:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CONAN THE BARBARIAN
CONAN THE BARBARIAN
Bespreking door: Dimitri - Geplaatst op: 2005-06-28
FILM
Conan (Arnold Schwarzenegger) is als kind getuige van de manier waarop zijn ouders vermoord worden door een koelbloedige sekteleider (James Earl Jones). Als één van de weinige overlevenden van deze laffe aanval wordt Conan in de savernij gedwongen en klaargestoomd om als gladiator voor dodelijk amusement te zorgen. Eens volwassen besluit hij dat de tijd rijp is om d.m.v. wraak terug orde op zaken te stellen.

De Amerikaan John Milius is een manusje van alles. Hij is onder meer bekend als scenarist van Apocalypse Now, Miami Vice en Magnum Force, en als regisseur van onder andere Red Dawn, The Wind And The Lion en Farewell To The King. Met Conan The Barbarian scoorde hij als regisseur zijn grootste filmhit. Met een vlotte en geïnspireerde hand vliegt hij door het scenario en met behulp van leuke invalshoeken benut hij elke kans om de kijker te entertainen. De rol van Conan bleek letterlijk en figuurlijk op het lijf van Schwarzenegger geschreven. Van de hoofdrolspeler werd niets meer verwacht dan het scherm te vullen met een imposante spiermassa. Acteertalent en het declameren van dialogen was minder belangrijk. Begin jaren tachtig stak ook het zogenaamde sword-and-sorcery genre de kop op. Dit unieke filmgenre valt een klein beetje te vergelijken met het fantasygehalte van Lord Of The Rings overgoten met expliciete en brute geweldscènes. Ondanks de hogere leeftijd van de prent blijft deze toch nog goed overeind staan. Bepaalde special-effects ogen misschien niet echt fris meer, toch wordt bewezen dat ouderwets handwerk vaak geloofwaardiger en authentieker overkomt dan digitale effecten en CGI. Conan werd gebaseerd op de gelijknamige cultstripreeks uit de jaren dertig van Robert E. Howard. De film kende nog een mindere sequel genaamd Conan The Destroyer, met de merkwaardige Grace Jones als vrouwelijke tegenhanger.

BEELD EN GELUID
Conan The Barbarian werd vastgelegd in zijn oorsponkelijke 2.35:1 anamorfische bioscoopformaat. Het beeld werd mooi gerestaureerd en het eindresultaat is verbluffend. Een mooi diep contrast, scherpe tot haarscherpe beelden en wame, rijke kleuren maken deel uit van de troeven. Soms zijn er wat vuiltjes merkbaar en enkele kleine compressiefouten, maar dan zijn we wat aan het muggeziften. T.o.v. de vorige DVD-release is het beeld beter omdat nu de extra’s op een tweede disc werden ondergebracht en er meer ruimte vrij is gekomen om het beeld op te waarderen. Het geluid komt zowel in DTS als in Dolby Digital 5.1 uit de speakers. De Franse Dolby track van de vorige versie werd achterwege gelaten. De film was oorspronkelijk mono maar met behulp van frequentiescheiding en het hermixen en opnieuw pannen van de oorsponkelijke geluidstrack werd een heuse surroundmix tot stand gebracht. Het geluid klinkt soms een beetje hol maar dat is niet echt verwonderlijk. Dialogen komen mooi uit het centrum, de muziek benut alle kanalen, de sub treedt af en toe in actie tijdens een effect, en de surrounds worden frequent aangestuurd. De DTS-track heeft een betere dynamische spreiding waardoor deze een gezonde voorkeur geniet. Zeker een uitstekende geluidstransfer!

EXTRA'S
Audiocommentaar John Milius & Arnold Schwarzenegger
Dit audiocommentaar was reeds aanwezig op de vorige versie van Conan. Beide heren hebben het vooral over hoe de film van de grond kwam en rakelen oude herinneringen op. Filmtechnisch niet het beste commentaar, maar toch nog degelijk.

Conan Unchained Documentaire
Ook deze bijna een uur durende ‘making of’ was reeds op de vorige versie terug te vinden. De documentaire is nog redelijk recent en belicht alle facetten en problemen van de film. Zeer uitgebreid en boeiend.

Conan De Geboorte van een Fantasylegende
Een spiksplinternieuwe documentaire van ruim 18 minuten die de figuur Conan belicht. We komen meer te weten over de stripfiguur, de vergelijkingen met de film en een mogelijke verklaring voor het succes van Conan. Best wel interessant.

Verwijderde Scènes
Twee scènes die de film niet gehaald hebben worden back-to-back vertoond. Het geluid is redelijk primitief omdat dit rechtstreeks van de set afkomstig is.

Special Effects
Met behulp van een split-screen zie je hoe een bepaalde scène uit de film er uitziet voor en na toevoeging van de special-effects.

Conan Archives
Een elf minuten durende slideshow van productiefoto’s, publicity stills en artwork.

Production Notes
Ongeveer tien medewerkers van de film kunnen geselecteerd worden in deze extra. Per persoon zijn er ongeveer vijf tekstpagina’s aan informatie te lezen.

Bioscooptrailers
De extra’s worden afgerond met drie originele bioscooptrailers.

CONCLUSIE
Conan The Barbarian is een leuke fantasyfilm met een debuterende Arnold Schwarzenegger in één van zijn beste rollen. Deze film verscheen reeds eerder op DVD als een single disc SE, maar door de toevoeging van het DTS-geluid, de betere beeldkwaliteit en de toevoeging van nog meer extra's geniet de double disc SE zeker de voorkeur.


cover
Studio: Fox

Regie: John Milius
Met: Arnold Schwarzenegger, James Earl Jones, Sandahl Bergman, Max Von Sydow

Film:
7/10

Extra's:
9/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Fantasy

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1982

Leeftijd:
16

Speelduur:
125 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626018643


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels
Extra's:
• Audiocommentaar John Milius
• 2 Documentaires
• Verwijderde Scènes
• Special Effects
• Conan Archives
• Bioscooptrailers
• Production Notes

Andere recente releases van deze maatschappij