:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> X-MEN
X-MEN
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2001-02-19
INTRODUCTIE
Een comic verfilmen blijft een riskante onderneming. Niet elke verfilming kon in het verleden op applaus rekenen. Films als Batman en Superman zijn een uitzondering want ze waren wel degelijk geslaagd en ze creëerden een eigen stijl die succesvol bleek. Bij Marvel Comics bleef het uiterst succesvolle X-Men onverfilmd voor het witte doek en daar moest vroeg of laat toch geld uit te slaan zijn, hebben ze bij Fox gedacht. Regisseur van dienst Bryan Singer (The Usual Suspects, Apt Pupil) kreeg de moeilijke opdracht om het project tot een goed einde te brengen.

FILM
Magneto (Ian McKellen) en professor Charles Xavier (Patrick Stewart) zijn twee mutanten die vroeger aan dezelfde kant stonden, maar die er nu volledig verschillende ideëen op na houden over hoe ze in deze wereld kunnen voortbestaan. Professor Xavier is hoofd van Westchester County, een school waar mutanten hun capaciteiten kunnen ontwikkelen. Hij wordt bijgestaan door Cyclops (James Marsden), met ogen als lasers, dr. Jean Grey (Famke Janssen), die over telekinetische gaven beschikt en Storm (Halle Berry), die op elk moment het weer kan beheersen. De twee vereenzaamde mutanten Wolverine (Hugh Jackman) en Rogue (Anna Paquin) worden opgejaagd door handlangers van Magneto, maar ze geraken uiteindelijk ook veilig en wel op de school. Terzelfdertijd vindt senator Kelly (Bruce Davison) de tijd rijp om alle mutanten te registreren omdat ze een heuse bedreiging voor de samenleving kunnen vormen. Magneto beschikt eveneens over enkele medeplichtingen waaronder Sabretooth, Toad en Mystique. Blijkbaar heeft Magneto het één en ander in petto en zullen de professor en zijn team moeten trachten zijn snode plannen te voorkomen.

We hebben vroeger reeds enkele X-Men-comics in handen gehad waarvan de stijl, die zo eigen is aan dit soort werk, bij ons niet echt in de smaak viel: veel actie, veel felle kleuren, veel splash-en-kaboomtoestanden die ons wat te druk leken. Gelukkig voor ons en voor de niet-X-Men-fan weet Singer ons een aardige prent te serveren met een sobere en stijlvolle regie, een prent die op enkele vlakken zelfs durft af te wijken van de comicreeks. En maar goed ook. X-Men is een geslaagde verfilming van een Marvel Comic met goede vertolkingen en het succes bleef vanzelfsprekend niet uit. Dat er aanleiding is voor één of zelfs meerdere sequels wordt onder meer ook duidelijk op het einde. Een beetje jammer, maar waarschijnlijk bewust om een overvloed aan karakters te vermijden, is het schrappen van enkele personages (die misschien in de sequels aan bod zullen komen) en het niet volledig uitwerken van de gebruikte personages.

BEELD EN GELUID
Over de beeld- en geluidstransfers kunnen we niets dan goeds verkondigen. De film wordt gepresenteerd in een anamorf 2.35:1-beeldformaat (op de inlay foutief vermeld als 1.85:1) dat er zeer goed uitziet. De film heeft sobere en donkere scènes die op deze dvd voluit tot hun recht komen. Het beeld is constant haarscherp met een uitstekend contrastniveau waarbij de kleurenpracht oogstrelend is. Eén klein minpuntje: in één of twee scènes merkten we een minieme hoeveelheid beeldruis (bijvoorbeeld tijdens de scène waarin de helicopter over zee vliegt). Voor de rest is de transfer supergeslaagd.

Vrijwel nog indrukwekkender dan het beeld is de Dolby Digital 5.1-track die werkelijk fenomenaal klinkt. Alle kanalen worden perfect gebruikt waarbij je tijdens de vele actiescènes de geluiden van alle kanten om je hoofd hoort waaieren. De dialogen zijn heel zuiver en blijven constant verstaanbaar. Luister maar eens hoe het gefluister van professor Xavier doorheen alle speakers weergalmt, je voelt je als het ware omsingeld. De surrounds worden eveneens accuraat gebruikt, vaak met split-surround.

EXTRA'S
De X-Men-dvd bevat een karrevracht aan extra's: zes verwijderde scènes met een 2.35:1-beeldformaat die je desgewenst afzonderlijk (niet-anamorf) of met de seamlessbranching-techniek tijdens de film kan bekijken. Kies je voor dat laatste, dan krijg je een hele korte pauze telkens als zo'n verwijderde scène wordt tussengevoegd. Let wel, ze zijn van een beduidend mindere kwaliteit en persoonlijk geven wij er de voorkeur aan om ze afzonderlijk te selecteren. Het interview met regisseur Bryan Singer is jammer genoeg nogal kort en opgedeeld in verschillende vragen waarbij we telkens naar het menu terugkeren om de volgende vraag te selecteren. Niet echt gebruiksvriendelijk. Blijkbaar zien we alleen clips uit een veel langer interview? Dat is jammer. Waarom is het volledige interview niet opgenomen?

Featurette The Mutant Watch (21 min.): een hoorzitting van de senaat aan elkaar gepraat door een verslaggeefster van XNN (!), afgewisseld met interviews met cast en crew en beelden achter de schermen. Featurette X-Men (6 min.): interviews en een blik achter de schermen, min of meer een herhaling van de vorige featurette. Een screentest van Hugh Jackman (Wolverine) waarin hij een scène speelt met Anna Paquin (Rogue). Een fotogalerij waarin je tal van productietekeningen en schetsen over de karakters, hun gadgets en de decors kan bewonderen. Twee storyboardanimaties om de scènes beter te kunnen visualiseren voor de uiteindelijke opnames van start gaan. Drie trailers en drie tv-spots met een anamorf 2.35:1-beeldformaat waarvan de kwaliteit toch ietsje minder is dan film, maar dat is uiteindelijk niet echt van belang. Voorts is er ook nog een trailer voor Titan A.E. Vervolgens een kort soundtrack promospotje en twee hidden features die makkelijk te vinden zijn (hint: klik op het paard en op de Wolverine tag). Tot slot twee featurettes, het interview met de regisseur en de verwijderde scènes krijgen Nederlandse ondertitels, en dat is toch al een verbetering ten opzichte van vorige Fox-dvd's waarop een Nederlands ondertitelspoor bij de extra's geheel afwezig bleek. Fox gaat erop vooruit en dat kunnen we alleen maar toejuichen!

CONCLUSIE
Een puike verfilming van de reeds meer dan dertig jaar succesvolle X-Men-comicreeks. De dvd heeft daarenboven een uitstekend beeld en geluid en een heleboel extra's (waarbij we de audiocommentaar wel een beetje missen). Een hoogstaand kwalitatief afgewerkt product. Kopen dat ding!


cover
Studio: Fox

Regie: Bryan Singer
Met: Patrick Stewart, Femke Janssen, Hugh Jackman, Ian McKellen, Halle Berry, Anna Pacquin, Rebecca Romijn-Stamos, Tyler Mane, Bruce Davison

Film:
7/10

Extra's:
7/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Superhelden

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2000

Leeftijd:
16

Speelduur:
100 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626007623


Beeldformaat:
2.35:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Grieks
Extra's:
• Verwijderde scènes
• Interview met regisseur
• Featurette The Mutant Watch
• Featurette X-Men
• Screentest Hugh Jackman
• Fotogalerij
• 2 storyboard animaties
• TV-spots
• Originele bioscooptrailers
• Trailer Titan A.E.
• Soundtrackpromo
• Hidden features

Andere recente releases van deze maatschappij