:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LADDER 49
LADDER 49
Bespreking door: Dimitri - Geplaatst op: 2005-09-21
FILM
De brandweermannen van Ladder 49 vormen een bekwaam, en professioneel korps dat zich iedere dag wijdt aan het redden van andermans leven. Maar bij het vervullen van deze taak, zetten zij ook hun eigen leven op het spel. Wanneer Jack Morrison ten val komt in een brandende wolkenkrabber krijgen we door middel van flashbacks inzicht in zijn leven, en zijn job. Deze film is een hulde aan gewone mannen met buitengewone moed.

Regisseur Jay Russel levert met Ladder 49 zijn vierde film af. Deze relatief onbekende Amerikaanse cineast werd geïnspireerd door de heldendaden die de brandweerlui tijdens de ramp van 9/11 verricht hebben. Het werd tijd om deze mensen met hun veeleisende job nog eens op filmische wijze in de bloemetjes te zetten. Dat was al sinds 1991 geleden toen Ron Howard hetzelfde deed met Backdraft. Terwijl deze laatste film zich meer toespitst op actie, zoekt Ladder 49 meer de kant van het drama op. Door het leven van brandweerman Jack Morrison te analyseren,van de dag dat hij in dienst treedt tot de dag van zijn ongeval, krijgen we een symbolische weergave van het beroep van brandweerman in het algemeen. Morrison wordt op deze manier de weergave van de moed, opoffering en gevaarlijke beroepskeuze van zowat elke brandweerman. De prent slaagt wonderwel om ons te laten voelen hoe lastig dit beroep wel kan zijn, en hoeveel respect deze mensen wel niet verdienen. Langs de andere kant schuift de film onderuit door het zeemzoeterige melodrama dat op tijd en stond de kop opsteekt. Niet enkel had rauw-realisme een krachtigere statement opgeleverd, het was ook veel baanbrekender geweest. Ladder 49 vertelt braafjes zijn verhaal en kleurt netjes binnen de lijntjes. Jack Morrison is een brandweerman, en meer krijgen we over hem niet te weten. Zijn vrouw en kinderen zijn de vrouw en kroost van een brandweerman, meer achtergrond wordt ook over hun niet vrijgegeven. Indien deze personages beter waren uitgediept zou de kijker in staat geweest zijn om meer met ze mee te leven, gewoonweg omdat de film dan veel echter zou overkomen. De personages zouden op deze manier meer mensen van vlees en bloed worden, waardoor we hun gebeurtenissen veel intenser zouden kunnen beleven. Gelukkig acteert Joaquin Phoenix op een degelijk niveau om van zijn hol personage toch nog een min of meer aanvaardbaar karakter te maken. Robert Patrick (Terminator 2) heeft dan weer de goorste snor die je bij een man ooit zag, en zet een ijzersterke sidekick neer. Jammer genoeg wordt zijn personage te weinig gebruikt in de film. Travolta is degelijk zonder meer. Ladder 49 verdient zeker een kijkbeurt, of je ook de DVD wenst aan te schaffen vergt wel de nodige overweging.

BEELD EN GELUID
Het beeld schittert in zijn oorspronkelijke anamorfische 1.85:1 bioscoopverhouding. Het contrast is erg diep en vol, de zwartwaarden en schaduwdetails zijn perfect. Het kleurenpalet is erg warm en rijk. Het beeld heeft een schitterende digitale scherpte en bevat nergens merkbare compressiefouten. Zo hoort het dus! Het geluid is een Dolby Digital 5.1 mix. Alle mogelijke kanalen krijgen een volledige work-out. Subwoofer, surrounds en fronts plaatsen je favoriete sofa zo te midden van de vlammenzee, zonder dat hierbij de dialogen uit het centerkanaal eronder te lijden krijgen. Jammer dat er geen gebruik gemaakt werd van de originele DTS-geluidstrack. De dynamiek en de details van het geluid zouden dan nog veel beter tot hun recht gekomen zijn. Vooral de lage tonen zijn minder zuiver bij de Dolby track. Toch kunnen we bezwaarlijk spreken van een inferieure geluidstrack. Beeld en geluid zijn van een zeer goede kwaliteit.

EXTRA'S
De extra's gaan van start met een twintig minuten durende Making Of die ook in aparte hoofdstukken selecteerbaar is. De gebruikelijke beelden achter de schermen worden afgewisseld met wat commentaartekst. Vervolgens vinden we een dertien minuten durende featurette die de titel Alledaagse Helden meekreeg. In deze korte film volgen we een echte Amerikaanse brandweerman die een decoratie in ontvangst gaat nemen voor zijn heldhaftig optreden. Zeker eens leuk om naar te kijken. De Niet Eerder Vertoonde Scènes zijn elf deleted scenes uit de film en zijn allen apart selecteerbaar via een menu. De grootste extra is een Audiocommentaar van regisseur Jay Russel en monteur Bud Smith. Deze geluidstrack biedt redelijk wat info maar kent ook enkele ontzettend lange stiltes. Dit is niet echt een schoolvoorbeeld van een boeiend audiocommentaar. Als afsluiter krijgen we nog een Muziekvideo voorgeschoteld van het nummer "Shine Your Light" van Robbie Robertson. Een leuke greep aan extra's, waarover we zeker niets te klagen hebben.

CONCLUSIE
Ladder 49 brengt hulde aan de moed en levensstijl van de brandweerman. Deze boodschap komt goed uit de verf en vormt samen met het acteerspel van Joaquin Phoenix de hoofdreden waarom deze film zeker een kijkbeurt waard is. Jammer genoeg is het melodrama dat in de prent verwerkt zit van een redelijk melig niveau, waardoor de kracht en het realisme danig onderuit wordt gehaald. Een huurbeurt lijkt ons dan ook de beste optie.


cover
Studio: Buena Vista

Regie: Jay Russell
Met: Joaquin Phoenix, John Travolta, Robert Patrick, Jacinta Barrett, Jay Hernandez

Film:
6/10

Extra's:
6/10

Geluid:
8/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2004

Leeftijd:
12

Speelduur:
115 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717418026141


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Deens, Fins, Noors, Zweeds, IJslands, Engels CC
Extra's:
• Making Of
• Alledaagse Helden Featurette
• Niet Eerder Vertoonde Scènes
• Audiocommentaar
• Muziekvideo

Andere recente releases van deze maatschappij