:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ALIAS - SEIZOEN 3
ALIAS - SEIZOEN 3
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2005-04-26
SERIE
Vooraleer we overgaan tot de eigenlijke bespreking, geven we u nog een korte samenvatting van het einde van seizoen 2: alles draaide er om Sydney Bristows (Jennifer Garner) moeder Irina Derevko en haar verborgen obsessie Milo Rambaldi. Een obessie die ze overigens deelt met niemand minder dan SD-6-hoofd Arvin Sloane (Ron Rifkin). Het komt zelfs zo ver dat Allison Doren (Merrin Dungey) de plaats inneemt van Sydney's beste vriendin Francie (weliswaar gespeeld door dezelfde actrice). Tegen het einde van het seizoen komt Sydney daar dankzij de hulp van Will (Bradley Cooper) echter achter en volgt er een spectaculair gevecht tussen beide. Sydney weet Allison uit te schakelen, maar verliest kort nadien zelf het bewustzijn. Wanneer ze weer wakker wordt, bevindt ze zich in een steegje in Hong Kong...

Nu zijn we bij het begin van Seizoen 3. Sydney contacteert de CIA en gaat naar een zogenaamde "safehouse". Groot is haar verbazing wanneer ze ziet dat Vaughn een trouwring draagt. De situatie wordt er niet makkelijker op wanneer blijkt dat Sydney 2 jaar vermist was, sterker nog, iedereen dacht dat ze dood was. Waar het in dit seizoen dus grotendeels om zal draaien is de zoektocht van Sydney naar wat er in die 2 jaar is gebeurd. Vanzelfsprekend blijft ook het Rambaldi-mysterie de CIA achtervolgen. Maar hier gaan we niet op in, tenslotte willen we niet te veel "spoilen".

Van links en rechts kregen we te horen dat seizoen 3 van Alias een stuk minder goed was dan het 2de en 1ste seizoen van de reeks. We namen dit met een korreltje (of zeg maar een hele zak) zout en waagden ons zonder vooringenomenheid aan dit seizoen. Teleurgesteld zijn we in geen geval, want kwalitatief gezien moet dit seizoen, wat ons betreft, zeker niet onderdoen voor de voorgaande. De nadruk wordt inderdaad (in het begin) op wat anders gelegd, maar al snel komen we te weten dat het nog steeds allemaal om net hetzelfde draait als in seizoen 1 & 2. Het introduceren van Vaughns vrouw Lauren was trouwens een knappe zet om een problematische "storyline" te rekken nl. de relatie tussen Sydney en Michael. Het zou niet de eerste serie zijn die bergaf gaat wanneer de relatie tussen de 2 hoofdpersonages net wordt wat gesuggereerd wordt, of wat iedereen ervan verwacht. Natuurlijk zijn er evenveel mensen die dit een domme keuze vinden als er mensen zijn die dit de juiste keuze vinden. Wij horen alvast bij de laatste groep. Er is nog een bijkomende reden, maar daarin zitten een aantal spoilers, om die reden te lezen zal u dus de volgende tekst moeten selecteren met de muis, zodat die zichtbaar wordt:

[spoilers]In het eerste en tweede seizoen stond het mysterie omtrent Milo Rambaldi centraal. In het eerste seizoen was dat erg leuk, maar in het 2de seizoen begon dat, zeker op het einde, eerder te vervelen. Het geheel werd wat te lang gerekt en dan verlies je al snel je interesse. In het 3de seizoen is Rambaldi nog steeds een belangrijk element, maar door het toevoegen van Sydney's 2 ontbrekende jaren, het feit dat Vaughn getrouwd is etc., is er sprake van meer afwisseling. Het probleem met het Rambaldi-mysterie is namelijk dat iedereen wel weet dat het eigenlijk nooit opgelost zal raken, (we zouden teleurgesteld zijn wat betreft het eindresultaat, cfr. Endgame bij Star Trek Voyager) en de enige optie die dan overblijft is rekken, met alle nadelige gevolgen vandien...[/spoilers]

Wij vonden het 3de seizoen van de serie entertainment van de bovenste plank en kunnen het iedere fan van het genre van harte aanraden.

Opgelet! Onderstaande samenvatting kan serieuze spoilers bevatten, ze lezen doet u dus op eigen risico!

AFLEVERINGEN
1. The Two
Sydney probeert uit te dokteren hoe het nu met haar leven verder moet. Dat wordt er echter niet makkelijker op nu Vaughn getrouwd is. Ze krijgt tijdelijk toegang tot de Rotunda om deel te nemen aan een missie die misschien enig licht kan werpen op haar twee ontbrekende jaren...

2. Succession
Sydney's zoektocht naar haar verleden leidt haar naar Sark die nog steeds gevangen zit. Alles dreigt echter in het water te vallen wanneer Sark als losgeld wordt gebruikt voor twee CIA-medewerkers.

3. Reunion
Sydney en Vaughn moeten beletten dat Sark het nationale sattelietensysteem vernietigt. Ondertussen probeert Jack Marshall op het verkeerde been te zetten bij het identificeren van de dader van een moordaanslag.

4. A Missing Link
Simon Walker, een "gun-for-hire", lijkt de link te zijn met Sydney's, of beter gezegd Julia's verleden. De waarheid zou echter wel eens minder aangenaam kunnen zijn dan op het eerste zicht blijkt.

5. Repercussions
Lauren en Sydney vliegen elkaar bijna in het haar wanneer blijkt dat Sydney degene was die Vaughn neerstak. Of dat nu was om zijn leven te redden of niet maakt Lauren allemaal niet veel uit.

6. The Nemesis
Sydney staat oog in oog met Francie's dubbel Allison Doren, die ze dacht te hebben omgebracht.

7. Prelude
Jack neemt drastische maatregelen om te voorkomen dat de NSC ontdekt dat Syndey degene is die de Russische diplomaat Lazarey vermoordde.

8. Breaking Point
Wanneer Sydney door de NSC in hechtenis genomen wordt, hebben Jack en Vaughn geen andere keus dan de hulp van Sloane in te roepen om Sydney's leven te redden.

9. Conscious
Via Sloane komt Sydney bij een wetenschapper terecht die haar misschien kan helpen haar geheugen te herstellen.

10. Remnants
Sydney moet Will opzoeken om de identiteit van de mysterieuze St. Aiden te achterhalen.

11. Full Disclosure
Uiteindelijk komt de waarheid over Sydney's twee ontbrekende jaren aan het licht, een waarheid die misschien beter verborgen gebleven was.

12. Crossings
Jack neemt contact op met een kennis van Irina om Sydney en Vaughn te bevrijden uit een legerbasis in Noord-Korea.

13. After Six
De Doleac-agenda is het doel van Sydney en Vaughns missie. Dankzij deze agenda zou de CIA de overhand kunnen krijgen op The Covenant.

14. Blowback
Wanneer Sydney en Vaughn een bom proberen te ontmantelen, worden ze aangevallen door twee onbekenden die hen duidelijk naar het leven staan. Een van hen is Sark, maar wie is de andere?

15. Façade
Sydney en Vaughn moeten Daniel Ryan overtuigen dat ze leden van The Covenant zijn om een bom op een commercieele jet onschadelijk te maken.

16. Taken
Dixons kinderen worden ontvoerd door The Covenant, in de hoop dat de CIA zo een specifiek Rambaldi-artefact zal willen opofferen.

17. The Frame
Sydney en Vaughn zitten achter Bomani aan die een belangrijk stuk van de Rambaldi-puzzel in handen zou hebben.

18. Unveiled
Jack en Sydney lichten Vaughn in over de vermoedens die ze hebben omtrent Lauren. Die wil daar echter niks van weten totdat de bewijzen zich opstapelen.

19. Hourglass
Wanneer Vaughn zelf ontdekt dat Lauren voor The Covenant werkt, vindt hij het steeds moeilijker en moeilijker om de façade van hun huwelijk op te houden.

20. Blood Ties
Nadat Jack en Sydney de identiteit van de "Passenger" te weten komen, wenden ze zich tot Sloane om hem op te sporen.

21. Legacy
Met de hulp van Katya Derevko en Tony Cummings proberen Sydney, Vaughn en Jack om Sloane en Nadia op te sporen.

22. Resurrection
Lauren zet een wirwar van raadsels op om haar verraad te verbergen. Ondertussen moet Nadia uitzoeken of ze haar vader nu al dan niet kan vertrouwen.

BEELD EN GELUID
Gezien de kwalitatieve hoogstaande schijven van de voorgaande seizoenen, waren de verwachtingen ook nu weer hooggespannen. Gelukkig zijn we niet teleurgesteld door Buena Vista. Seizoen 3 beschikt nog steeds over een nagenoeg perfecte anamorfe 1.78:1-beeldtransfer. Hier en daar durft er al eens een kleine hoeveelheid ongewenste filmgrain opduiken, wat dan vooral te merken is aan egale oppervlakken zoals bijvoorbeeld de lucht. "Ongewenste", inderdaad, in tegenstelling tot de filmgrain die in sommige afleveringen overduidelijk opzettelijk aanwezig is als effect. Afgezien daarvan kunnen we de transfer een prima HT-ervaring noemen.

We merkten bij de bespreking van seizoen 2 al dat de Dolby Digital 5.1-audiotrack er op vooruitgegaan was. Een trend die, gelukkig, verdergezet wordt in dit 3de seizoen. De spreiding over de kanalen is nu bijna optimaal en ruis en andere onvolmaaktheden zijn compleet uit den boze. De dialogen zijn mooi gecentreerd in de centerspeaker en te allen tijden kraakhelder en prima te verstaan. Alleen jammer dat het LFE-kanaal niet actief gebruikt wordt; gelukkig bestaat er ook zoiets als een passieve subwoofer, want anders zou de serie toch heel wat "punch" missen.

EXTRA'S
The animated Alias: Tribunal
Allereerst een kort animatiefilmpje in de afdeling special features. Het gaat hier om een soort hybride van animatie en bewerkte livebeelden. Het is zonder twijfel apart en het is lovenswaardig dat men zich die moeite doet, maar ons kon de stijl van het filmpje niet meteen boeien.

Alias Up Close
Net als bij de voorgaande seizoenen is er een uitgebreide "making of" waarin je tal van dingen te weten komt over het maken van de serie. Onder Alias Up Close vinden we zeven featurettes terug: "The Guest Stars", "The Assistant Directors", "The Stunt Team", "The Effects Team", "Creating Props", "Set Dressing" en "Burbank to Barcelona". Elk van de featurettes behandelt een aspect van de serie, uitermate interessant en met zijn speelduur van een goed uur een must voor elke Alias-fan.

Deleted Scenes
Een aantal verwijderde scenes die uiteindelijk niet zijn opgenomen in de uiteindelijke afleveringen.

Blooper Reel
Daar zijn ze weer, de bloopers. Je zal ons niet horen klagen dat we die te zien krijgen!

Team Alias
Twee trailers die op de Amerikaanse televisie zijn uitgezonden om de serie te promoten.

Actor and Filmmaker commentaries
Drie van de afleveringen uit dit seizoen zijn voorzien van een audiocommentaar door leden van de cast en crew. Het gaat om de afleveringen Conscious, Full Disclosure en Facade. Het gaat om een uiterst informatieve en interessante track.

The Museum of Television & Radio - Creating Characters
Een kort filmpje waarin Jennifer Garner, J.J. Abrams en Matthew Reeves vragen van fans beantwoorden.

CONCLUSIE
Niettegenstaande het feit dat het derde seizoen van veel kanten tegenwind kreeg, blijft de serie ons toch boeien. Op technisch vlak gaat het om niets minder dan een top-dvd, die bovendien over een mooi aantal extra's beschikt. Wat ons betreft is er alvast geen enkele reden om deze set niet in huis te halen!


cover
Studio: Buena Vista

Regie: Ken Olin, Daniel Attias, Jack Bender, Lawrence Trilling, Maryann Brandon, Max Mayer
Met: Jennifer Garner, Ron Rifkin, Michael Vartan, Victor Garber, Carl Lumbly, Kevin Weisman, Melissa George

Film:
9/10

Extra's:
8,5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2003

Leeftijd:
12

Speelduur:
1080 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717418027704


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Spaans, Zweeds, Noors, Deens, Fins, IJslands, Engels CC
Extra's:
• The animated Alias: Tribunal
• Alias Up close
• Deleted Scenes
• Blooper Reel
• Team Alias
• Actor and Filmmaker commentaries
• The Museum of Television & Radio - Creating Characters

Andere recente releases van deze maatschappij