechts één regel van kracht: oog om oog, tand om tand. Plots passeert er een rondtrekkend circus in het dorp. Tonio is meteen verblind door de goddelijke schoonheid van de vrouwelijke vuurspuwer. Beiden zien in elkaar een kans om te ontsnappen aan hun uitzichtloze bestaan. Tonio’s kleine broertje Pacou zal bij deze historie een allesbepalende rol gaan spelen...

De Braziliaanse cineast Walter Salles die vorig jaar nog vriend en vijand verrastte met het mooie Diarios De Motocicleta over het leven van de jonge Che Guevara, verdiende zijn sporen in 1998 met het al even schitterende Central Do Brazil. Tussen deze twee filmische parels in maakte hij Abril Despedaçado. Het verhaal is in se het eeuwigdurende plot van een traditionele western. De ene familie palmt de grond in van de andere en maakt daarbij een dodelijk slachtoffer. Vervolgens gaat een familielid van het slachtoffer zich wreken door iemand te doden uit de revaliserende familie, enzovoorts, enzovoorts. Als je dit gegeven al kent bij het begin van de film, kan je gerust stellen dat er op geen enkel ogenblik sprake is van een verrassingseffect. Het verloop van het verhaal en heel wat terloopse gebeurtenissen (de love-story, de vlucht met het circus...) zijn erg voorspelbaar. Bovendien ligt het verteltempo ontzettend traag en is de evolutie van het script redelijk minimalistisch. Er komt ook een punt waarop je je als toeschouwer nog maar weinig kan inleven in het standpunt van om het even welke familie. Aan de spiraal van wraak en geweld komt immers geen eind en beide partijen zijn door hun stugge, onverwoestbare trots en onstuitbare drang tot bloedvergieten even schuldig. Wat de film nog enigszins redt zijn de ronduit prachtige beelden van de uitgestrekte Braziliaanse natuur. Als er één element is waardoor de film nog altijd het bekijken waard is, dan zijn het wel de artistiek gestyleerde beelden waarmee de cinematograaf van dienst vakkundig omspringt. Ook de beeldentaal en de symboliek van de dagelijkse sleur in de vorm van een rad getrokken door een os, zijn van de bovenste plank. Op alle andere vlakken valt deze film jammer genoeg het best te omschrijven als veel te magertjes en overroepen.

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 2.35:1-beeld bevat warme, volle kleuren die de prachtige shots van cinematograaf Walter Carvalho mooi omkaderen. Het contrast bevat een diepe zwarte tint die vooral tijdens de nachtopnames goed tot zijn recht komt. Het enige minpunt aan het beeld is de nogal grote compressiegraad waardoor er heel wat motion blur en blokvorming ontstaat. Deze hoge graad van compressie komt doordat de film op een enkellaags disk (dvd-5) is geperst in tegenstelling tot de foute dubbellaagvermelding op de cover (dvd-9). Over het geluid kunnen we iets minder enthousiast zijn. De originele Portugese geluidstrack is slechts in Dolby Digital 2.0-stereo selecteerbaar. Hoewel muziek en dialogen goed tot hun recht komen, zijn het vooral de omgevings- en sfeergeluiden die heel wat aan kracht moeten inboeten door het gebrek aan surroundmogelijkheden. Om onbegrijpelijke reden is er wel een Franse Dolby Digital 5.1-geluidstrack beschikbaar. De cinefiel, voor wie deze film ontegensprekelijk bestemd is, heeft totaal geen behoefte aan dubbing, zelfs onze Franstalige vrienden zouden in dit geval de Portugeese soundtrack met ondertitels verkiezen. Voor een 5.1-surroundtrack in het Portugees zal je jammer genoeg moeten uitwijken naar de Amerikaanse regio 1 versie van de film.

EXTRA'S
De film heeft enkel de bioscooptrailer als extra.

CONCLUSIE
Abril Despedaçado is visueel verbluffend maar heeft te lijden onder een traag en voorspelbaar script, waarbij meermaals het geduld en het inlevingsvermogen van de kijker op de proef worden gesteld. Neem hierbij het gehandicapte geluid en het totale gebrek aan extra’s en voor je het weet is deze dvd alleen geschikt als huurtip.


cover
Studio: Filmfreaks

Regie: Walter Salles
Met: José Dumont, Rodrigo Santoro, Flavia Marco Antonio, Ravi Ramos Lacerda

Film:
6/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
6/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2001

Leeftijd:
6

Speelduur:
90 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8711875960079


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Portugees Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij