:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ICEMAN COMETH, THE
ICEMAN COMETH, THE
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2005-12-06
FILM
De dappere strijder Fong Sau-Ching (Yuen Biao) beloofd de laatste grote keizer van de Ming dynastie dat hij de dader zal vinden en berechten van diens geliefde. Even later staan Fong en Fung San (Yuen Wah) lijnrecht tegenover elkaar. Ze raken verwikkeld in een spectaculair gevecht, maar plots vallen ze beide in ijs. Vele eeuwen later worden de twee lichamen ontdekt en opgegraven. De eeuwige aartsvijanden worden wakker in een nieuwe en vreemde wereld. Fong kruist het pad van luxe callgirl Polla (Maggie Cheung) en maakt kennis met de moderne gewoontes. Maar ondanks dat is Fong nog steeds vastbesloten om Fung een staaltje in pure gerechtigheid bij te brengen...

The Iceman Cometh (originele titel: Ji Dong Ji Xia) is een minder bekende actiefilm met in de hoofdrollen Yuen Biao (The Prodigal Son, Once Upon a Time in China) en de guitige Maggie Cheung (In The Mood For Love, Hero). Regisseur van dienst is Clarence Fok, die het meeste bekendheid verwierf met Dragon From Russia en het beruchte Naked Killer. Ondanks de man een uiterst capabel filmmaker is (let maar eens even op de prachtige beeldcomposities aan het begin van de film!) wist zijn The Iceman Cometh ons niet echt te overtuigen. Daarvoor wordt het simpele verhaaltje iets te langdradig uitgesponnen en zijn de clichés typisch aan de jaren '80 Hong Kong films weer ruimschoots aanwezig. Dan denken we aan de cartooneske slechterik inclusief de gepatenteerde 'evil laugh', en de infantiele humor. Maar ondanks de flauwe humor is de film behoorlijk gewelddadig. De actiescènes - gechoreografeerd door onder meer Yuen Biao en Yuen Wah (Heart Of The Dragon, The Master) - zijn dik in orde. Enkel spijtig dat er in het midden van de film weinig te beleven is! Daar maakte men namelijk plaats voor het niet echt boeiende romantische subplot. Regisseur Fok heeft hier en daar duidelijk leentjebuur gespeeld bij Russel Mulcahy's superieure Highlander. Maar ondanks dat en de gedateerde speciale effecten, zijn dit toch de leukere onderdelen van de prent.

BEELD EN GELUID
Het anamorfisch uitgevoerde 1.85:1 oogt redelijk, met een variërende scherpte en enkele softe momenten. Contrast, schaduwdetail en zwartniveau zijn allen bevredigend. De kleuren ogen helder en voldoende natuurlijk, maar verraden de leeftijd van de film. Er is soms redelijk wat filmgrain aanwezig en we hebben tevens enkele digitale compressiefouten opgemerkt. Dramatische printbeschadigingen zijn niet aan de orde. De Cantonese Dolby Digital 5.1-track is eerder gericht op de voorste kanalen, met prima verstaanbare dialogen uit de centerspeaker. De dynamiek is beperkt en gedateerd. Bovendien bereiken de toegevoegde geluidseffecten niet altijd het gewenste effect. Tijdens sommige actiescènes is er wat leven in de achterste speakers, maar nergens om echt om over naar huis te schrijven. Ruis of beschadigingen lijken niet aanwezig. Er is zoals gewoonlijk ook een volledige Engelse Dolby Digital 5.1-dub aanwezig, maar deze klinkt onnatuurlijk en geforceerd. Blijkbaar een nieuwe traditie maar één die hulde verdient is het feit dat de originele Cantonese Mono-track, net als bij The Master, eveneens is toegevoegd. Deze heeft natuurlijk zijn beperkingen, maar klinkt natuurlijker dan de 5.1-tracks. De dialogen, filmmuziek en aanwezige geluidseffecten klinken helder en zuiver, zonder noemenswaardige oneffenheden.

EXTRA'S
Ondanks dat Hong Kong Legends steevast prima bonusmateriaal aflevert, zou het nog eens fijn zijn moesten ze eens iets vernieuwend of verassend bovenhalen! Want het vast stramien in de extra’s begint wel in hun nadeel te spelen. Zo hebben we wederom een commentaartrack door expert Bey Logan, die vol is gepraat met weetjes en feiten over de film. De vijf pagina tellende biografie van de man is uiteraard ook aanwezig. Vervolgens hebben we interviews met hoofdrolspeler Yuen Biao (10 min.) en slechterik Yuen Wah (14 min.). Beide gaan dieper in op het maken van de film, maar het is vooral Yuen Wah welke waardevolle informatie boven haalt (zoals hoe men de vonken bij de zwaardgevechten klaarspeelde). Verder treffen we nog twee trailers aan van de film (de originele bioscooptrailer en de veelbelovende UK promotionele trailer) en een resem promotrailers voor Duel To The Death, Dragons Forever: Platinum Edition, Millionaires Express, Moon Warriors, Full Contact, Ong-Bak, Brotherhood (Taegukgi), Volcano High, Bang Rajan, Bichunmoo en The Warrior (Musa).

CONCLUSIE
Een eerder middelmatige actiefilm, met een snuifje romantiek en sciencefiction. De technische kwaliteiten van het schijfje zijn bevredigend. Voer voor de echte fans van Yuen Biao!


cover
Studio: Hong Kong Legends

Regie: Clarence Fok
Met: Yuen Biao, Maggie Cheung, Yuen Wah

Film:
6/10

Extra's:
6,5/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1989

Leeftijd:
12

Speelduur:
110 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8715664030165


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Cantonees Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Digital 5.1
Cantonees Dolby Digital Mono

Ondertitels:
Nederlands, Engels
Extra's:
• Audiocommentaar
• Bey Logan biografie
• Bioscooptrailer
• UK promotional trailer
• 2 interview featurettes
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij