:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ROMEO MUST DIE
ROMEO MUST DIE
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2001-03-07
FILM
Jet Li, martial arts-expert, tientallen films op z'n palmares en een held in eigen land. Maar zoals zoveel Aziatische acteurs vrijwel onbekend op het Europese en Amerikaanse vasteland. Volgende logische stap: Hollywood! De meesten van ons herinneren zich wellicht nog de "bad guy" uit Lethal Weapon 4 en de verbazende martial arts-stunts die daar werden uitgehaald. Getekend: Jet Li. Zijn eerste grote hoofdrol had hij daarentegen niet slechter kunnen kiezen.

Deze Afro/Amerikaanse actiefilm gaat compleet de mist in door z'n simpele verhaallijn die op de koop toe veel te intelligent probeert over te komen. Een Aziatische en Afro-Amerikaanse clan leven zo ongeveer in vrede naast elkaar en regelen hun eigen zaakjes in alle rust. Daar komt verandering in wanneer een rijke landeigenaar een football complex wil bouwen tenmidden van hun territorium. Deze magnaat zet beide bendes tegen elkaar op en er beginnen doden te vallen onder de familieleden van de bendeleiders. Jet Li is broer van één van de slachtoffers en komt naar de VS om de dood van z'n broer te wreken. U hoort het al, typisch bandwerk uit Hollywood.

Op vlak van de speciale effecten en de martial arts steekt de film wel ver boven het gemiddelde uit. De FX zijn namelijk van dezelfde stal als die van de Matrix en het is eraan te zien ook. Enige probleem: Waar de Matrix een hoog science-fiction gehalte had en de 'kabel-scènes' zich in een virtuele wereld afspeelden, waren ze perfect aanvaardbaar en stelde niemand er zich vragen bij. Dit is hier niet het geval. Daar de film zichzelf serieus neemt kijken we bijgevolg naar Jet Li die 6 man een kick verkoopt terwijl hij in de lucht hangt. Knappe FX, heel leuk gedaan, die 3 shots in elkaar gemorfed maar zo ongeloofwaardig dat het lachwekkend wordt.

Wel vindingrijk is de 'ultra pain mode', een soort special effect die ervoor zorgt dat op het moment van impact wordt overgegaan op een soort röntgen-beeld zodat je bv. het bot ziet breken. Daarna wordt onmiddellijk terug overgegaan naar gewoon filmbeeld en je hoort de acteur het uitschreeuwen van de pijn. Bijzonder effectief te noemen en er wordt een paar keer gebruik van gemaakt in de film.

Voor de fans onder ons nog dit: DMX speelt een leuk bijrolletje als eigenaar van een hiphop-dancing, de perfekte combinatie!

BEELD EN GELUID
Op dit vlak valt niet veel aan te merken. Het beeld is een mooi 2:35.1 anamorfe weergave, en alhoewel we af en toe toch een wazige frame ontdekten, blijft het beeld voor 99% uiterst scherp met mooie kleurschakeringen, zonder oneffenheden, ruis of korrelatie.

Op geluidsvlak is er voldoende gebruik van het 5.1 systeem, de dialogen zijn helder en verstaanbaar. Ook tijdens de actiescènes worden de achterste kanalen goed gebruikt. De soundtrack mag ook gehoord worden (voornamelijk hiphop, wat dacht u!) en klinkte aanlokkelijk door onze Jamo-boxen.

Geslaagde transfers voor deze DVD.

EXTRA'S
Tegenwoordig worden veel slechtere films vergezeld van een resem aan extra's. Een goeie manier van de produktiehuizen om van een slechte film toch een begeerde DVD te maken. In dit geval is het niet anders. We worden overladen met een een karrevracht aan leuke extra's.

Zo zijn er ondermeer 3 leuke videoclips waaronder een leuk duet van DMX en Aaliyah. Daarnaast de tegenwoordig altijd terugkerende HBO-featurette die ook nu opnieuw leuke achtergrondinformatie biedt. Verder krijgen we de verplichte trailers en de biografieën.

Het neusje van de zalm zijn de verschillende technische minireportage's en de reportages over de actiescènes. Elke goeie scène in de film wordt haarfijn uit de doeken gedaan, we zien delen van de choreografie, van de manier waarop de koord-katrol-scènes in elkaar gestoken worden, en de ultra pain-mode wordt eveneens uitgelegd. Talloze personen komen aan het woord i.v.m de meest uiteenlopende onderwerpen.

En tenslotte krijgen we eveneens enkele extra's voor de DVD-Rom: Interactief spel "a martial arts experience", Web Events, toegang tot Chat Room en links naar de Originele Bioscoop Website.

Het is allemaal de moeite waard en geeft een serieuze meerwaarde aan deze DVD.

BESLUIT
Bent u uit op een avondje cinema met het verstand op nul, dan is dit iets voor u. De actie-freaks onder ons zullen deze film wel lusten als zoete broodjes maar inhoudelijk stelt het allemaal niet veel voor. Huren alvorens te kopen.


cover
Studio: Warner

Regie: Andrzej Bartkowiak
Met: Jet Li, Aaliyah, Isaiah Washington, Russel Wong, DMX, Delroy Lindo

Film:
4/10

Extra's:
9,5/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Martial Arts

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2000

Leeftijd:
16

Speelduur:
111 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931181280


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Arabisch
Extra's:
• HBO Featurette
• 3 videoclips
• Technische minireportage's
• Minireportages over de actiescènes
• Profielen van de acteurs
• 2 trailers
• Extra's voor de DVD-Rom

Andere recente releases van deze maatschappij