:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> OPEN WATER
OPEN WATER
Bespreking door: Joris - Geplaatst op: 2005-05-30
FILM
Susan (Blanchard Ryan) en Daniel (Daniel Travis) zijn beiden workaholics wiens relatie gebukt gaat onder de druk en de eisen van hun levensstijl. Het echtpaar heeft er dan ook nood aan om er even tussenuit te trekken en wat tijd met elkaar door te brengen. In alle haast organiseren ze een trip naar de Caraïben om terug op adem te komen. Als gekwalificeerde duikers besluiten ze deel te nemen aan een expeditie, maar wat een aangename uitstap moest worden, ontplooit zich al snel tot een verschrikkelijk drama. Wanneer de duikers één voor één terug aan boord klauteren, begaan de organisatoren een fout bij het tellen van de hoofden. Ze gaan er van uit dat het gezelschap weer voltallig is en keren huiswaarts. Even later komen Susan en Daniel terug boven water en stellen ze tot hun verschrikking vast dat hun boot verdwenen is. Aanvankelijk denken ze afgedreven te zijn, maar al snel komen ze tot de conclusie dat ze zijn achtergelaten. Terwijl ze in het koude water ronddobberen, worden de minuten uren en voor ze het weten is het donker. Ondertussen krijgen ze af te rekenen met een school haaien die zich langzamerhand rond hun hulpeloze lichamen heeft verzameld. Tot overmaat van ramp begint het ’s nachts ook te onweren. De twee zijn volledig onderworpen aan de harde wetten van de natuur en naarmate de uren vorderen, verliezen ze alle hoop op redding.

Hoe onwaarschijnlijk het ook lijkt, is Open Water gebaseerd op het waargebeurd verhaal van Tom en Eileen Lonergan die werden achtergelaten bij het Great Barrier Reef (Australië) in 1998. Regisseur Chris Kentis probeert er alles aan te doen om die buitengewone situatie geloofwaardig te houden. De gebruikte opnametechniek zorgt voor een documentairelook die het realisme ten goede komt en ook het feit dat je te maken hebt met acteurs in echt open water met echte haaien draagt daartoe bij. Zo krijg je op geen enkel moment de indruk dat de acteurs zich bijvoorbeeld in een zwembad met nephaaien bevinden. Maar eens je de situatie gewend bent, valt er nauwelijks wat te beleven. Dat maakt dat het grootste deel van deze film net zo boeiend is als het gras te zien groeien. Ondanks de korte speelduur, kiest de regisseur voor een heel trage en oninteressante opbouw, gevolgd door een korte, intense spanning. De film moet het daarbij voornamelijk hebben van de dialogen tussen beide hoofdpersonages, maar gaat op dat vlak tamelijk miserabel ten onder. De verwachte overdosis meligheid blijft, op enkele onvermijdelijke liefdesverklaringen na, gelukkig achterwege, maar de onvoorstelbaar rustige reacties van het koppel in nood komen te ongeloofwaardig over. Daarbij komen nog de met momenten irritante trekjes van beide hoofdpersonages, die de zaak geen meter vooruit helpen.

BEELD EN GELUID
De 1.85:1 anamorfische beeldtransfer respecteert het originele formaat en heeft een gemiddelde bitrate van 6,58 mb/s. Oorspronkelijk werd de film opgenomen met een digitale camera en op dvd vertaalt zich dat regelmatig naar een mindere beeldkwaliteit. Ondanks de natuurlijke kleuren, geldt die stelling helaas ook voor deze dvd, want het beeld laat te wensen over door een gebrek aan scherpte en overduidelijke sporen van film grain en in mindere mate van aliasing en posterization. Voor het geluid biedt Dutch FilmWorks de keuze tussen een DTS 5.1 track met bitrate van 768 kb/s en een Dolby Digital 5.1 track met bitrate van 448 kb/s. De vloed aan belabberde dialogen wordt duidelijk verstaanbaar weergegeven en de surround luidsprekers treden hoofdzakelijk in actie voor de geluiden van de zee en tijdens het onweer. Op die momenten maakt men mooi gebruik van de mogelijkheden zodat je je ook echt op het water waant. Het geluid steekt dan ook met kop en schouders boven het beeld uit.

EXTRA’S
Trailers (8 min. 32 - Nederlands ondertiteld)
Trailers voor de films Godsend (2 min. 21), The Grudge (1 min. 19), Exorcist The Beginning (1 min. 22), Saw (1 min. 56) en natuurlijk ook Open Water zelf (1 min. 34).

Behind the scenes (9 min. 54 – niet ondertiteld)
Beelden van de opnamen met hier en daar een vreselijke storing op het geluid. Op een bepaald moment zie je hoe men te werk ging met de haaien.

Interviews (14 min. 44 – Nederlands ondertiteld)
Korte fragmentjes uit interviews met de hoofdrolspelers, de regisseur en de producers. De zware fysieke inspanningen en de realistische opnametechniek komen meermaals ter sprake.

Filmclips (3 min. 24 – Nederlands ondertiteld)
Enkele korte scènes uit de film die je misschien kan gebruiken om snel even de sfeer van de film op te snuiven, maar persoonlijk vind ik dit een vrij nutteloze vorm van extra’s die weinig tot geen toegevoegde waarde levert.

CONCLUSIE
De idee achter Open Water is veelbelovend en opent een waaier aan mogelijkheden die jammer genoeg niet voldoende benut worden. Deze film heeft zijn momenten, maar valt uiteindelijk te licht uit. De onopvallende technische specificaties en het beperkte aanbod aan extra’s van de dvd leidt ons dan ook tot het besluit dat een huurbeurt ruimschoots volstaat.


cover
Studio: Dutch FilmWorks

Regie: Chris Kentis
Met: Blanchard Ryan, Daniel Travis, Saul Stein, Estelle Lau, Michael E. Williamson

Film:
5/10

Extra's:
3/10

Geluid:
8/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2003

Leeftijd:
12

Speelduur:
77 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8715664023471


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Also available,
• Behind the scenes,
• Trailer,
• Interviews,
• Filmclips

Andere recente releases van deze maatschappij