:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SHAUN OF THE DEAD
SHAUN OF THE DEAD
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2005-04-13
FILM
Shaun’s (Simon Pegg) leven zit op een dood spoor. Hij maakt steeds ruzie met zijn moeder en zijn relatie met zijn vriendin Liz (Kate Ashfield) zit in een dipje. Buiten met zijn beste vriend Ed (Nick Frost) wat in de plaatselijke pub te hangen kent zijn leven bijzonder weinig spannende momenten. Maar wanneer Liz het uitmaakt, besluit Shaun zijn leven terug in handen te nemen. Hij zal Liz terug winnen en de problemen met zijn moeder uitklaren. Maar het zit Shaun helemaal niet mee, want plots komen de doden terug tot leven en vallen deze de levenden aan voor hun sappige hersentjes! Gewapend met een dosis lef, een knuppel en een schop trekken Shaun en Ed erop uit om hun vrienden te redden…

De zombies zijn terug en hoe! Denk maar aan Danny Boyle’s 28 Days Later, Resident Evil 1 & 2, Undead en uiteraard Dawn of the Dead 2004, welke stuk voor stuk kassuccessen waren. Het zat er dan ook aan te komen dat er ergens een parodie op het populaire subgenre zou gemaakt worden en met Shaun of the Dead is het zover! Terwijl andere filmparodieën (zoals de afgrijselijke Scary Movie-films) humor leveren ‘ten koste’ van de films of het genre in kwestie, namen de makers het briljante besluit om een ode te maken aan de zombieprent - en dan in het bijzonder George A. Romero’s Dead-trilogie - ingepakt in een jasje van typische Britse humor. De film zit dan ook propvol met citaten, namen van personages en hele muzikale segmenten uit Night of the Living Dead, Dawn of the Dead en Day of the Dead. Het is bovendien geen toeval dat de titel hetzelfde wegbekt als ‘Dawn of the Dead’. Kortom, het is voor de horrorliefhebber een waar plezier om al de verwijzingen en inside jokes te ontdekken. En als de niet altijd even fijnzinnige Engelse humor niet je ding is, dan is Shaun of the Dead gewoon te bekijken als een steengoede en bijwijlen gore zombiefilm! De make-up is erg goed, de zombies zijn opnieuw traag (The dead WALK the earth!) en het bloed vloeit welig (volgens ons sliep de Britse keuringsdienst toen ze “Shaun” moesten keuren). Simon Pegg, die overigens één van de breinen is achter de film, is fantastisch als de sullige lulhannes die zich ontpopt tot een ware held. Ook de rest van de cast kwijten zich uitstekend van hun taak en brengen de geinige grappen en grollen tot leven op het scherm. Shaun of the Dead was een grote hit in Groot-Brittannië, maar deed het in de rest van de wereld ook prima. De 4 miljoen $ gebudgetteerde horrorkomedie bracht wereldwijd bijna 30 miljoen $ op. Als er ooit een sequel komt, dan heeft Simon Pegg alvast al een ronkende titel klaar: "From Dusk Till Shaun". Briljant!

BEELD EN GELUID
Het anamorfisch uitgevoerde 2.35:1 beeld oogt bevredigend scherp, met een degelijk contrast en zwartniveau. Diepte en detail zijn voldoende en de aanwezige kleuren ogen helder en natuurlijk. Dramatische digitale compressiefouten hebben we niet waargenomen, maar er is wel hier en daar wat filmgrain aanwezig. De Engelse Dolby Digital 5.1-track klinkt ruim en dynamisch. De plaatsing van de geluidseffecten is goed gedaan en de subwoofer zorgt op zijn beurt voor de nodige onderlijning. De dialogen komen mooi uit de centerspeaker en zijn steeds verstaanbaar. Ruis en andere storingen hebben we niet tegengekomen.

EXTRA’S
We starten met een amusante commentaartrack ingesproken door regisseur Edgar Wright en hoofdrolspeler/co-scriptschrijver Simon Pegg. De rest van de extra’s zijn verdeeld onder enkele submenu’s. In het eerste submenu “Rauw vlees” overlopen Edgar Wright en Simon Pegg aan de hand van een schetsbord in 13 minuten de film. Verder kan je zien hoe twee van de bloedigste scènes uit de film tot stand zijn gekomen en een resem zombie make-up tests. Minder interessant is de typische promofeaturette, met interviewsnippers, filmfragmenten en achter de schermen-beelden. In “Galerie der zombies” is allereerst een fotogalerij met een boel ‘behind the scenes’-foto’s te vinden en een sectie met een tiental al dan niet gebruikte posterconcepten, maar ook de 2000 AD strip van Shaun of the Dead. Deze erg knap geïllustreerde comic is door middel van een vernuftig geplaatst vergrootglaasje ook effectief te lezen. Erg leuke en origineel uitgevoerde extra! “Voetsporen van de doden” herbergt een handvol trailers, zoals de Fright Fest 2003 trailer, de teaser, de originele bioscooptrailer en twee Tv-spots. Het laatste submenu “Missende hompen” is de plaats waar je ongebruikt beeldmateriaal kan vinden zoals grappige outtakes (Funky Pete en De man die Shaun zou zijn geweest), hilarische bloopers (onder de vreemde ‘geschrapte scènes aanduiding!) en een 14-tal weggeknipte scènes met optionele audiocommentaar van Edgar Wright en Simon Pegg, maar er worden ook drie cruciale plotgaten gedicht aan de hand van stripachtige schetsen en uitleg van de acteur/personage in kwestie. Een fijn pakketje extra’s, maar spijtig dat al de extra’s van de knappe UK-release niet zijn overgenomen. Wat moeten wij missen? Maar liefst drie audiocommentaartracks, de "Zomb-O-Meter" Trivia Track, Storyboard vergelijkingen, drie mini-featurettes en vijf uitgebreide Tv-scènes.

CONCLUSIE
Shaun of the Dead is een uitermate geslaagde ‘rom-zom-com’ (een romantische zombiecomedy) en wat ons betreft ook één van de beste Britse horrorfilms van de laatste jaren! We kijken alvast uit naar de cameo-optredens van Simon Pegg en Edgar Wright in Romero’s langverwachte vierde Dead-film Land of the Dead. Beeld en geluid zijn goed en Universal zorgde voor een resem hilarische en informatieve extra features. Een aanrader voor de horrorliefhebbers en voor de fans van George A. Romero’s trilogie.


cover
Studio: Universal

Regie: Edgar Wright
Met: Simon Pegg, Nick Frost, Kate Ashfield, Lucy Davis, Bill Nighy

Film:
9/10

Extra's:
8,5/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2004

Leeftijd:
16

Speelduur:
95 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582269337


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans
Extra's:
• Audiocommentaar
• De flip-over van Edgar en Simon
• Vergelijking Speciale Effecten
• Make-up Tests
• Promotionele Featurette
• Fotogalerie
• 2000 AD Strip
• Posters
• Trailers & Tv-spots
• 2 Outtakes
• Gaten in het Plot
• Bloopers
• Weggeknipte scènes

Andere recente releases van deze maatschappij