:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SIMPSONS, THE - SEIZOEN 6
SIMPSONS, THE - SEIZOEN 6
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2005-11-30
SERIE
Goed, ik geef het toe. Voor een inhoudelijk objectieve bespreking van The Simpsons bent U bij mij aan het verkeerde adres, want ik word helemaal lyrisch als ik op mijn stokpaardje mag kruipen en deze reeks, voor mij een scharnierpunt in de geschiedenis van de televisie, mag beginnen prijzen. Zonder onbescheiden te worden mag ik toch stellen dat ik een beetje van de reeks afweet - als het letterlijk van voor naar achteren en omgekeerd van de dialogen een graadmeter mag zijn, en zelfs bij een hernieuwde visie van afleveringen die ik - zonder overdrijven - tientallen keren heb gezien, vallen me soms dingen op die ik eerder over het hoofd zag, soms kleinigheidjes, zoals het feit dat Groundskeeper Willie in de aflevering The PTA Disbands!, wanneer de school van Springfield wordt omgevormd tot een gevangenis, één van de wachttorens bemant. Dat ook in deze reeks bijna elke aflevering weer voorzien wordt van enkele verwijderde scènes die middels seamless branching in de aflevering kunnen worden gemonteerd, maakt de pret alleen nog maar een beetje groter.



Bij de bespreking van seizoen 5 op dvd kondigde ik U al aan dat ik het zesde inhoudelijk het sterkste van alle seizoenen vind, en na het nog maar eens bekijken van alle afleveringen, ben ik in die mening gesterkt. Seizoen zes bevat zonder twijfel de meest memorabele afleveringen, zoals een eerste blik op de toekomst in Lisa's Wedding - ooit door de kijkers van de BBC verkozen tot beste aflevering ooit - een geintje dat in latere seizoenen in de afleveringen Bart To The Future en Future-Drama nog eens zou worden overgedaan, maar de kopie is natuurlijk nooit zo goed als het origineel. Seizoen bevat veel afleveringen met weinig dooie momenten. Two Dozen And One Greyhounds is perfect opgebouwd rond het muzikale nummer waarin Monty Burns Beauty And The Beast het nakijken geeft, Bart Of Darkness parodieert meesterlijk Rear Window van Hitchcock, en de lotgevallen van de familie Simpson in Itchy And Scratchy Land, een doldwaze, van de pot gerukte en hoogst familie-onvriendelijke versie van Disneyland, toveren telkens weer een glimlach op ons gelaat. De meer literair behepte medemens zal bovendien verrukt zijn te merken hoe niet alleen The Tell-Tale Heart van Edgar Allan Poe nadrukkelijk aanwezig is in de plot van Lisa's Rival, maar ook nog eens als een soort tweede laag het wroegingmotief van Lisa Simpson perfect typeert, wat een standaard voorbeeld is van de verschillende niveau's waarop de humor van The Simpsons tegelijkertijd werkt. Ook tradities worden verdergezet, zoals een nieuwe Treehouse Of Horror, waar uit het segmentje waarin Homer door de tijd reist blijkt dat de scenaristen klassiekers als Bradbury en Orwell tot een originele parodie kunnen verwerken, en in de aflevering And Maggie Makes Three wordt alweer een bladzijde uit de geschiedenis van de familie Simpson geschreven. Hoogtepunt van de reeks is echter mijn all-time favoriete aflevering Homer The Great, een perfecte blauwdruk van wat de Simpsons zo aantrekkelijk maakt: het opklimmen van minimum wage slave Homer, gevolgd door zijn steile val de dieperik in, wanneer hij eerst de uitverkorene blijkt te zijn van een vrijmetselaarsloge, en diezelfde loge vervolgens zijn apestreken beu wordt. Antiheld Homer Simpson heeft nog wel meer katten te geselen, want zowat iedereen is hem vijandig gezind: zijn schoonzussen (Homer Vs. Patty And Selma), zijn vader (Grampa Vs. Sexual Inadequacy) en zijn baas (in zowat elke aflevering). Homer is een schitterend anti-rolmodel, het voorbeeld bij uitstek hoe een vader absoluut niet mag zijn, maar hij is er trots op.



Twee andere afleveringen uit deze reeks verdienen het om vermeld te worden zijn A Star Is Burns en Who Shot Mr. Burns? Part One. De eerste aflevering is totnogtoe de enige waarvan maker Matt Groening zich heeft gedistantieerd - zijn naam is nergens op de credits te vinden. Niet dat het een slechte aflevering is, maar de crossover die aanvankelijk bedoeld was om cartoonkarakter Jay Sherman uit The Critic te laten meeteren op het succes van The Simpsons, is geestelijke vader Matt Groening in het verkeerde keelgat geschoten. De tweede aflevering is totnogtoe de enige cliffhanger uit de geschiedenis van The Simpsons geweest, waarbij kunstmatig een hype werd gecreëerd die moest doen terugdenken aan het memorabele seizoen van Dallas waarin J.R. werd neergeschoten, maar waar ook iets mee te verdienen was: wie een gokje wilde wagen wie Mr. Burns neergeschoten was - en intussen weet iedereen dat dat baby Maggie was, hetgeen pas in de eerste aflevering van seizoen 7 werd onthuld - kon er voorwaar een huis mee winnen. De ironie wil dat de uiteindelijke prijswinnares helemaal geen Simpsons-fan was. Desondanks is het eerste deel van deze two-parter Who Shot Mr. Burns? qua scenario een zeer mooi opgebouwde aflevering die aaneenhangt van de clevere gags.



En ook dit seizoen verdrongen de Bekende Amerikanen elkaar weer om een gaststemmetje te mogen vertolken in de reeks. Zo horen we Meryl Streep als Jessica Lovejoy in Bart's Girlfriend, waarin dit dochtertje van de dominee, feitelijk een klein duivelinnetje, Bart om haar vinger tracht te winden. Wynona Ryder kruipt in de huid van Alison, een meisje dat in Lisa's Rival uitblinkt in alles waar Lisa zo speciaal in is, dat deze laatste er de stuipen van krijgt. De Stonecutters-leider met de toepasselijke naam Number One wordt dan weer met veel charisma gevoicet door Patrick Stewart, en zelfs James "Darth Vader" Earl Jones leent zijn stem aan Maggie Simpson in een bizarre sequentie uit Treehouse Of Horror V. Ook de gebruikelijke semi-vaste castees maken in dit zesde seizoen hun rentree: Joe Mantegna kruipt nog eens in de huid van de zalige mafiabaas Fat Tony in Homie The Clown, en Kelsey Grammer doet zijn Sideshow Bob-nummertje nog eens over in Sideshow Bob Roberts.



AFLEVERINGEN
Met vijfentwintig afleveringen was dit één van de langste seizoenen die ooit is uitgezonden.

104. Bart Of Darkness
De Simpsons kopen tijdens de vreselijk hete zomer een zwembad. Al snel willen alle kinderen van Springfield bij hen komen zwemmen, en Lisa is plots populair zoals nooit voorheen. Bart wil een duik nemen vanuit zijn boomhut, en breekt zijn been, waardoor hij gedoemd is om de hele zomer binnen te blijven. Om de tijd te doden bespiedt hij mensen met Lisa's telescoop. Zo ziet hij op een avond hoe Ned Flanders blijkbaar zijn vrouw vermoordt en in de tuin begraaft.

105. Lisa's Rival
Alison Taylor, een nieuw meisje in de klas, blijkt zware concurrentie te zijn voor Lisa: ze is even slim, en speelt ook saxofoon, zelfs zo goed dat ze Lisa's plaats in het orkest mag innemen. Lisa gaat te rade bij Bart, die probeert om de maquette van Alison te vernielen. Intussen heeft Homer de inhoud van een omgekieperde vrachtwagen suiker aangeslagen, en geraakt geobsedeerd door zijn 'schat'. Gaststem: Wynona Rider.

106. Another Simpsons Clip Show
Na het lezen van een romantisch boek, The Bridges Of Madison County, vindt Marge dat de romance uit het leven van de Simpsons verdwenen is. Ze praat met de rest van de familie over hun vroegere liefdes: Marge vertelt over haar affaire met Jacques, Homer over Mindy, Lisa over Ralph en Bart over Laura.

107. Itchy & Scratchy Land
Lisa en Bart weten hun ouders te overhalen om op vakantie te gaan naar Itchy en Scratchy Land, de meest gewelddadige plaats op aarde. De robotten, die enkel geprogrammeerd zijn om elkaar aan te vallen, maar nooit de toeristen, slaan op hol, en jagen de mensen van het eiland. Alleen de Simpsons blijven nog over.

108. Sideshow Bob Roberts
Sideshow Bob klaagt als Republikein de toestand in de gevangenis aan, en de publieke opinie zet de Democratische burgemeester Quimby ertoe aan om Bob vrij te laten. Bob stelt zich echter kandidaat voor de verkiezingen, en wordt met een verpletterende meerderheid verkozen. Hij wreekt zich op Bart, die moet blijven zitten op school... in de kleutertuin. Samen met Lisa gaat hij op zoek naar bewijzen dat Bob verkiezingsfraude heeft gepleegd.

109. Treehouse Of Horror V/The Simpsons Halloween Special V
In een parodie op The Outer Limits, presenteren de Simpsons wederom drie horrorverhalen...
  • The Shinning: De Simpsons gaan het huis van Mr. Burns bewaken tijdens diens afwezigheid; wanneer er geen TV en geen bier blijken te zijn, verandert Homer in een maniak die zijn familie wil afslachten.
  • Time And Punishment: Homer verandert per ongeluk een kapotte broodrooster in een tijdmachine. Door het verleden te veranderen, komt hij in een alternatief heden terecht, waarin Ned Flanders heerst over een Orwelliaanse wereld.
  • Nightmare Cafetaria: Directeur Skinner heeft een oplossing gevonden om de overbevolking in het strafstudielokaal en een vermindering van het budget voor de refter in een klap op te lossen.

110. Bart's Girlfriend
Bart wordt verliefd op Jessica Lovejoy, de dochter van de dominee. Jessica blijkt niet het lieve engeltje te zijn waar ze voor doorgaat, en ze profiteert op alle mogelijke manieren van Barts afhankelijkheid. Wanneer ze het geld uit de collecteschaal in de kerk steelt, krijgt Bart de schuld. Lisa neemt het op voor haar broer.



111. Lisa On Ice
Lisa krijgt een onvoldoende voor turnen. De enige manier om haar cijfer op te krikken is bij een sportclub gaan. Ze blijkt een bijzonder talent te hebben voor doelwachter bij ijshockey, en vervoegt het team van Apu. Bart is jaloers dat zijn zus plots zoveel aandacht krijgt. En dan komt het team van Apu plots uit teen het team van Chief Wiggum, waar Bart in speelt. Broer en zus staan tegenover elkaar in een keiharde confrontatie.

112. Homer Bad Man
Tijdens een snoepbeurs steelt Homer een gummi-beertje in de vorm van de Venus van Milo. Wanneer hij 's avonds de babysitter thuisbrengt, en het zuurtje op haar billen blijkt te plakken, wil Homer het eraf halen, hetgeen door de babysitter als een poging tot aanranding wordt geinterpreteerd. De ganse publieke opinie keert zich tegen Homer in een meedogenloze heksenjacht, ondersteund door de sensatiepers.

113. Grampa Vs. Sexual Inadequacy
Het liefdesvuur van Homer en Marge is al een tijdje uitgeblust; zelf een sex-cursus op cassette blijkt niet te werken. Dan brouwt Grampa een liefdesdrankje in zijn gootsteen, en de problemen zijn onmiddellijk van de baan. Homer en Grampa besluiten om het drankje op de markt te brengen, en het wordt inderdaad een hete zomer. Enkel de kinderen van Springfield lopen er verweesd bij, nu hun ouders allemaal belangrijkere dingen te doen hebben. Bart vermoedt een geheim plan van buitenaardse wezens. Intussen krijgen Grampa en Homer kletterende ruzie, en wanneer Grampa bekent dat Homer feitelijk een ongelukje was, gooit die hem uit de auto.

114. Fear Of Flying
Na een practical joke wordt Homer bij Moe buitengesmeten. Op zoek naar een andere stamkroeg komt hij in de bar van de piloten op de luchthaven terecht. Men neemt hem per ongeluk voor een piloot, en voor hij het weet zit hij achter de knuppel van een vliegtuig, dat hij prompt de vernieling in helpt. De vliegtuigmaatschappij probeert het indicent met de mantel der liefde te bedekken, en geeft de Simpsons gratis vliegtickets voor de hele familie. Marge blijkt echter al heel haar leven verzwegen te hebben dat ze vliegangst heeft.

115. Homer The Great
Homer merkt dat zijn collega's Carl en Lenny 's avonds een geheim genootschap vervoegen, de Stonecutters. Homers pogingen om te worden toegelaten draaien op niets uit, totdat hij na een bizar inwijdingsritueel toch wordt toegelaten omdat zijn vader ook een Stonecutter is. Hij ontheiligt op een plechtigheid echter het heilig perkament, en wordt uit de Stonecutters verbannen. Maar dan blijkt hij de langverwachte Uitverkorene te zijn. Gastrol: Patrick Stewart

116. And Maggie Makes Three
Op een avond wil Marge dat de TV uitgaat, en dat de familie in fotoalbums kijkt. Het valt Lisa op dat er geen foto's van Maggie zijn. Daarop vertelt Homer het verhaal van de geboorte van Maggie. Homer neemt ontslag uit de kerncentrale, en wordt loopjongen bij de kegelbaan van Barney's oom, omdat hij juist genoeg geld heeft om het met zijn vieren te rooien. Dat is echter zonder Marge gerekend, die opnieuw zwanger blijkt te zijn, en het niet aan Homer durft te vertellen.

117. Bart's Comet
Nadat hij Skinners weerballon heeft gesaboteerd, moet Bart als straf 's nachts Skinner helpen bij zijn astronomische observaties. Per toeval ontdekt hij een komeet, maar de vreugde slaat al snel om in paniek, wanneer de komeet dreigt om Springfield te verpletteren. Een poging om de komeet te vernietigen mislukt, en Ned Flanders is de enige bewoner in Springfield met een schuilkelder.



118. Homie The Clown
Om zijn gokschulden te kunnen blijven betalen, richt Krusty een clownschool in, waar mensen worden opgeleid tot dubbelgangers van hemzelf. Ook Homer slaagt in de test, en mag daardoor op alle mogelijke feestjes komen aandraven als Krusty. Ook vele winkeliers nemen hem voor Krusty, waardoor hij overal kortingen krijgt. En helaas voor hem nemen de schuldeisers van de echte Krusty hem ook voor Krusty!

119. Bart Vs. Australia
Lisa beweert dat door de coriolis-versnelling de toiletten aan de andere kant van de wereld in de andere richting doorspoelen. Bart gelooft haar niet, en belt op kosten van de ontvanger naar Australië. De Australische regering is diep verbolgen over de grap, en eist dat Bart zijn publieke excuses komt maken in Australië. Wat ze er niet bijvertellen, is dat ze hem publiekelijk een trap onder zijn kont willen verkopen.

120. Homer Vs. Patty And Selma
Homer investeert al zijn spaargeld in Halloween-pompoenen, die na Halloween uiteraard in prijs zakken, zodanig dat Homer al zijn geld kwijt is. De enige bij wie hij geld kan gaan lenen is bij zijn twee verfoeilijke schoonzussen. Die maken misbruik van de situatie, en laten Homer zichzelf publiekelijk vernederen, onder bedreiging van alles aan Marge te gaan laten uitbazuinen. Maar het geheim lekt uit, en om geld te verdienen om zijn schuld af te betalen gaat Homer met limousines rijden - zonder het geschikte rijbewijs. Bart heeft intussen het kortste strootje getrokken wanneer iedereen op school een sport moet kiezen: de enige sport waar er nog plaatsen vrij zijn, zijn balletlessen.

121. A Star Is Burns
Springfield wordt verkozen tot rottigste stad van Amerika. Marge stelt voor om een film-festival te houden. Iedereen in Springfield begint zelf een film te maken. De bekende Amerikaanse criticus Jay Sherman wordt aangezocht als jurylid. Mr. Burns is vastbesloten om de competitie te winnen, en laat een biografie van zichzelf filmen. Terwijl Barney eigenlijk de beste film aflevert, heeft Burns twee juryleden omgekocht...

122. Lisa's Wedding
Op een middeleeuwse kermis vertelt een waarzegster Lisa over haar eerste liefde. Het jaar is 2010, Bart werkt als kraanmachinist met een loden kogel, Maggie is een volwassen tiener geworden, een volwassen jonge Lisa wordt verliefd op de Engelsman Hugh Parkfield. Hugh kan zich echter niet assimileren met de boerse gewoonten van de Simpsons, en laat duidelijk zijn afkeer blijken voor zijn aanstaande schoonfamilie.

123. Two Dozen And One Greyhounds
Santa's Little Helper is de laatste tijd onhandelbaar. Hij loopt weg, en vindt een wijfje op de racebaan. Enige tijd later hebben ze 25 puppies. Huize Simpson wordt een groot gekkenhuis met al de hondjes, en Homer besluit ze te verkopen. Maar de hondjes willen niet gescheiden worden. Dan worden ze gestolen door Mr. Burns, die er een jas van wil maken.



124. The PTA Disbands!
Bart slaagt erin om Ms. Krabappel en Directeur Skinner tegen elkaar op te zetten. Er breekt een staking uit, tot grote vreugde van Bart. Lisa krijgt echter serieus last van afkickverschijnselen, en het oudercomite besluit dat de andere inwoners van Springfield zelf les gaan geven. Bart pest leraar na leraar buiten, totdat plots Marge voor zijn klas staat. Bart komt hierop met een ingenieus plan om Krabappel en Skinner met elkaar te laten onderhandelen, onder dwang.

125. 'Round Springfield
Door een scherp voorwerp in Krusty ontbijtgranen krijgt Bart een blindedarmontsteking, net op de dag van de grote geschiedenistest. Iedereen denkt dat Bart doet alsof, behalve Lisa, totdat Bart dringend moet worden gehospitaliseerd. In de kliniek ontmoet Lisa Bleeding Gums Murphy, die op sterven ligt. Wanneer hij overlijdt, wil Lisa graag als aandenken een plaat kopen, maar de prijzen worden torenhoog opgedreven, nu de artiest in kwestie dood is.

126. The Springfield Connection
Op een avond wandelen Marge en Homer door de achterbuurten van Springfield, alwaar Snake een of ander illegaal gokspelletje met Homer speelt, en vervolgens de benen neemt. Marge gaat achter Snake aan en weet hem in te rekenen. Daar heeft ze zo'n kick van gekregen, dat ze besluit bij de politie te gaan. En ze kwijt zich voorbeeldig van haar taken; alleen Homer heeft er moeite aan dat Marge ineens 'de broek draagt'.

127. Lemon Of Troy
Bart schrijft zijn naam in een stuk natte cement. Marge heeft hem hiervoor een standje, want hij zou toch beter moeten weten om het culturele erfgoed van Springfield niet te bezoedelen. Bart is onder de indruk, en wanneer de kinderen van Shelbyville de citroenboom stelen waar de kinderen van Springfield limonade mee maken, mobiliseert hij een troep klasgenoten, vastbesloten om de boom terug te halen. Intussen zijn hun ouders naar hen op zoek, in de mobilhome van Ned Flanders.

128. Who Shot Mr. Burns? Part One
Er wordt een oliebel gevonden onder Springfield Elementary, en de school is dus ineens rijk. Skinner keurt een hele ris projecten goed die de school ten goede moeten komen. Mr. Burns is pisnijdig, en om alle energievoorzieningen van de hele stad in handen te krijgen, boort hij de olie onder de voeten van de school weg. In zijn megalomanie wil hij ook een zonnescherm oprichten, opdat de bewoners ook geen gebruik zouden kunnen maken van zonne-energie. Heel de bevolking van Springfield wordt zo tegen hem in het harnas gejaagd, inclusief Smithers. Dan, net wanneer het zonneschild in werking is getreden, wordt Mr. Burns neergeschoten...



BEELD EN GELUID
Met 25 afleveringen was het zesde seizoen van The Simpsons meteen ook één van de langste, en het feit dat er niet zes, maar zeven afleveringen op één disc worden geduwd, komt de compressie niet ten goede. Er zit duidelijk ghosting in enkele panbewegingen, zoals in Bart's Girlfriend in de scène wanneer Jessica eindelijk Bart om haar vinger windt, en in The PTA Disbands! wanneer het oudercomité in de aula vergadert om te zoeken naar vervangleerkrachten. Ook het afbeelden van roosterpatronen is soms problematisch, zoals in diezelfde The PTA Disbands! en The Springfield Connection. De intensiteit van de kleuren fluctueert soms, wat toch echt niet zou mogen en ook qua scherpte hadden we in het inmiddels zesde seizoen toch meer verwacht. Op de randen is vaak colour bleeding te zien, zoals bijvoorbeeld heel prominent in Itchy & Scraychy Land. Twee zeer problematische keuzes waren ongetwijfeld de DVNR (digital video noise reduction), die bij oude films geweldig is om oude beschadigingen op te vangen, maar bij een recente cartoon als The Simpsons eigenlijk meer schade berokkent dan goed doet. De tweede, minder te voorkomen, fout is de omzetting van NTSC naar PAL, waarin, zeker met de houterige, minimale animatie die het keurmerk van The Simpsons is, al eens hier en daar een frame sneuvelt, waardoor het beeld soms lijkt te "hikken". Dezelfde fouten als in seizoen 5, dus.



De Dolby Digital 5.1-geluidstrack is dan weer piekfijn, met mooi uitgesmeerde stereo-effecten, maar voor een televisiereeks die slechts in 2.0 werd uitgezonden, is en blijft het toch wat overkill. Er is al verbetering geboekt op het departement van de ondertiteling: de belangrijkste muzieknummers, zoals de finale van Treehouse Of Horror V en het Stonecutters-thema uit Homer The Great zijn ondertiteld - het weglaten van de ondertiteling van deze laatste zou een blunder van formaat geweest zijn. Er zitten echter nog lacunes in: zo missen we onder meer de ondertiteling van het nummer Jazzman uit 'Round Springfield.

EXTRA'S
Dé manier waarop Fox deze box in het oog wil doen springen, is de exuberante verpakking, in de vorm van Homer's hoofd. Men zal gedacht hebben dat daarbinnen veel plaats was; hoe dan ook, in regio 1 was er omtrent deze verpakking een zodanig grote controverse ontstaan, ook al omdat hierdoor de reeks niet meer mooi aansluit bij de vorige 5 seizoenen, dat de consument de keuze werd geboden om ook een meer traditionele verpakking aan te schaffen; inmiddels komt in regio 1 bijna seizoen 7 uit, en Fox brengt die daar in twee verpakkingen naar keuze uit: een hoofd van Marge of een meer traditionele cover met een scène uit Scenes From The Class Struggle In Springfield. Achteraf bekeken valt het met deze box nogal mee, vooral het consequente artwork, met als leitmotiv de aflevering Who Shot Mr. Burns?, is zeer aardig. De afleveringen worden ons in een mooi boekje gepresenteerd als case files, compleet met mugshots en vingerafdrukken - let er maar eens op dat hiervoor in het vijfde vakje "n/a" staat aangegeven.

De extra's zelf dan: op de menuschermen komen er telkens zoveel leden van de cast als er afleveringen zijn in de politie-line up staan. Van tijd tot tijd bewegen de figuurtjes ook, waarmee de animaties weer heel mooi doet aansluiten bij de voorgaande seizoenen. Per aflevering kan je de taal instellen, en waar mogelijk de extra's kiezen, of opteren voor een play all-optie.



Audiocommentaren
Ook hier weer op alle 25 afleveringen een commentaar, waar Matt Groening overigens breed met uitpakt op de introductie op disc 1: hij wil beter doen dan andere TV-series, waarin slechts een paar afleveringen per seizoen worden becommentarieerd. Om wat variatie in het geheel te brengen, is Groening soms afwezig - logischerwijs ook bij A Star Is Burns, en worden nu eens de scenaristen, dan weer de producenten, dan weer de animatoren of de cast op ons losgelaten, alhoewel die laatste groep zich beperkt tot Dan Castellaneta (Homer) en Yeardley Smith (Lisa), en de gaststem van Jon Lovitz (Jay Sherman) op A Star Is Burns. De inhoudelijke kwaliteit van de tracks varieert nogal per aflevering, en nu we al de honderd afleveringen ruim gepasseerd zijn, beginnen de crewleden soms toch wel wat in herhaling te vallen. Het beluisteren van alle afleveringen met commentaartrack is echter iets voor alleen de die-hard Simpsonfans zoals ondergetekende.

Verwijderde scènes
Maar liefst 20 van de 25 afleveringen zijn voorzien van één of meer verwijderde of alternatieve scènes, die ofwel via seamless branching in de aflevering worden ingevoegd, óf allemaal op rij te bekijken zijn op disc 4. Deze zijn dé reden bij uitstek om alle afleveringen toch nog eens opnieuw te bekijken, alleen is de overgang tussen de oorspronkelijke en de toegevoegde scènes altijd redelijk haperend, zoals ook bij de boxsets van The X-Files het geval was.

Introductie door Matt Groening
Disc 1: Matt Groening zegt dat hij dit het beste seizoen totnogtoe vindt, maar zei hij dat vorige keer ook niet? En de keer daarvoor? En de keer dààrvoor? Ditmaal heeft hij nochtans gelijk.

Art & Animation
Ook hier weer is een ruime selectie animatics en animatie-showcases voorzien, waarbij je ofwel alleen de zwart-witcompositeten te zien krijgt, ofwel een multi-angle picture-in-picture (PiP) featurette waarbij je kan switchen tussen storyboard en animatics en je in een kleine inset de afgewerkte aflevering te zien krijgt. Qua audio kan je kiezen tussen het originele audiospoor en een speciaal geïllustreerd commentaar. De volgende fragmenten vinden we terug:
• De eerste act van Treehouse Of Horror V (7 min., animatic)
• De eerste act van Lisa's Wedding (7 min., PiP)
• De derde act van Who Shot Mr. Burns? Part One (7 min., animatic én PiP)

Voor Who Shot Mr. Burns? Part One krijgen we nog een diavoorstelling met conceptuele schetsen en een mooi lijstje met daderprofielen voorgeschoteld, waarbij je op een groepsfoto je favoriete verdachte kan uitkiezen, en daar dan vervolgens een heel dossier over kan lezen.

Commercials
Twee nooit in onze contreien uitgezonden commercials voor Church's Chicken en eentje voor een telefoonmaatschappij, bewijzen dat The Simpsons een enorm marketingpotentieel hebben.



Special Language Feature
De aflevering Who Shot Mr. Burns? Part One is ook voorzien van audio-opties in Frans, Tsjechisch, Russisch en Spaans. Niet echt de meest waardevulle aanvulling, echter parce que Los Simpons des Estados Unidos dobry dén poszhalusta spassiba, nietwaar?

Introductie "Who Shot Mr. Burns?" door James L. Brooks" (1 min.)
James L. Brooks vertelt ons op een minuutje tijd hoe het idee achter de cliffhanger-seizoensfinale is ontstaan tijdens een brainstorm-sessie van de crew.

Documentaire "Springfield's Most Wanted" (21 min.)
Ik was totnogtoe in de bevoorrechte positie om een speciaal uit Amerika geïmporteerde NTSC-tape te bezitten met dit kleinood op, maar met de dvd-release kan nu iedereen kennis maken met deze reportage misschien wel de beste feature van de hele boxset. Vooraleer de openingsaflevering van seizoen 7, Who Shot Mr. Burns? Part Two werd uitgezonden, werd in Amerika een speciale aflevering uitgezonden van America's Most Wanted, een programma vergelijkbaar met het Nederlandse Opsporing Verzocht. In deze aflevering maken de presentatoren echter met een breed uitgestreken gezicht een overzicht van het lijstje mogelijke verdachten in de zaak van de moordpoging op Mr. Burns, waarbij onder meer ex-politieofficieren, profilers, psychologen en de master detective himself, chief Clancy Wiggum, hun visie uit de doeken doen wie Mr. Burns vermoord kan hebben en waarom. Als klap op de vuurpijl gaan ze ook eens kijken wie er bij de bookmakers het hoogst genoteerd staat als dader (Homer Simpson, nauw op de hielen gezeten door Waylon Smithers). Maggie stond overigens 70 tegen 1 genoteerd, dus je kon een zaakje doen!



Documentaire "The Simpsons Plane" (2 min.)
Vliegtuigmaatschappij Western Pacific Airlines had ooit een vliegtuig laten overschilderen met de familie Simpson op (met Marge's exuberante permanent op de staartvin). In dit twee minuten durende filmpje becommentariëren Matt Groening en David Mirkin hier een korte amateurvideo over, en geven daarbij ruiterlijk toe dat ze niet zijn durven instappen wegens vliegangst.

Tot slot is er nog minstens één easter egg te vinden.

De extra's zijn een mooie aanvulling op de set, en vooral de verwijderde scènes hebben ons gecharmeerd, maar qua layout en inhoud zijn ze weinig verrassend wegens zéér analoog met de vorige sets, de documentaire "Springfield's Most Wanted" uitgezonderd.

CONCLUSIE
Trompetgeschal van de Hoorn van Gabriël, alhoewel het dan toch nog geen Judgment Day is. Deze prachtige set negeren is gewoon unpossible, want iedereen, van A.A. Aaronson tot Mr. Zykowski, zal op deze set enkel kunnen reageren met "A toast... to The Simpsons" Alleen de beeldkwaliteit had toch wel echt beter gekund. This is indeed a disturbing world...


cover



Studio: Fox

Regie: Matt Groening, James L. Brooks, Sam Simon
Met: Dan Castellaneta, Julie Kavner, Nancy Cartwright, Yeardley Smith, Harry Shearer, Hank Azaria, Pamela Hayden, Russi Taylor, Tress MacNellie, Marcia Wallace, Doris Grau, Phil Hartman

Film:
10/10

Extra's:
6/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
1994-1995

Leeftijd:
AL

Speelduur:
552 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626022299


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Grieks
Extra's:
• Inleiding door Matt Groening
• Geanimeerde menu's
• Audiocommentaar voor alle afleveringen (25)
• 1 Multi Language-featurette
• 2 Animation Showcases en 2 Animatics
• 1 reeks originele schetsen
• Daderprofielen
• Verwijderde scènes
• Introductie "Who Shot Mr. Burns?" door James L. Brooks
• Documentaire "Springfield's Most Wanted"
• Documentaire "The Simpsons Plane"
• 3 Commercials,
• Easter egg

Andere recente releases van deze maatschappij