:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MUMMY, THE
MUMMY, THE
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2001-07-27
FILM
Tijdens de heerschappij van farao Seti wordt de hogepriester Imhotep (Arnold Vosloo) betrapt in de armen van de minnares van de farao, en samen doden ze Seti. Imhotep wordt levend gemummificeerd, en vervolgens in een sarcofaag opgesloten, samen met een half pond vleesetende scarabeeën. In de jaren '20 zijn amateur-archeologen Evelyn (Rachel Weisz) en haar broer Jonathan (John Hannah) op zoek naar de dodenstad Hamunaptra, en ze hebben zich van de medewerking verzekerd van de ter dood veroordeelde gevangene Rick O'Connell (Brendan Fraser), die ooit in Hamunaptra is geweest. Terwijl Evelyn op zoek is naar het Gouden Boek van Amon-Ra, is een rivaliserend team Amerikaanse schattenjagers vooral geïnteresseerd in de fabuleuze schatten van Seti. In plaats van het boek van Amon-Ra stoten ze echter op een boek waarmee de doden weer tot leven kunnen worden gewekt, én op de mummie van Imhotep. Zo'n combinatie kan alleen maar tot ongelukken leiden, en ondanks de waarschuwingen van de afstammelingen van de lijfwachten van de farao, die al eeuwenlang hebben gepoogd om de mummie van Imhotep in zijn kist te houden, gaat Imhotep op wandel. Zijn doel: enerzijds één voor één de Amerikanen vermoorden en hun levenskracht consumeren, waardoor hij meer en meer terug menselijk wordt, en ten tweede zijn geliefde weer tot leven wekken. Voor dat laatste heeft hij een mensenoffer nodig, en laat hij toch net in Evelyn zijn dode geliefde herkennen, zeker! Vanzelfsprekend is O'Connell intussen verliefd op haar geworden, en moet hij Zijne Omzwachteldheid trotseren, en tja, het helpt niet erg als je tot de tanden bewapend bent wanneer je tegenstander onsterfelijk is!

Ach, het is met The Mummy zo'n beetje als met Jurassic Park; de acteurs worden niet meer geacht te kunnen dan gillend wegrennen. Diepgang of realistische karakteruitwerking zijn deze film dan ook volkomen vreemd, maar hierdoor wordt - gelukkig maar - ook Brendan Fraser wat naar de achtergrond geschoven, en ondanks het feit dat hij enkele coole one-liners mag debiteren, zijn de ware artiesten van deze film nog maar eens de mensen achter de consoles van Industrial Light and Magic. Eén uitzondering is toch nog het vermelden waard: dé revelatie van de film is volgens mij Arnold Vosloo, die werkelijk op hallucinante wijze gestalte geeft aan Imhotep, en er zelfs nog in slaagt om zijn stempel te drukken op de actiescènes waarin hij helemaal digitaal en onherkenbaar bijgewerkt is. Verder loop je in deze film alle mogelijke typetjes tegen het lijf die je ook in laten we zeggen Kuifje of Blake en Mortimer, of in elke stripachtige verfilming over het oude Egypte terugvindt: de op goud beluste sidekicks, de opziener van de rivaliserende ploeg die niet op een mensenleven meer of minder ziet (vooral niet als het toch maar ingehuurde lokale werkkrachten zijn), en de ietwat verstrooide geleerden van allerlei inslag. Op een paar knokpartijen na is er overigens in de eerste helft van de film niet méér te zien dan in eender welke andere actiefilm, maar vanaf het moment dat de mummie van Imhotep tot leven wordt gewekt worden alle teugels losgegooid, en krijgen we, naast de tien plagen van Egypte, ook nog af te rekenen met vleesetende scarabeeën, tot leven gewekte mummie-soldaten en een uitgebreide selectie aan booby-traps. Maar het is een bijzonder doorwrocht geheel, het scenario rammelt nergens, en je kan de film best bekijken als een wild ritje in een attractiepark. En dat is nu net het recept voor een goede film, vooral omdat de special effects de film zodanig laten zinderen dat je je geen minuut verveelt.

BEELD EN GELUID
Deze Australische versie, die overigens vanaf het najaar ook bij ons te koop zal zijn, is gewoon regio 2-compatibel, ondanks het feit dat dit nergens op de doos vermeld staat. Zowel de gewone Collector's Edition, die bij ons al een tijdje te koop was, als deze versie bevatten dus reeds een Engelse 5.1-track van 384 Kbps, die op zichzelf beoordeeld een gewoon goede kwaliteit levert met veel ruimtelijke effecten en een mooie klankkleurbalans. Ten opzichte van de Collector's Edition zijn er echter enkele dubbingen in vreemde talen moeten sneuvelen, om plaats te maken voor een DTS-track van 754 Kbps, en als je dan denkt dat je het met die 5.1-track al hebt gehad, dan blaast deze DTS je gegarandeerd van je sokken. De DTS-track is ontegenzeglijk een stuk luider dan de 5.1-track, maar er werd bijzonder veel moeite gedaan om bijvoorbeeld de dialogen duidelijker fysiek te scheiden van de achtergrondeffecten. Sommige scènes krijgen hierdoor een ongelofelijke dynamiek, zoals de achtervolging met het vliegtuig of de eerste plaag die Imhotep over de expeditie afroept. Ook het LFE-kanaal wordt optimaal benut, en voor één keer betekent dat gelukkig eens niet dat men er daar gewoon maar zo veel mogelijk bassen doorpompt, maar ook hier is alles netjes in evenwicht gebracht met de rest van het geluid. Een DTS-track waar met zorg is aan gewerkt.

Bij al dat geluidsgeweld zouden we nog vergeten dat er nog beelden bij de film horen ook. Maar ook hier kunnen we iedereen geruststellen: het beeld is overal messcherp, ook in de meer donkere scènes, zoals Imhotep die op de markt één van zijn slachtoffers consumeert, is nog duidelijk. Opvallend is ook het kleurenpalet dat wel érg vaak in de richting van het gele neigt (woestijnen, vuur, gouden schatten, vervallen dodensteden,...), maar dat hoort ongetwijfeld bij de stijl van de film. Nergens zijn er printbeschadigingen of andere compressiefoutjes op te merken, en er is absoluut geen last van digitale vervorming in de scènes waarin de mummie stukje bij beetje aan massa wint. (Je moet het zien om het te geloven)! Puik werk, dus.

Ondanks het feit dat dit een regio 4-disc is, bestemd voor de Australische markt, bevat deze onder meer een Nederlands ondertitelingsspoor (volgens mij zelfs gewoon hetzelfde als bij de Collector's Edition). De ondertitels zijn overigens klein genoeg, en gedeeltelijk in de zwarte strook onderaan het beeld weggecamoufleerd.

EXTRA'S
De eerste disc bevat, naast het DTS-spoor en het 5.1-spoor, nog drie afzonderlijke commentaartracks, één met regisseur Stephen Sommers en editor Bob Ducsay, één met hoofdacteur Brendan Frazer (veruit de minst interessante commentaar van de drie), en dan nog één met de nevenacteurs Kevin J. O'Connor, Oded Fehr en, last but not least, Arnold Vosloo alias Imhotep The Mummy zelf! De tweede disc bevat vooreerst een 50-durende documentaire Building A Better Mummy, waaruit blijkt dat de voornaamste bedoeling van regisseur Sommers was om een film af te leveren die gelijkwaardig was aan dé originele mummie-film aller tijden, The Mummy van Boris Karloff, en niet te verzeilen op de hoop B-films over mummies allerlei. Zijn voornaamste troef was uiteraard de state-of-the-art technologie, die nog verder wordt toegelicht aan de hand van enkele mini-documentaires, waarin cruciale shots worden "uitgebeend" vanaf het digitale ontwerp tot het eindresultaat, zoals de impressionante openingssequentie. Uiteraard is er ook een trailer voorzien, maar ten opzichte van de Ultimate Edition is die sectie nog aangedikt met een trailer voor The Mummy Returns en een kleinere documentaire over het filmen van de sequel. Inderdaad, een warmmakertje. Naast de obligate informatie over cast en crew en de productienotities, heeft men toch geprobeerd om er een minuscuul klein educatief tintje aan te geven, en daarom kan je enkele artikels opvragen over de zeden en gewoonten bij de oude Egyptenaren, hun godenwereld, de verschillende dynastieën van farao's die het land geregeerd hebben. Dan staan er nog een drietal uitgewerkte storyboards op, die worden vergeleken met het uiteindelijke resultaat van de film; hierbij o.a. de sequentie waarin Brendan Fraser gaat worden opgehangen. Dan is er nog een fotogallerij en een kleine drie minuten aan verwijderde scènes. De menu's zijn weliswaar geanimeerd, maar toch niet volledig: zo zijn er geen kleine bewegende beeldjes bij de hoofdstukkenselectie, en alle extra's zijn alleen maar in het Engels ondertiteld - maar ze zijn tenminste ondertiteld! Tot slot staat er nog wat DVD ROM-materiaal op, zoals een screensaver en een link naar de officiële websites, een bijdrage over het script, en, ook niet onbelangrijk, een demo-versie van een The Mummy-platformspel. Van dit spel kan je overigens ook in het stand alone-gedeelte al een glimp opvangen.

CONCLUSIE 
Ik heb The Mummy niet gezien voor ik deze DVD zag - de film was me alleen bekend via de scarabeeën-act in het Universal Studio's pretpark in Los Angeles (voor de niet-kenners: tijdens een rondrit door de studio's rijd je plots een donkere tunnel in, en zie je allemaal vleesetende monstertjes op je afkomen. Op het moment van de impact zetten die leukerds achter de bedieningsinstallatie de sprinklers open. Pret en paniek gegarandeerd!

Ik moet zeggen dat de film een positieve indruk op me heeft nagelaten. Technisch vind je niet veel beters op de markt, en ook qua verhaal - tja, je moet hier geen Shakespeare gaan verwachten. Vosloo is zalig, de speciale effecten zinderen na op het netvlies, en door de superieure techische afwerking is dit een film die uitermate geschikt is om de grenzen van je systeem mee af te tasten. Voor wie niet kan wachten tot deze release hier ook uit komt, zou ik zo zeggen, spring op de dichtstbijzijnde kangoeroe en hop even over naar Australië. Naar de dichtstbijzijnde computer voor een on-line bestelling is natuurlijk ook al goed - de Australische dollar staat tegenwoordig gunstig.cover
Studio: Universal

Regie: Stephen Sommers
Met: Brendan Frazer, Rachel Weisz, Arnold Vosloo, John Hannah, Jonathan Hyde, Kevin J. O'Connor

Film:
8/10

Extra's:
8/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
4

Genre:
Avontuur

Versie:
AustraliŽ

Jaar:
1999

Leeftijd:
M15+

Speelduur:
120 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
9399700099515


Beeldformaat:
2.35:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1
Engels DTS 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Grieks, Tsjechisch, Hongaars, Pools, Bulgaars, Hebreeuws, Turks
Extra's:
• Geanimeerde menu's
Disk 1:
• 3 commentaartracks
Disk 2:
• 2 Making-of-documentaires
• Storyboards
• Toelichting bij speciale effecten
• Verwijderde scènes
• Productie-aantekeningen
• Fotogalerij
• Trailers 'The Mummy' en 'The Mummy Returns'
• Cast- en crewinformatie
• Informatie over The Mummy videogame
• Achtergrondinformatie over Egyptologie en de dynastieën der farao's
• DVD-ROM-materiaal

Andere recente releases van deze maatschappij