:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> 24 - SEIZOEN 4
24 - SEIZOEN 4
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2006-01-26
SERIE
SPOILERS VOOR WIE SEIZOENEN 1 TOT 3 NIET HEEFT GEZIEN
[spoilers]Er zijn 18 maanden verstreken sinds het einde van dag 3, en op CTU is er heel wat veranderd. Tony Almeida (Carlos Bernard) heeft de schuld voor de ontsnapping van Stephen Saunders op zich genomen, en is eerloos ontslagen, Michelle (Reiko Aylesworth) zelf is gezuiverd van alle blaam en weggepromoveerd naar Division. Door zijn onorthodoxe manier van werken is Jack Bauer (Kiefer Sutherland) aan de kant geschoven, en is de dagelijkse leiding overgenomen door Erin Driscoll (Alberta Watson), die hem hoogstpersoonlijk heeft buitengewerkt. Jack is echter niet bij de pakken blijven zitten, en is voor het ministerie van Defensie gaan werken, waar hij de persoonlijke adviseur van minister James Heller (William Devane) is geworden. Wat de minister niet weet, is dat Jack een relatie is begonnen met zijn dochter, Audrey (Kim Raver), die in een echtscheiding is verwikkeld met haar man Paul Raines (James Frain), maar zolang die nog niet onder de voeten is, moet het kersverse koppel hun relatie geheim houden. Amerika wordt bestuurd door president John Keeler (Geoff Pierson), nadat David Palmer (Dennis Haysbert) zich niet langer verkiesbaar heeft gesteld, en zich feitelijk heeft teruggetrokken uit de politiek.[/spoilers]

En toen begon dag vier... een op het eerste zicht banale aanslag op een forenzentrein en de diefstal van een koffertje zal eens te meer CTU op zijn grondvesten doen daveren. Wie na de moordpoging op Palmer (seizoen 1), een nucleaire dreiging (seizoen 2) en een aanval met een besmettelijk en uiterst dodelijk virus (seizoen 3) dacht dat Amerika nu wel het ergste had gehad, zal sidderen bij de gedachte dat ultra-terrorist Habib Marwan (Arnold Vosloo, Imothep uit de beide Mummy-films van Stephen Sommers) niet één, maar meerdere aanslagen heeft voorbereid (je moet 24 uur kunnen volkrijgen, hè). Eens te meer zal Jack Bauer de rangen van CTU moeten komen versterken om de dreigingen het hoofd te bieden. Wat het ook mag kosten.

Zonder verdere spoilers weg te willen geven is dit het uitgangspunt van de eerste aflevering. Gewoonlijk krijgt U bij ons bij televisie-series een synopsis per aflevering, maar U begrijpt dat we bij een suspense-reeks als 24, waarbij de reeks zelf teert op de ene cliffhanger na de andere, hierop een uitzondering maken. We kunnen wel zeggen dat de eerste afleveringen een redelijk bescheiden rel in de Verenigde Staten veroorzaakten, omdat een groep moslimextremisten weer eens in de klassieke terroristenrol werd geduwd; het kwam zelfs zover dat Kiefer Sutherland hiervoor namens de crew publiekelijk zijn excuus kwam aanbieden. Bij aanvang van het seizoen is er overigens duchtig geknipt in de cast: van de vorige seizoenen bleef naast Kiefer Sutherland aanvankelijk enkel Chloë O'Brian (Mary Lynn Rajskub) over. Onder meer Kim Bauer (Elisha Cuthbert) en Chase Edmunds (James Badge Dale) zijn bedankt voor bewezen diensten. Dat enkele van de vroegere regulars gaandeweg in het seizoen toch terug hun opwachting maken, had oorspronkelijk voor de kijker als een verrassing moeten komen; deze wordt voor de dvd-kijker al op voorhand enigszins verbrod door het feit dat Tony Almeida (Carlos Bernard) met een grote foto op de hoes prijkt. De leemte in de cast moet worden opgevuld door enkele nieuwe personages, zoals field agent Curtis Manning (Roger R. Cross), Chloë's hulpje Edgar Stiles (Louis Lombardi), de onsympathieke vice-president Charles Logan (Gregory Itzin) - die misschien niet toevallig erg lijkt op Richard Nixon - en de nieuwe grote baas van Division, Bill Buchanan (James Morrison), niet dadelijk een benijdenswaardige positie als je weet wat er in seizoen 3 met de vorige baas is gebeurd. Ook de supporting cast is zoals gewoonlijk met zorg uitgekozen, en zonder op de details van het scenario te willen ingaan, moeten we toch even de rol van Dina en Behrooz Araz (de Iraanse revelatie Shohreh Ahdashloo, straks onder meer te zien in X-Men 3 en Jonathan Adhout) vermelden, die na House Of Sand And Fog opnieuw rollen krijgen toebedeeld waarin ze moeder en zoon spelen. Voor deze laatstgenoemde rol is Shohreh Ahdashloo overigens de eerste actrice uit het Midden-Oosten die een oscarnominatie op zak heeft steken voor beste vrouwelijke bijrol.

Nu al voor het vierde seizoen blijft 24 ongemeen spannende televisie, die op het medium dvd eens te beter tot haar recht komt. Nochtans zijn er in deze vierde reeks een paar tekenen van metaalmoeheid te zien. In plaats van één centrale plot waar de diverse subplots ingenieus aan vasthangen, wordt de real time actie ditmaal benomen door een drie- of viertal minder samenhangende delen. Het aspect van real time blijft behouden, maar moet je af en toe met een klein korreltje zout nemen; of het moet zijn dat Chloë O'Brian een appartementje betrekt schuin over de ingangsdeur van CTU.

BEELD EN GELUID
Net zoals bij seizoenen 2 en 3 wordt 24 op de Amerikaanse kabel ook in een 5.1-variant aangeboden, die dan ook ineens als bron diende voor deze dvd-release. Surroundgebruik en een hevige subwoofer zijn alomtegenwoordig, en 24 is daarmee één van de weinige reeksen die qua geluidskwaliteit die van een bioscoopfilm benadert. De oorspronkelijke uitzending is op HDTV-camera's geschoten, en alhoewel de impact daarvan voor een anamorfisch 1.78:1-beeld redelijk beperkt blijft, is dit een meer dan redelijke beeldtransfer. Uiteraard zijn bepaalde scènes meer grainy, of worden opzettelijk in een donkerdere omgeving gefilmd; zowat over de hele reeks is het gebruik van een losse handheld-camera zowat het waarmerk van de reeks geworden, wat resulteert in een jachtige, bijna amateuristische stijl. Vergis U echter niet; 24 is ook op fotografisch gebied haarfijn en tot op de seconde uitgekiend. Echte problemen zoals ghosting of compressie-artefacts zijn nauwelijks aanwezig, behalve misschien een occasioneel geval van blokvorming in de écht donkerste scènes. Maar zelfs op een 42 inch plasma-tv ziet 24 er bekoorlijk uit.

EXTRA'S
De menu's zijn zodanig ingedeeld, dat je de extra's en de taalopties per aflevering moet selecteren. De extra's van deze Benelux-editie verschillen een beetje van die van de UK-uitgave. Om te beginnen zijn er niet de aangekondigde zes, maar maar liefst twaalf audiocommentaartracks aanwezig, te weten bij afleveringen

 • 1 (bedenker Joel Surnow en actrice Mary Lynn Raskjub (Chloë O'Brian)),
 • 6 (production designer Joseph Hodges en regisseur Jon Cassar),
 • 8 (scenaristen Stephen Kronish and Peter Lenkov),
 • 9 (scenarist Evan Katz en actrice Shannen Doherty),
 • 10 (scenarist Stephen Kronitz en acteur Nestor Serrano (Navi Araz)),
 • 14 (regisseur Tim Iacofano en actrice Shohreh Aghdashloo (Dina Araz)),
 • 15 (regisseur Bryan Spycer en acteur Roger Cross (Curtis Manning)),
 • 16 (regisseur Bryan Spycer en acteur Arnold Vosloo (Habib Marwan)),
 • 18 (regisseur Jon Cassar en componist Sean Callery),
 • 19 (producent Paul Gadd en geluidstechnicus Kenneth Kobett),
 • 22 (productie-assistent Matt Michnovetz en scenarist Duppy Demetrius),
 • 24 (bedenker Bob Cochran en editor Scott Powell)

Het dient toch wel gezegd dat na drie seizoenen we het reilen en zeilen achter de schermen een beetje beginnen te kennen, en deze feature blijkbaar bedoeld is om iedereen eens de kans te geven een commentaar in te spreken. Opvallende afwezigen daarbij zijn de voornaamste acteurs zoals Kiefer Sutherland of Dennis Haysbert, en opvallendste miscaste aanwezige is actrice Shannen Doherty, die met de reeks 24 tot nader orde geen zak te maken heeft, maar blijkbaar als fan "toevallig" passeerde en niks beters te doen had dan mee in de opnamestudio te kruipen.

Daarnaast vinden we ook veertig verwijderde en alternatieve scènes op disc 7 terug, die door middel van seamless branching ook terug in de afleveringen zelf op het juiste moment kunnen worden bekeken. Uiteraard kunnen we deze niet in detail becommentariëren zonder major plot spoilers te verklappen. Nieuw is dat de verwijderde scènes nu ook per disc apart kunnen worden bekeken. Alle scènes worden optioneel voorzien van commentaar door regisseur Jon Cassar.

Op disc 7 vinden we ook de meeste andere extra's terug. Er zijn om te beginnen drie korte documentaires voorzien; in "Breaking Ground - Building The New CTU" krijgen we op 17 minuten een overzicht van het bouwen van een gloednieuwe en reusachtige set voor het hoofdkwartier van CTU, waarbij men als doel stelde dat deze er zo echt mogelijk als een kantoor zou uit moeten zien. In "Blood On The Tracks" (17 min.) wordt de openingsscène van de eerste aflevering becommentarieerd, waarbij het feit dat voor 24 op geen dollar gekeken wordt, nog eens geïllustreerd wordt door het feit dat voor het treinongeluk te filmen een echte trein werd gebruikt, en geen goedkoop uitziend schaalmodel. "Lock And Load" (20 min.) tenslotte beschrijft een andere scène die op logistiek gebied een hel was, maar waarvan we de details niet kunnen prijsgeven.

Bij de regio 1-release van seizoen 3 werd ook een 7 minuten durend kortfilmpje waarin beschreven wordt wat er tussen dag 3 en 4 gebeurt, toegevoegd. Spijtig genoeg werd dit filmpje niet weerhouden voor de regio 2-release, ook al omdat we hier in Europa deze dvd-release sneller kregen dan onze Amerikaanse vrienden. Het siert Fox dat ze er tenminste aan gedacht hebben om dit filmpje alsnog onder te brengen in de verwijderde scènes-sectie, en zowaar nog wel in een "director's cut"-versie, waarin Jack Bauer een paar meer vierletterwoorden gebruikt dan in de originele versie. De prequel van seizoen 5 van bijna 10 minuten, die intussen sinds januari op Fox loopt, is ditmaal echter ook toegevoegd, samen met een 7 minuten durende korte making of-documentaire hiervan voor Fox Movie Channel.

Wat een beetje spijtig is, is dat al die kwaliteit betaald moet worden, en dat manier waarop enkele privé-bedrijven de reeks sponsoren in ruil voor bepaalde "wederdiensten" middels reclame rond 24 niet altijd even geslaagd is. In het kader van zo'n originele reclamecampagne werd er een reeks van 24 éénminuutfilmpjes geschoten, die de titel "24 Conspiracy" kregen, die je op je mobiele telefoon kon downloaden. Voor dinosaurussen zoals ikzelf die nog altijd geen GSM hebben, en bovendien ook niet van plan zijn er één aan te schaffen, is dit een mooie toevoeging, maar we moeten toch van het hart dat de filmpjes qua inhoudelijke kwaliteit zo goed als niets voorstellen; er komen géén acteurs uit de originele reeks in voor, en de reeks lijkt ons eerder een serie reclamefilmpjes voor een welbepaald automerk dat via product placement naar onze bescheiden mening iets te nadrukkelijk in de hele reeks aanwezig is. Merk op dat, met inbegrip van seizoen 5, al minstens drie automerken hun naam hebben willen verbinden met de reeks; ééntje zorgde bij het begin van seizoen 3 zelfs voor een primeur door de eerste aflevering reclamevrij te laten uitzenden in de States, naar Amerikaanse normen een unicum.

Ook de Nederlandse DJ Armin Van Buuren mocht een remix maken van het thema van 24 van Sean Callery, en de daaruit resulterende 3 minuten durende videoclip is ook op deze disc te "bewonderen"; alhoewel... het is ketelmuziek van de afgrijselijkste soort, waaruit we alleen maar kunnen besluiten dat iedereen wanhopig een graantje probeert mee te pikken van het succes van de reeks. Als "promotie" krijg je er in de Benelux, alsof je oren nog niet genoeg geteisterd waren, een promo-cd'tje van diezelfde Van Buuren, cadeau bovenop. En ook de spelletjesmarkt heeft brood gezien in 24, en lanceert een computerspelletje gebaseerd op de gebeurtenissen tussen dag 2 en dag 3. Kiefer Sutherland zelf promoot het spelletje in een 3 minuten durende clip. Om af te sluiten bevat de disc nog een cross-promotionele trailer voor The Sentinel met Michael Douglas.

CONCLUSIE
Alhoewel dit vierde seizoen inhoudelijk net niet aan het bijna briljante van de vorige drie reeksen kan tippen - reeks 3 blijft nog steeds mijn favoriet - is 24 meeslepend en kwalitatief hoogstaand drama. De beeld-en geluidskwaliteit van deze dvd-release is schitterend en de extra's zijn waardevol, maar missen net dat beetje extra, zoals een minder commerciële insteek.


cover
Studio: Fox

Regie: Jon Cassar, Brad Turner, Ken Girotti, Rodney Charters, Tim Iacofano, Bryan Spicer, Kevin Hooks
Met: Kiefer Sutherland, William Devane, Kim Raver, Alberta Watson, Roger R. Cross, Louis Lombardi, Mary Lynn Rajskub, Nestor Serrano, Shohreh Ahdashloo, Jonathan Adhout, Aisha Tyler, Carlos Bernard, Reiko Aylesworth, Arnold Vosloo, Dennis Haysbert, Geoff Pierson, James Morrisson, Gregory Itzin

Film:
9/10

Extra's:
7/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2005

Leeftijd:
12

Speelduur:
999 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626019411


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• 12 afleveringen met commentaar
• Documentaire "Breaking Ground: Building the new CTU"
• Documentaire "Blood on the tracks"
• Documentaire "Lock and load"
• Mini-afleveringen "24 Conspiracy"
• 40 verwijderde scènes
• Season 4 promo
• Season 5 prequel
• Fox movie presents: Making a scene
• Trailer 24: The Game
• Videoclip Armin Van Buuren

Andere recente releases van deze maatschappij