:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ANCHORMAN - THE LEGEND OF RON BURGUNDY
ANCHORMAN - THE LEGEND OF RON BURGUNDY
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2005-05-06
FILM
It's called Sex Panther by Odeon; it's illegal in nine countries. It's made with bits of real panther, so you know it's good.

Ron Burgundy (Will Ferrell) is een populaire nieuwslezer in het San Diego van de jaren '70. Als "male chauvinist pig" is hij er stellig van overtuigd dat de rol van vrouwen op de nieuwsredactie dient beperkt te worden tot items over modeshows en koken. Wanneer Ron te horen krijgt dat hij voortaan moet samenwerken met de nieuwe verslaggeefster Veronica Corningstone (Christina Applegate) is het hek van de dam. Voor Ron en zijn team zijn alle middelen goed om Veronica uit de nieuwsstudio te krijgen.

Brian Fantana: Don't get me wrong, I love the ladies. I mean they rev my engines, but they don't belong in the newsroom!
Champ Kind: It is anchorMAN, not anchorLADY! And that is a scientific fact.
Brick Tamland: I don't know what we're yelling about!
Brian Fantana: You're with us, Ron, what do you think?
Ron Burgundy: She... Sh... It's terrible! She has beautiful eyes, and her hair smells like cinnamon!


Na een eerste, verre van optimale kijkbeurt tijdens een intercontinentale vlucht met bestemming Hong Kong kon ondergetekende Anchorman een tweede kans geven middels deze dvd release. Spijtig genoeg blijft Anchorman niet helemaal overeind bij een tweede kijkbeurt, een euvel waarmee wel meer recente comedyfilms geconfronteerd worden. Wellicht het grootste probleem is het wel zeer dunne verhaal van dertien in een dozijn. Over de acteerprestaties en de bij momenten spitse dialogen kunnen we wel tevreden zijn. Naast de toch wel leuke vertolkingen van Christina Applegate (Kelly uit Married... With Children), Paul Rudd (Mike uit Friends), en David Koechner (die de hoofdrol zal spelen in de Amerikaanse remake van The Office) wist ook Will Ferrell ons deze keer te overtuigen met zijn rol als Ron Burgundy. Ferrell speelde mee in een aantal van de grootste stinkers van de laatste jaren (Elf, Zoolander) en we vreesden dan ook het ergste voor deze Anchorman.

Ron Burgundy: You are a smelly pirate hooker!
Veronica Corningstone: You look like a blueberry!
Ron Burgundy: Why don't you go back to your home on Whore Island!
Veronica Corningstone: Well you... have bad hair!


Regisseur Adam McKay (die zijn strepen eerder verdiende bij Saturday Night Live) wist voor zijn langspeelfilmdebuut een resem bekende namen te strikken voor een aantal geslaagde cameo's, ondermeer Vince Vaughn, Tim Robbins, Ben Stiller, Jack Black, Luke Wilson en Danny Trejo laten zich van hun grappigste kant zien. Naast de eerder vermelde positieve punten werden wij ook gecharmeerd door een hele resem gags die niet onmiddellijk opvallen. Zo gaat Veronica op een bepaalde moment eten in het restaurant genaamd "Escupimos en su Alimento" (Wij spuwen in uw eten) of is de titel een verwijzing naar de film Porn Star: The Legend Of Ron Jeremy. Anchorman is in ieder geval een film waarover de meningen sterk verdeeld zijn. Bij de bioscoop release kreeg de film goede besprekingen in een aantal gereputeerde Britse filmmagazines als Empire en Total Film terwijl er bij voorbeeld bizar genoeg nauwelijks online reviews te vinden zijn van de diverse Anchorman dvd-releases die ondertussen uitgebracht werden. Het lijkt ons redelijk lang geleden dat een dergelijke Hollywood-comedy slechts zo beperkt aan bod kwam op het internet.

We zouden ook van de gelegenheid gebruik willen maken om het creatieve genie te bedanken dat het artwork van deze release om zeep heeft geholpen. Was het nu echt nodig om een spuuglelijke banner op de hoes aan te brengen met het volgende subtiele stukje proza: Nieuwsflits! Deze DVD bevat te gekke extra's. Dat glijdt er wel lekker in. Misschien ligt het aan ons maar wij voelden in het in ieder geval niet "glijden".

BEELD EN GELUID
Anchorman werd anamorf in het originele 1.85.1 beeldformaat op dvd gezet. We kunnen over een redelijk goede transfer spreken waarbij toch geregeld grain en aliasing is waar te nemen. Op het contrastniveau hebben we niets aan te merken. De Dolby Digital 5.1 track heeft een bitrate van 448 Kbps en is meer dan voldoende om deze film te ondersteunen

EXTRA'S
We vonden de volgende extra's terug op deze Anchorman-release:

Commentaar bij de film:
Regisseur Adam McKay en hoofdrolspeler Will Ferrell leveren samen grappig commentaar.

Bloopers (8 min)

Het maken van presentator: (9.30 min)
Korte blik achter de schermen met interviewfragmenten.

"Afternoon Delight" Muziekvideo

Verwijderde Scènes (27.42 min):
Alle scènes zijn apart te kiezen of na elkaar af te spelen via de "allemaal afspelen"-optie. Bekijk zeker eens de "scat man Ron" verwijderde scène.

De bioscooptrailer van Meet The Fockers.

Misschien nog interessant om mee te geven dat er een regio 1 'gift set' te koop is die naast Anchorman: The Legend Of Ron Burgundy ook de film Wake Up Ron Burgundy bevat. Deze Wake Up Ron Burgundy werd samengesteld uit verwijderde scènes en alternate takes en heeft een speelduur van 90 minuten.

CONCLUSIE
Anchorman: The Legend Of Ron Burgundy is een film die ons slechts deels wist te bekoren: pijnlijk flauwe humor wordt afgewisseld met spitse dialogen en leuke cameo's.

Ron Burgundy: Discovered by the Germans in 1904, they named it San Diago, which of course in German means a whale's vagina.
Veronica Corningstone: No, there's no way that's correct.
Ron Burgundy: I'm sorry, I was trying to impress you. I don't know what it means. I'll be honest, I don't think anyone knows what it means anymore. Scholars maintain that the translation was lost hundreds of years ago.
Veronica Corningstone: Doesn't it mean Saint Diego?
Ron Burgundy: No. No.
Veronica Corningstone: No, that's - that's what it means. Really.
Ron Burgundy: Agree to disagree.cover
Studio: Universal

Regie: Adam McKay
Met: Will Ferrell, Christina Applegate, Paul Rudd, Steve Carell, David Koechner

Film:
6,5/10

Extra's:
6/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2004

Leeftijd:
6

Speelduur:
90 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5050583013497


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Arabisch, Engels CC
Extra's:
• Audiocommentaar
• Trailer
• Deleted scenes
• Making of

Andere recente releases van deze maatschappij