:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BEAUTIFUL BOXER
BEAUTIFUL BOXER
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2005-12-27
FILM
Wanneer Nong Toom (Asanee Suwan) als jongetje van vijf over de kermis loopt kijkt hij met ontzag naar een ouder meisje met een prachtige bloem in haar gitzwarte haar. In een kermistheatertje een eindje verderop ziet hij hoe een meisje traditionele dansen brengt. Hij beeldt zich in zelf de oude rituelen uit te voeren op het kleine podium en ’s avonds geeft hij een voorstelling voor zijn ouders, broer en zusje. Zijn ouders weten niet goed wat ze van zijn optreden moeten denken en zijn vader (Nukkid Boontong) vreest dat ze een travestiet in de familie hebben. De kleine jongen wordt in een klooster geplaatst om te disciplineren, maar de opleiding wordt geen succes. Toom heeft heimwee en keert terug naar huis. Van één ding is hij zeker: hij is een meisje, opgesloten in het lichaam van een jongen.

Jaren gaan voorbij en Toom wordt tiener. Wanneer hij kennis maakt met een omgebouwde transseksueel groeit zijn verlangen om helemaal vrouw te worden. Het enige probleem is geld. Zijn familie is niet erg rijk en een ombouw tot vrouw kost handenvol geld. Tijdens een avondje stappen met een vriendin wordt hij op de kermis bij toeval betrokken bij een boksmatch die hij ook nog wint (meer door het geklungel van zijn tegenstander dan door zijn eigen talent). Vanaf dat moment ziet hij kickboksen als een mogelijk uitweg. Via de plaatselijke sportschool begint een lange en moeilijke weg om van het meisje-in-een-jongenslichaam een kampioen te maken. Toom slaagt waar anderen falen door karakter, doorzettingsvermogen en de wil om het nodige geld bij elkaar te krijgen om én zijn ouders uit de armoede weg te halen én zijn eigen dromen te verwezenlijken.

Beautiful Boxer is een biopic over één van Thailands beroemdste en succesvolste kickboksers ooit. Het gaat om een jongeman die zich vanbinnen vrouw voelt en tegelijk opklimt naar de top van één van de meest agressieve sporten van het moment, nl. het kickboksen, waarbij niet alleen handen en ellebogen, maar ook knieën en voeten worden gebruikt om de tegenstander uit te schakelen. Nong Toom (koosnaampje van Parinya Charoenphol) overwint zijn schroom en gebruikt in het openbaar make-up, kleedt zich als een vrouw en voert in de boksring - voor het aanvangen van de match - de rituelen uit van een Thaise meisje dat zich 's ochtends wast. Het lijkt alsof zijn tegenstanders harder op hem inslaan sinds hij zich heeft geout, maar Toom slaat zo mogelijk nog veel harder terug, klimt met stijl en gratie tegen zijn aanvallers op om ze met de elleboog van uit de hoogte de beslissende tik te geven. Het resultaat is meestal knock out. Regisseur Ekachai Uekrongtham brengt de figuur van Toom op een prachtige manier in beeld. Zijn personage wordt gestalte gegeven door Asanee Suwan, in het echte leven eveneens een Thaise topkickbokser. We zien hem afwisselend als dodelijke vechtmachine en als zachtaardige, beetje verwijfde Thaise tiener, verlegen en gauw bang. De regisseur gebruikt alle middelen van overbelichting tot schaduw en tegenlicht om het prachtig gespierd lichaam van zijn atleet in beeld te brengen. Gecombineerd met het exotisme van het Thaise landschap, de typische bouwstijl en de trage, doorzichtige mist die 's ochtends de sierlijk bewegende jongenslichamen omzwachtelt tijdens de opwarmingsoefeningen en de geestelijke gymnastiek, groeit Beautiful Boxer uit tot een prettige en unieke kijkervaring. Asanee Suwan maakt de overgang van de bokser naar de transseksueel op een geloofwaardige manier zichtbaar. Het blijft jammer dat hem daarvoor overwegend situaties aangereikt worden die op zijn uiterlijk en veel minder op zijn innerlijke gesteldheid slaan: het gedoe met de make-up, de lipglossy, z'n huidverzorging, de harde trainingssessies of het optillen van gewichten met de mond, het krijgt allemaal veel meer aandacht dan zijn verwerkingsproces, dan de manier waarop hij afrekent met pesterijen en vooroordelen en de wijze waarop hij van zijn zgn. handicap een wapen maakt om zichzelf en zijn lotgenoten te emanciperen.

De afloop van Beautiful Boxer zal niemand verrassen gezien het om een biopic gaat. De kickbokskampioen die het aanvankelijk alleen maar voor het geld doet en pas later de meerwaarde van de symbolische bewegingen en de innerlijke krachten leert kennen, blijft het gewelddadige aspect van zijn sport verafschuwen. Vervolgens neemt de regisseur ons mee naar het ziekenhuis waar Tooms vader zijn handtekening zet onder een contractuele overeenkomst. Wanneer hij aarzelt omdat hij bang is dat zijn zoon een risico loopt, zegt de chirurg dat de operatie Tooms evenwicht tussen lichaam en geest zal herstellen. Regisseur Ekachai Uekrongtham wordt emotioneel en melig, maar misschien is dat een metafoor voor de onzekerheid en de psychosomatische kwetsbaarheid van zijn hoofdpersonage nu het onomkeerbare moment is aangebroken.

BEELD EN GELUID
Ekachai Uekrongtham gebruikt voor zijn film heel veel tegenlicht om de sierlijkheid van de rituele bewegingen beter tot hun recht te laten komen. Om dezelfde reden vertraagt hij scènes, waardoor de gewelddadige acties op een pantomine tegen een achtergrond van blauwe luchten en donkergroen struikgewas gaan lijken. De overwegende tinten zijn rood, bruin, groen en koude metaalachtige kleurschakeringen tijdens de gevechten in de boksring. De regisseur schrikt er niet voor terug om tegenover de poëtische scènes zeer gewelddadige fragmenten te plaatsen onder een koud stadionlicht. Het geluid is van essentieel belang in deze film. Het fysieke contact tussen de vechtende lichamen wordt hoorbaar gemaakt in de klappen en meppen waardoor een zeer realistische effect ontstaat. De muziek loopt bij momenten synchroon met de ritmische bewegingen van de atleten, waardoor de indruk van een ballet ontstaat, een rituele dans eerder dan een gevechtsritueel.

EXTRA'S
Deze dvd bevat de Originele Bioscooptrailer en een aantal Andere Trailers waaronder het broeierige O Fantasma.

CONCLUSIE
Beautiful Boxer is een hartverwarmende en vertederende film. Ekachai Uekrongtham, de Thaise regisseur, werkt het gegeven op een rustige, veelzijdige en sympathieke manier uit met regelmatig een flinke scheut humor. Het resultaat was beslist nog beter geweest indien hij de gevoelens van het hoofdpersonage iets meer had uitgediept. Door het brede kader waarin het drama wordt gesitueerd is deze film evenwel geschikt voor een ruim publiek: er zijn emotionele en grappige momenten, spectaculaire en adembenemende actiescènes en de grandioze fotografie spreekt wellicht tot ieders verbeelding.


cover
Studio: Homescreen

Regie: Ekachai Uekrongtham
Met: Asanee Suwan, Sorapong Chatree, Orn-Anong Panyawong

Film:
8/10

Extra's:
2/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2003

Leeftijd:
12

Speelduur:
113 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8717249470748


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Thais Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• Originele Bioscooptrailer
• Andere Trailers (o.a. O Fantasma)

Andere recente releases van deze maatschappij