:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> AIR FORCE ONE
AIR FORCE ONE
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2001-09-18
FILM
Air Force One, de Boeing 747 van de Amerikaanse president (Harrison Ford), het zwaarst bewaakte vliegtuig ter wereld nota bene, wordt door een stel terroristen onder leiding van Korshunov (Gary Oldman) tijdens een vlucht overmeesterd. Hun doel is de vrijlating van de net opgepakte generaal Alexander Radek (Jurgen Prochnow) die er vrij extremistische gedachten op nahoudt. Tijdens de kaping wordt de president in veiligheid gebracht, maar hij wil het vliegtuig niet verlaten omdat zijn vrouw en dochter ook aan boord zijn. De president, zelf een gedecoreerd Vietnam-veteraan, neemt het heft in handen en neemt het op tegen een bende meedogenloze terroristen en zelfs een verrader in z'n presidentiële kring.

Air Force One is een onderhoudende, zij het voorspelbare en clichématige film waarinj een aantal vragen onopgelost blijven. Zo kom je bijna niets te weten over de motieven en de achtergrond van de terroristen en blijft ook de verrader in het gezelschap constant op de achtergrond. Nergens een woordje uitleg omtrent zijn beweegredenen. De film wordt enigszins gered door de acteurs Harrison Ford en Gary Oldman, zoals steeds in hun beste doen. Echter, na de tragische gebeurtenissen van 9/11 heeft de film, ondanks het happy end, toch een wrange nasmaak. In de film kapen de terroristen een vliegtuig en nemen de besturing over, net als tijdens de 9/11-affaire dus. Eens te meer wordt duidelijk dat de realiteit de fictie overstijgt... beangstigend.

BEELD EN GELUID
We kunnen niet om de vergelijking met de vorige release heen: wat beeld en geluid betreft zijn beide releases aan elkaar gewaagd. Het anamorfe 2.35:1-beeldformaat ziet er goed uit en bevat veel scherpte en detail. Het contrastniveau is netjes afgesteld. Enkele scènes zijn wel wat soft en hier en daar merk je wat filmgrain, maar voorts hebben we niet te klagen. De transfer blijft gevrijwaard van beschadigingen en compressiefoutjes. De Dolby Digital 5.1-track (384 kbps) klinkt vrij agressief, voornamelijk tijdens de actiescènes waarbij alle kanalen optimaal benut worden. De track gaat daarbij diep door in de lage tonen.

EXTRA'S
In tegenstelling tot de eerste release van deze dvd zijn er nu wel enkele extra's voorzien. De audiocommentaar van regisseur Wolfgang Petersen en gastheer Michael Coleman heeft een hoog luistergehalte, mede dankzij de goede interactie tussen beiden. Petersen praat vlot en vol enthousiasme over allerlei aspecten van de film waardoor de track nergens saai klinkt of stiltes vertoont. Nadien krijgen we een promotionele featurette (7 min.) met enkele beelden achter de schermen en korte interviews met cast en crew. De optie Vluchtinformatie is een vreemde extra waardoor je tijdens de film allerhande informatie te zien krijgt via de Nederlandse ondertitels. Een beetje saai als je het ons vraagt. Om af te ronden is er nog een bioscooptrailer van Air Force One en van Pearl Harbor en een boekje met enkele productie-aantekeningen en wat cast- en crewinfo.

CONCLUSIE
Air Force One is eerder al op dvd gereleased, namelijk als flipper en zonder extra's. Deze nieuwe uitgave biedt dezelfde beeld- en geluidskwaliteit als de eerste release. De reden om toch deze nieuwe versie in huis te halen is het feit dat het geen flipper meer is en de audiocommentaar best een aanrader is.


cover
Studio: Buena Vista

Regie: Wolfgang Petersen
Met: Harrison Ford, Gary Oldman, Glen Close, William H. Macy, Wendy Crewson, Liesel Matthews, Jurgen Prochnow

Film:
7/10

Extra's:
6/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1997

Leeftijd:
16

Speelduur:
119 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8711875929939


Beeldformaat:
2.35:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1
Arabisch Dolby Surround 2.0
Tsjechisch Dolby Surround 2.0
Hongaars Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Tsjechisch, Hongaars, Pools, Sloveens
Extra's:
• Bioscooptrailer
• Audiocommentaar
• Featurette
• Vluchtinformatie
• Vooruitblik
• Boekje

Andere recente releases van deze maatschappij