:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> X-FILES, THE - FIGHT THE FUTURE
X-FILES, THE - FIGHT THE FUTURE
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2000-10-15
FILM
De X-Files, het wereldbekende fenomeen op het grote scherm! Ikzelf als grote fan van de series had grote verwachtingen toen de film in de zalen kwam. Was het Chris Carter gelukt om z'n binnenhuiskamerserie deftig op het grote scherm te krijgen zodoende ook het ruime bioscooppubliek in aanraking kwam met Mulder en Scully? De reactie's waren verdeeld en terwijl de ene het een doordeweekse dubbelaflevering van de serie vond, vertelde de ander dat het Carter perfekt gelukt was om z'n troetelkind op het grote scherm los te laten. Ikzelf deel de 2 bovenstaande meningen. Het moet inderdaad niet makkelijk geweest zijn om zowel de X-Files fan de broodnodige antwoorden te geven op vragen die zich op het einde van seizoen 5 stelden. Nee, men moest ook de X-files-leek die meegesleurd werd de nodige kicks bezorgen zodoende die ook de microbe te pakken kreeg. Volgens mij is dit door toedoen van regisseur Rob Bowman en scenarist Frank Spotniz heel goed gelukt. Verschillende mensen binnen mijn kennissenkring zijn door het bekijken van de film nu volleerde "X-Philes" geworden. Verder komen er ook voldoende antwoorden en worden opnieuw een paar raadsels voorgelegd om de doorgewinterde fan niet op z'n honger te laten zitten.

Het verhaal speelt zich af net na het einde van seizoen 5. Mulder is z'n geloof in aliens en samenzweringen kwijt en de X-Files zijn opgedoekt. Samen met Scully lossen ze nu routinezaken op binnen de FBI maar daarin stuiten ze natuurlijk op een complot dat nog verder reikt dan ze ooit hadden durven hopen. Ik ga hier niet teveel weggeven over de film maar de plot handelt over een dodelijk buitenaards virus dat ervoor kan zorgen dat de hele planeet gekoloniseerd wordt door vijandige aliens... "so much for little green men". Gooi daarbij nog eens een mix van de nodige complotten tussen de aliens en het zogenaamde Syndicaat en je hebt als resultaat een meer dan doordeweekse X-Files aflevering op film. Alles is door het beschikbare budget natuurlijk veel grootser aangepakt en de special effects, ontploffingen en achtervolgingen liegen er niet om. Ze zijn meer dan de moeite waard.

BEELD EN GELUID
Laat ik stellen dat ik geen echte fan ben van de 2.35:1 aspect ratio en er wellicht ook nooit één zal worden. Ik vind het toch nog altijd een serieus minpunt dat mijn gehele scherm niet mooi gevuld is. Dit wil natuurlijk wel niet zeggen dat de beeldkwaliteit slecht is. Integendeel, ze is meer dan goed: solide zwart, mooie kleurschakeringen, bijna geen overbelichting en de details zijn scherper dan het mes van John Rambo. Al met al een geslaagde transfer door de mensen van Fox.

Nu komen we bij het beste aspect van deze DVD: het geluid. Dit is namelijk overdonderend goed. Op een gegeven moment dacht ik echt dat er een 'unmarked helicopter' door mijn woonkamer vloog en bij de bijenscène voelde ik toch even in m'n kraag als er geen specimen verloren gevlogen was. Er wordt bijna constant gebruik gemaakt van de achterste kanalen en dit niet alleen voor de schitterende soundtrack van Mark Snow maar ook voor de vele achtergrondgeluiden. Deze DVD is voor de geluidservaring alleen al een aanrader. Mark Snow kon gebruik maken van een serieus orkest om deze soundtrack te componeren en het is er aan te horen. Dat de man talent had, wist iedere X-Files fan, maar wat hij hier ten gehore spreidt, tart alle verbeelding. De soundtrack is een aanrader!

EXTRA'S
Major letdown hier. Ik had gehoopt op een serieuze featurette maar eigenlijk gaat het grootste gedeelte over de totstandkoming van de ontploffing van het overheidsgebouw in Dallas. Eigenlijk wel de moeite om te zien hoe dit ineenzit maar ik had toch graag nog iets meer achtergrondinformatie gewenst over de film in al zijn facetten. Voor de rest een goeie audiocommentaar van de regisseur en Chris Carter die eigenlijk de kleine featurette voor een gedeelte goedmaakt plus de originele bioscooptrailer. Ja, een mens kan niet alles hebben.

CONCLUSIE
Deze release doet me hunkeren naar de seizoen 1-boxset die er zit aan te komen binnen een kleine maand. Hoogstwaarschijnlijk zal Fox zich niet beziggehouden hebben met het transfereren van het surround geluid naar het digitale 5.1-formaat, maar hopelijk maken ze dit goed met een deftige beelkwaliteit en massa's extra's, we zullen zien. Als besluit kan ik zeggen dat dit een broodnodige aankoop is voor de 'X-Philes' onder ons en een zeer goeie dvd-ervaring voor de gewone filmfan. The Truth Is Out There.


cover
Studio: Fox

Regie: Rob Bowman
Met: David Duchovny, Gillian Anderson, Martin Landau, Blythe Danner, Armin Mueller-Stahl

Film:
7,5/10

Extra's:
5/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1998

Leeftijd:
12

Speelduur:
118 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626000778


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Grieks, Italiaans
Extra's:
• Originele bioscooptrailer
• Audiocommentaar Chris Carter en Rob Bowman
• Featurette

Andere recente releases van deze maatschappij