:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LILO & STITCH 2 - STITCH HAS A GLITCH
LILO & STITCH 2 - STITCH HAS A GLITCH
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2005-10-19
FILM
Vooraleer we deze review aanvangen moeten we misschien toch even vermelden dat ondergetekende de originele Lilo & Stitch-film tot één van de beste Disney animatiefilms van de laatste 1 jaar rekent. Het idee was uitermate vernieuwend, de locatie eens wat anders, de tekenstijl vernieuwend, de muziek aanstekkelijk en de humor uitermate geslaagd. Maar dat alles is natuurlijk voor interpretatie vatbaar, want er zijn waarschijnlijk minstens even veel mensen die Lilo & Stitch één van de grootste rampen van de afgelopen jaren vinden. Aan al die mensen een welgemeende... euhm... oeps ik word hier al bijna gecensureerd. Nuja, waar was ik ook al weer, ah ja. Ondergetekende vindt Lilo & Stitch als film dus uitermate geslaagd en gaat ook van die veronderstelling uitgaan bij het bespreken van de sequel Lilo & Stitch 2: Stitch Has A Glitch.

Het leven van Lilo & Stitch lijkt eindelijk op zijn pootjes terecht gekomen te zijn, ze leven gelukkig op Hawaii, samen met Lilo's grote zus Nani en de 2 geschifte aliens Pleakley en Jumba. Het jaarlijkse hula-festival zit er aan te komen en Lilo & haar leeftijdsgenoten krijgen de opdracht een eigen hula te bedenken. Wanneer Stitch tijdens een reptitie echter de halve zaal afbreekt, lijkt elke kans verkeken om de wedstrijd te winnen. Jumba heeft al snel begrepen dat er iets grondig mis is met Stitch. Jumba's vermoeden wordt al snel bevestigd: toen hij destijds werd gearresteerd, kreeg Stitch niet de tijd om volledig op te laden en nu dreigt zijn energievoorraad op te raken. Lilo beseft echter niet wat er aan de hand is en vreest dat Stitch gewoon terug slecht geworden is. Ondertussen gaat Jumba een race tegen de klok aan om Stitch te "herstellen".

We hebben het altijd al gezegd: als je wil dat iets lang meegaat, gebruik dan verdorie toch Duracell-batterijen! Maar nee hoor, zelfs slecht genie Jumba Jookiba moest weer voor het goedkopere alternatief kiezen met alle gevolgen vandien. Duracell's die blijven gaan en de andere tja... iedereen kent de reclame met de roze konijntjes wel. In dit geval gaat het dus om illegale genetische experimenten in plaats van konijntjes. En wat moet een slecht genie doen wanneer de intergalactische supermarkt gesloten is en je nu echt dringend nieuwe batterijen nodig hebt? Wat zegt u... panikeren? Ja, inderdaad panikeren.

Even serieus nu, Lilo & Stitch 2 is voor de verandering eens geen sequel volgens het standaardschema dat Disney leek te volgen (zijnde zoon of dochter van het hoofdpersonage moet het opnemen tegen dezelfde slechterik als vader- of moederlief). In tegenstelling krijgen we te maken met een compleet originele verhaallijn en dat was toch wel even schrikken. We waren natuurlijk wel aangenaam verrast, zelfs al is de verhaallijn niet even uitgebreid als die van het origineel. (Het budget was zonder twijfel ook vele malen kleiner)

Qua animatie zit het bij deze film ook vrij goed, sterker nog, met de beperkte middelen van de DisneyToon studios wordt de stijl van het origineel vrij goed benaderd, soms vergeet je op visueel vlak zelfs even dat het om een sequel gaat. Wat ons dan nog het meest stoorde is dat de achtergronden van de sequel soms iets te simplistisch of te "grof" zijn in vergelijking met die van het origineel. Kleurgebruik is er nog steed even mooi in, maar de achtergronden ogen gewoon bij momenten wat minder gedetailleerd.

Dat verandert echter weinig aan het feit dat deze film eigenlijk een meer dan waardige opvolger is voor het origineel (nog lang niet te vergelijken met de opvolger van The Rescuers natuurlijk), zeker gezien wat we gewoon zijn van Disney sequels.

De DisneyToon Studios hebben het trouwens druk de laatste tijd en ze zien het steeds in Romeinse cijfers ... wat nu niet direct een goede zaak is. (waar is toch de tijd van de Ducktalesfilm?) Staan nog gepland in de toekomst:
- Little Mermaid III
- Aristocats II
- Cinderella III
- Fox and the Hound II
- Brother Bear II
- Bambi II

Buiten Bambi II is hiervan natuurlijk niks zeker, maar we houden ons hart al vast. Indien men echter de stijgende tendens verderzet dan zouden deze films toch nog goedkoop entertainment kunnen worden, zelfs al kunnen ze in de verste verten niet tippen aan het origineel. Maar voor 2D-animatie heeft men op de duur al niet veel meer keus meer dan dit voor nieuwe releases. Al kijken we natuurlijk wel met zijn allen uit naar de nieuwe Asterix-tekenfilm die volgend jaar het daglicht zou moeten zien. Wie weet, misschien ziet Disney in de toekomst wel weer "het licht" en kegelen ze die CGI weer buiten. Want een ding mag gezegd zijn: de verhaallijnen van de classics waren er misschien op achteruitggegaan, op het gebied van 2D animatie zit / zat Disney nog steeds bij de top. (of zelfs aan de top).

Kortom Lilo & Stitch 2: Stitch Has A Glitch is toch nog een leuke film die eigenlijk wel een kijkbeurt waard is.

BEELD EN GELUID
Lilo & Stitch 2 is een uiterst recente, voor het dvd-medium gemaakte productie. Dat laat weinig aan de verbeelding over wat betreft de technische kwaliteiten van deze schijf. Visueel oogt het nagenoeg perfect, wanner we echt willen muggenziften dan moeten we opmerken dat er hier en daar toch wat compressieartefacten in zitten. Maar dit is een probleem waar animatie wel vaker mee te kampen krijgt door de enorme hoeveelheden detail in het beeld en de overvloed aan fijne lijntjes. Maar zoals we reeds zeiden: dit is muggenziften, want in het algemeen genomen is dit een erg goede transfer. Zoals praktisch alle andere Disney Direct-to-DVD producties beschikt ook Lilo & Stitch 2 over een Dolby Digital 5.1 geluidstrack. Deze track is kort samengevat zeer degelijk te noemen, hij stelt nergens teleur maar verbaast ook niet direct ergens. simpelweg een mooie track die het geheel voldoende ondersteunt.

EXTRA'S
Oeps, hier gaat het dus duidelijk mis. We moeten het namelijk stellen met een Hawaiian Roller Coaster Ride muziekvideo, 2 u-i-t-e-r-s-t interessante spelletjes en een erg goedkoop animatefilmpje over Stitch's origine. We zijn denk ik nog uiterst ruim geweest met een 3 op 10.

CONCLUSIE
Lilo & Stitch 2: Stitch Has A Glitch is eigenlijk best leuk om zien en ter vergelijking vele malen beter dan Stitch! The Movie die het concept van het origineel gewoon aan het uitmelken was. Audiovisueel kan het niet veel beter, maar de selectie extra's is ronduit ondermaats.


cover
Studio: Buena Vista

Regie: Michael LaBash en Anthony Leondis
Met: Chris Sanders, Dakota Fanning, Tia Carrere, David Ogden Stiers, Kevin McDonald, Kunewa Mook, Jason Scott Lee

Film:
8/10

Extra's:
3/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Animatie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2005

Leeftijd:
AL

Speelduur:
65 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717418059187


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Nederlands Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Engels CC
Extra's:
• Hawaiian Roller Coaster Ride
• The Origin of Stitch
• Jumba's Experiment Profiler
• Where's Pleakley

Andere recente releases van deze maatschappij