:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> JACK FROST
JACK FROST
Bespreking door: Joris - Geplaatst op: 2005-04-28
FILM
Even ter verduidelijking: de Jack Frost die we hier bespreken is niet de gelijknamige familiefilm uit 1998 met Michael Keaton in de hoofdrol. We hebben hier te maken met een onvervalste horrorkomedie waar het hoofdpersonnage zijn krachten niet gebruikt om het leven van zijn kinderen te beteren, maar die krachten aanwendt om het leven van de bewoners van een klein dorpje, en meer specifiek dat van de lokale sheriff, zuur te maken.

Wanneer de ter dood veroordeelde seriemoordenaar Jack Frost (Scott MacDonald) naar de plaats van executie wordt getransporteerd, barst de hel los. Het gevangenisbusje raakt betrokken bij een ongeval en de misdadiger slaagt erin te ontsnappen uit het busje. Hij komt oog in oog te staan met één van de bewakers en lijkt de bovenhand te gaan halen, maar het toeval wil dat hij een lading zuur over zich heen krijgt waardoor hij begint te smelten. De bewakers zien er geen graten in en gaan ervan uit dat het onkruid verdelgd is, maar niets is minder waar. Tijdens het smeltproces is het DNA van Jack vermengd geraakt met de sneeuw met een killer sneeuwman als resultaat. Die sneeuwman maakt zijn eerste slachtoffer in het dorpje Snowmonton. De goede orde in Snowmonton wordt bewaard door sheriff Sam (Christopher Allport) en nu wil het toch wel lukken dat dat net de politie-agent is die destijds erin slaagde om Jack bij de kraag te vatten. Sam herinnert zich maar al te goed de dag waarop Jack zwoor om zoch op hem te wreken. De gedachte dat Jack Frost weldra zal branden in de hel stelt hem echter gerust. Langzamerhand komt hij de ware toedracht op het spoor en de toekomst voor de bewoners van het kleine dorp ziet er plotsklaps niet zo rooskleurig meer uit. Jack gaat verder op zijn moordpad met als einddoel de uitschakeling van de arme sheriff en zijn gezin. Het FBI stuurt versterking in de vorm van een speciaal agent en een wetenschapper en samen zullen ze er iets op moeten vinden om zich te ontdoen van de moordlustige sneeuwmassa, maar dat blijkt niet zo voor de hand liggend te zijn.

Jack Frost past perfect in de hele rij films die zo slecht zijn dat ze grappig worden. Deze film had misschien meer in de smaak gevallen als schrijver/regisseur Michael Cooney een duidelijke richting had gekozen. Als hij de draak wou steken met het horror-genre had hij er beter gedaan van vrijer om te springen met de conventies in plaats van ze gewoon na te apen. Als hij een pseudo-serieuze prent had willen maken, dan had hij moeten zorgen voor een minder idioot script. Op dat vlak dwaalt de film tussen beide concepten zonder echt een duidelijk statement te maken. Het gebrek aan sneeuw in het dorpje Snowmonton is trouwens vrij opmerkelijk. Voor een film waar het draait rond een moordende sneeuwpop liggen de straten, de huizen en de bomen er opvallend kaal bij en dat doet voor een groot deel afbreuk aan de geloofwaardigheid van de film. Dat wil niet noodzakelijk zeggen dat een sneeuwstorm enige redding had kunnen brengen. De film heeft echter ook een aantal positieve punten. Zo heeft Michael Cooney wel aanleg om personnages snel te laten ontwikkelen, te spelen met filmconventies en visuele grappen te maken. Eén van de grootste dompers is echter de transformatie van Jack. Je krijgt een quasi onbeweeglijke pop te zien die heel weinig in beeld komt. Dat past ergens wel in het concept van zulke films, maar in dit geval had men toch wat meer moeite in de speciale effecten kunnen stoppen. Misschien nog een leuk weetje voor fans van de American Pie films: tussen de credits staat Shannon Elizabeth vermeld die in deze film ook in evakostuum aantreedt.

BEELD EN GELUID
De 1.33:1 beeldtransfer heeft een gemiddelde bitrate van 6,19 mb/s en de kwaliteit is redelijk. Het beeld is vrij scherp met aardige kleuren. Er zijn wel sporen van printbeschadigingen en film grain, maar al bij al is dit nog goed bekijkbaar. Merk wel op dat de Amerikaanse dvd uitgave van deze film beschikt over een 1.85:1 anamorfische transfer. De dvd biedt 2 geluidssporen: Engels Dolby Digital 5.1 unwrapped (448 kb/s) en Engels Dolby Digital 2.0 (224 kb/s). Indies bezondigt zich dus alweer aan het kunstmatig creëren van meerkanaalsgeluid en ook nu moeten we vaststellen dat het weinig toevoegt aan de kwaliteit. Het 5.1 spoor biedt namelijk weinig meer aan dynamiek en het verschil tussen beide sporen is nauwelijks merkbaar. Dialogen zijn duidelijk verstaanbaar en vrij van synchronisatieproblemen.

EXTRA’S
Deze dvd bevat enkel een trailer voor de film en daarmee zijn we snel rond voor de extra’s.

CONCLUSIE
Liefhebbers van slechte b-films uit het horror-genre kunnen zich gerust wagen aan een kijkbeurt van Jack Frost, want dit is echt zo één van die verschrikkelijke slechte films en dat wordt gelukkig niet onder stoelen of banken gestoken. Jammer dat men hier toch niet net iets meer van heeft gemaakt, want de idee heeft best wat potentieel. De vraag is natuurlijk of een serieuzere aanpak een goede invloed zou gehad hebben, want uiteindelijk moeten zulke films het hebben van hun amateuristische uitstraling.


cover
Studio: Indies Home Entertainment

Regie: Michael Cooney
Met: Scott MacDonald, Christopher Allport, Stephen Mendel, F. William Parker, Shannon Elizabeth

Film:
4/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
6/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1997

Leeftijd:
16

Speelduur:
86 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8714025507407


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1 unwrapped,
Engels Dolby Digital 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij