:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LIFT, DE
LIFT, DE
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2001-10-20
FILM
De eerste opnames voor De Lift vonden plaats begin 1983. Bijna twee jaar daarvoor, begin 1981, was bij regisseur Dick Maas het idee geboren een film te maken over een lift die een aantal lugubere trekjes vertoont en zijn passagiers naar het leven staat. In die twee jaar werden er zes versies van het script geschreven waarvan het laatste uiteindelijk is verfilmd. De Lift werd een sobere doch onderhoudende thriller waarin de liften in een flatgebouw op een mysterieuze wijze vanzelf in werking treden. Keer op keer doen er zich bizare ongevallen voor in de liften: mensen raken haast verstikt doordat de airco het opeens begeeft, en vallen zelfs doden. Felix Adelaar (Huub Stapel) van de herstellingsdienst staat telkens voor een raadsel: met de lift en de bekabeling is alles perfect in orde. Journaliste Mieke de Beer (Willeke van Ammelrooy) is sterk geïnteresseerd in een primeur en wil op haar redactie met een sensationeel verhaal op de proppen komen. Felix begint langzamerhand ook zelf op onderzoek uit te gaan, bijgestaan door Mieke. Zijn chef echter haalt Felix van de zaak en stuurt hem verplicht op ziekteverlof. Hij laat het daar niet bij en zet zijn onderzoek voort...

BEELD EN GELUID
Het anamorfe 1.78:1 beeldformaat oogt prima, we waren enigszins verrast. Dat de kwaliteit niet perfect is, valt te merken aan de grain die af en toe opduikt en het contrast dat bij sommige donkere scènes niet optimaal geregeld is. De geluidstrack blinkt nu ook niet echt uit, maar de beperkingen van het budget in acht genomen werd een monogeluidstrack gebruikt, die desondanks het beperkte bereik en dynamiek toch duidelijk en helder klinkt.

EXTRA'S
Wat extra's betreft mogen we best tevreden zijn. Een lovenswaardig initiatief om de DVD-release van deze Nederlandse thriller op te luisteren met enkele extra's. Deze worden netjes in geanimeerde menu's voorgesteld. De audiocommentaar werd er zelfs speciaal voor opgenomen. Dick Maas heeft hierin best informatieve zaken te vertellen, zowel over de acteurs als de productie van de film zelf, maar het geheel blijft een beetje droog aangebracht. Voorts krijgen we enkele tientallen storyboards te zien van één bepaalde scène; je kan deze desgewenst ook afspelen. Om de zaak af te ronden bevat deze schijf nog een Amerikaanse (gedubte) en Nederlandse trailer, biografieën, een aantal pagina's met productie-aantekeningen en trailers van films die momenteel reeds op DVD beschikbaar zijn.

CONCLUSIE
De Lift is een sobere, stijlvolle en tegelijk spannende thriller van Nederlandse bodem. De DVD scoort, buiten onze verwachtingen om, voldoende. Kortom, een DVD die toch niet mag ontbreken in je collectie.


cover
Studio: Valkieser

Regie: Dick Maas
Met: Huub Stapel, Willeke van Ammelrooy, Josine van Dalsum, Ab Abspoel

Film:
7/10

Extra's:
6/10

Geluid:
6/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1983

Leeftijd:
16

Speelduur:
94 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8714576211501


Beeldformaat:
1.78:1 anamorphic PAL

Geluid:
Nederlands Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
geen
Extra's:
• Audiocommentaar van de regisseur
• Amerikaanse trailer
• Nederlandse trailer
• Biografieën
• Storyboards
• Promotrailers

Andere recente releases van deze maatschappij