:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> INSPECTEUR GADGET - VOLUME 2
INSPECTEUR GADGET - VOLUME 2
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2006-02-03
REEKS
De box is enkele keren uitgesteld, maar dan toch eindelijk verschenen: we zijn eindelijk aanbeland bij de tweede box met daarop de resterende afleveringen van de Franse succes-tekenfilm Inspecteur Gadget. Een bespreking van het eerste deel kon U reeds eerder lezen op deze site. De verdeling in 1x 26 en 2x 30 afleveringen heeft overigens niets te maken met de indeling in seizoenen, maar is eerder bedoeld om in totaal drie ongeveer gelijkwaardige boxen met elk 5 dvd's af te leveren. Alle afleveringen op dit deel zijn afkomstig uit het eerste seizoen, voor het tweede, kortere, minder goede seizoen verwijzen we naar de bespreking van box 3, die U van ons nog tegoed heeft.

Ook nu weer volgen we dertig afleveringen lang de belevenissen van de ongetwijfeld meest incompetente politie-agent ter wereld, Gadget, die het keer op keer aan de stok krijgt met de misdaad-organisatie MAD, geleid door de strenge hand van Dr. Gang. Gelukkig voor Gadget zijn de MAD-agenten niet al te snugger, en lijken eerder op ontsnapte patiënten uit een instituut voor de geestelijk minderbedeelden. Dat de zaken uiteindelijk wel worden opgelost, is dan vooral de verdienste van Gadgets nichtje Sophie en zijn hond Finot. Net als een reeks als Scooby-Doo is elke aflevering van Inspecteur Gadget volgens een vast patroon opgebouwd. Gadget wordt via zijn ultra-geheime Gadgetfoon in zijn hand gecontacteerd door zijn baas, Chef Gontier, in een waanzinnige vermomming "om geen aandacht te trekken" die hem altijd een opdracht toevertrouwt op zelfexploderend papier; Gadget slaagt er bovendien telkens in om het papier aan zijn baas terug te bezorgen vooraleer het ontploft. Al klungelend vangt Gadget de missie aan, en Sophie stuurt meestal hond Finot in het een of andere pakje verkleed achter zijn baas aan, zodat die hem niet herkent, alhoewel de vermomming vreselijk doorzichtig is. Gadget werkt zich vervolgens in een parket waarbij hij de MAD-agenten verkeerdelijk aanziet als zijn vertrouwenspersonen, gewoonlijk bij de misdaad zelf nog een handje helpt, én als hij de vermomde Finot (of een andere onschuldige) in het oog krijgt, die als MAD-agent aanziet en hem wil arresteren. Sophie, die dan ook nog een kei blijkt te zijn in electronica en wetenschappen, moet meestal ook in de bres springen, daarbij geholpen door haar computerboek, waarmee ze zowat alle electronische en mechanische voorwerpen naar haar hand kan zetten. Meestal valt ze daarbij ook nog eens in handen van de MAD-agenten, en moet Finot haar ook nog eens tussen de soep en de patatten komen bevrijden op de koop toe. Uiteindelijk eindigt elke aflevering in de grootste chaos, waarbij Gadget al dan niet gewild de installaties van Dr. Gang vernielt, en worden de MAD-bendeleden ingerekend, behalve Gang zelf, die op het nippertje weet te ontsnappen. Als uitsmijter voor de kids is er dan ook nog altijd een epiloogje met tips over veiligheid - niet onbelangrijk als je ziet wat voor onverantwoorde capriolen de held des huizes allemaal uithaalt.

Inspecteur Gadget is pure slapstick. De clou van de grappen zie je kilometers ver aankomen, maar toch weten de makers elke keer er toch weer een andere draai aan te geven, daarbij mooi telkens rond één centraal thema werkend. Onveranderlijk maakt de inspecteur meer brokken dan dat hij misdaden oplost, werkt Dr. Gang zijn overtollige agressie af op zijn ongelukkig huisdier Mad Cat, het meest vadsige tekenfilmbeest ooit geschapen, en weet Gadget telkens weer alle valstrikken van de MAD-agenten te vermijden; alhoewel het een erg gewaagde these is om "Gadget" en "weten" in één en dezelfde zin te gebruiken. Inhoudelijk zitten in deze reeks enkele zeer sterke afleveringen, die vooral na al die jaren memorabel zijn gebleven omwille van de onuitputtelijke reeks aan kleurrijke schurken, die in eerste instantie menen dat voor Dr. Gang Gadget uit de weg ruimen een fluitje van een cent is, maar die hun zenuwen zodanig op de proef gesteld zien dat ze tegen het einde van de aflevering aan bijna smeken om in de gevangenis te mogen worden gegooid, zo lang Gadget hen maar niet vergezelt. Inhoudelijk is de reeks hier dus nog op zijn best - waar het precies misliep verneemt U weldra in de bespreking van box drie - , qua vormgeving begint er hier en daar wat te mankeren. De animatie glijdt in enkele afleveringen gevaarlijk af van de charmante Europese stijl naar het liefdeloze Japanse bandwerk. In afleveringen als Changement d'altitude, Le canard d'émeraude - nochtans inhoudelijk een zeer leuke episode - en Gadget à l'opéra zijn de eerste tekenen van afgang zichtbaar: expressieloze gezichten, té karikaturale nevenpersonages en een houterige tekenstijl waar de makers van commerciële diarree als Pokémon en Dragonball zich allerminst voor schamen. Qua volgorde is nog steeds de uitzendvolgorde van de Franse zender FR3 behouden, wat we een goede zaak vinden.AFLEVERINGEN
27. Les mille et une nuits
Gadget wordt naar het steenrijke oliestaatje Yetzanistan gestuurd, om er te waken over het zwaard dat de kroonprins moet tonen op de dag van zijn kroning tot koning. Dr. Gang heeft echter ook zijn zinnen op het zwaard gezet, en met behulp van een MAD-agent en zijn getraind aapje heeft hij een gewiekst plan bedacht om het zwaard uit de beveiligde kofferruimte te stelen. Gadget zelf is echter van oordeel dat quasi alles wat hij ziet, een luchtspiegeling is.

28. Tout ce qui brille n'est pas d'or
Gadget reist naar Zuid-Amerika om er een pas ontdekte gouden stad te beschermen van Dr. Gang, die het goud maar wat graag zou binnenrijven. Hij is echter al systematisch bezig met de blokken goud te vervangen door piepschuimen exemplaren. Gadget heeft het echter te druk met een bende toeristen rond te leiden, en ervoor te zorgen dat ze niet in zijn valstrikken belanden.

29. 20 000 lieues sous les mers
MAD heeft enkele oceanografen gevangen genomen, die in een onderzees station een militaire spionagesatelliet klaar moeten maken voor lancering. Gadget geraakt - geheel buiten zijn bedoelingen overigens - ook in de stad onder water verzeild.

30. Le rubis
MAD heeft een kostbare robijn gestolen, en deze gemonteerd in een super-laserstraal, waarmee Dr. Gang hoopt al wat vliegt mee te kunnen naar beneden halen. Voor Gadget wordt het een missie naar Indië, alwaar hij al snel, door toedoen van enkele MAD-agenten, de heilige koeien heeft onteerd.

31. Gadget en Malaisie
In Maleisië heeft Dr. Gang enkele geleerden in tropische geneeskunde ontvoerd, die een gevaarlijk virus hebben ontwikkeld, waardoor de zieke alleen nog maar in zeepbelletjes kan praten. Gang is van plan het antivirus voor woekerprijzen te verkopen. Gadget begeeft zich naar Maleisië, maar kan de geleerden niet vinden, alhoewel ze praktisch onder zijn neus voorbij wandelen.

32. La main verte
De organisatie "De Groene Hand" van professor Dujardin (!) heeft een formule ontwikkeld om groenten tot gigantische proporties op te kweken, om zo de honger uit de wereld te bannen. Dr. Gang ziet eerder een toepassing in het explosief laten groeien van alle soorten onkruid, zodat hij de volledige voedselcontrole in handen krijgt. Gadget belandt in een tuin waar alle flora de meest gekke proporties aanneemt, en wordt er ontvangen door een MAD-agent die zich voor professor Dujardin uitgeeft.

33. Suivez cet avion!
Op een militaire luchtmachtbasis verdwijnen er met de regelmaat van de klok vliegtuigen, mét hun bijhorende piloot. Gadget wordt uitgestuurd om de wanhopige generaal Casscou$ te assisteren. MAD heeft in de pilotenlounge een videospel geïnstalleerd, waarbij de gebruikers gehypnotiseerd geraken, en hun vliegtuig naar de geheime MAD-basis vliegen.

34. Gadget en Hollande
Gadget moet in Nederland een bende diamantsmokkelaars in loondienst van MAD gaan oprollen, die diamanten in chocolaatjes smokkelen. De grootste diamant van Nederland, de Ster Van Het Noorden, is gestolen, en kort daarop wordt ook diamantair Vanderklieve ontvoerd, die de diamant in kleine stukjes moet snijden, klein genoeg om ongehinderd de douane te passeren.

Alhoewel deze aflevering bulkt van de typisch Nederlandse motieven, zoals tulpen, windmolens, gigantische bollen kaas, dijken, en Finot verkleed als een Zeeuws Meisje, blijkt toch uit de uitvoerige rol die diamanten en chocolade in deze aflevering spreken, dat de makers niet altijd even goed Nederland van België kunnen onderscheiden. Al goed dat ze geen Heineken promoten...

35. L'académie MAD
Dr. Gang heeft een school opgericht waar hij de MAD-rekruten de kneepjes van het criminele vak bij tracht te brengen. Gadget krijkgt de opdracht de school op te doeken, en hij moet zelf daarna ook naar een vervolmakingscursus. Eerst verwart hij echter de MAD-school met een gewoon middelbaar onderwijs, alwaar hij een chaos van jewelste creëert, en wanneer hij dan denkt in de bijscholingscursus te zitten, zit hij op de MAD-academie, waar de laatstejaars als eindwerk Gadget moeten elimineren.

36. Gadget à Tokyo
Sophie heeft een wedstrijd in informatica gewonnen, en verblijft een paar weken in Tokyo. Toevallig leidt Gadgets nieuwste onderzoek in dezelfde richting: Dr. Gang wil een computerchip, de BIP-1, delen met zijn Japanse collega (en look-alike) Iji Waruda-san, die er een toestel heeft waarmee hij alle kunst- en andere schatten van de wereld mee naar zijn basis kan teleporteren. De prijs die Dr. Gang voor zijn chip vraagt, is dat Waruda-san Gadget zou elimineren. Die stuurt er een vijftal identieke huurmoordenaars, de Verheven Samoeraï, op af, maar die schitteren al evenmin in intelligentie. Sophie is intussen met haar Japanse collega Atsuko bezig om een valse chip te maken.

Deze aflevering is zowel qua animatie als qua verhaallijn écht een van de topafleveringen uit de reeks. De manier waarop Gang's Japanse evenknie zich in een analoge organisatie als MAD heeft ingericht - compleet met kat - is hilarisch.

37. Gadget super star
Gadget wordt ingeschakeld als lijfwacht van de populaire popzanger Rick Rocker, die mogelijk het doelwit kan worden van een ontvoering door MAD; dr. Gang wil via elektronische hypnose de horden (veelal vrouwelijke) Rick Rocker-fans onder zijn controle krijgen. Maar niet alleen krijgt Rocker het zodanig op zijn zenuwen van Gadgets goedbedoelde beschermingspogingen, per ongeluk komt Gadget ook nog eens op het podium terecht, en door zijn act aldaar (feitelijk een elektrocutie door een elektrische gitaar) wordt hij door het volatiele publiek plots tot de status van nog een grotere rockster dan Rick Rocker verheven.

38. Gadget à Istanbul
Met behulp van een vogeldresseerder heeft Dr. Gang het plan opgevat om, ondanks de zeer hevige beveiliging, de Ster van Turkije, een gigantische saffier en nationale trots, uit het museum in Istanboel te stelen. Als bovendien Gadget persoonlijk op dat moment de wacht houdt, en het juweel wordt onder zijn neus gestolen, is hij nog eens de pispaal van het hele internationale politiecorps, wat Dr. Gang bijzonder geweldig vindt.

39. L'oeuil du dragon
Dr. Gang heeft een parelsnoer gestolen als relatiegift om zich in te kopen bij de misdaadorganisatie van Mr. Chow. Gadget reist naar Hong Kong om Mr. Chow het vuur aan de schenen te leggen, maar ter plekke stelt hij vast dat er in het telefoonboek wel duizenden mensen met de naam Chow staan. Niet wetend van welk hout anders pijlen maken, gaat hij ze maar één voor één af.

40. Une énigme invisible
Spoken bestaan niet. Maar hetgeen MAD in een Zuidafrikaanse diamantmijn heeft rondlopen, is wel het dichtstbijzijnde equivalent. Een geleerde heeft er een manier gevonden om diamantstof te verwerken in een kostuum dat het licht afbuigt, en de drager ervan dus onzichtbaar maakt. Met een dergelijke reeks mantels wil Dr. Gang al zijn handlangers onzichtbaar maken. Gadget, die overigens niet in spoken gelooft, is vastberaden het ding te arresteren. Helaas is hij in de war en ziet hij een verdwaalde struisvogel aan voor het spook.

41. Gadget en Grêce
Dr. Gang heeft zijn zinnen gezet op een Grieks Medusa-beeld waarin een formule zou zitten om lood in goud te veranderen. Terwijl hij het streng bewaakte museumeiland tracht binnen te dringen door middel van een replica van het Paard van Troje, waarin zijn handlanger, dr Dedalus, in verborgen zit, richt Gadget een puinhoop aan in de expositiestukken; vooral het statige beeld van Zeus moet er keer op keer, tot wanhoop van de museumdirecteur, aan geloven.

42. Prince des gitans
In een museum wordt het schild van Romanovia gestolen; wie het schild kan tonen, is de rechtmatige koning der zigeuners. Dr. Gang heeft het schild in een zigeunerkamp verstopt, en Gadget wordt uitgestuurd om het schild te recupereren. De zigeuners menen echter verkeerdelijk dat Gadget hun prins en bestemde troonopvolger is, en hij moet enkele proeven volbrengen om zijn waardigheid als zigeuner te bewijzen. Sophie en Finot krijgen de hulp van Sonia, een zigeunermeisje.

43. Promenade en forêt
Gadget, Sophie en Finot zijn op vakantie in Canada. Al het hout in het bos is echter bijzonder poreus geworden doordat Dr. Gang er een chemisch produkt over heeft verspreid. Gadget krijgt de opdracht om MAD te verhinderen om het product over ale bossen ter wereld te verspreiden, en dreiging die Dr. Gang wil uitvoeren als hij niet op tijd een bepaald geldbedrag overhandigd krijgt. Twee authentieke Canadese trappers proberen Gadget te elimineren; Gadget zelf denkt dat de lamentabele staat van het hout te wijten is aan termieten en bevers...

44. Copie conforme
MAD is van plan de aartshertog van Kroatië te ontvoeren, wanneer die in Metroville op staatsbezoek komt. Bovendien wil Dr. Gang Gadget voor de rest van zijn leven achter de tralies. Hij heeft een robot laten ontwerpen die op Gadget lijkt, en de robot pleegt in Gadgets naam enkele overvallen (drie maal dezelfde bank, nota bene). Gadget zelf, die op zijn buitenverblijf op het platteland enkele nieuwe gadgets aan het installeren is, als voorbereiding op de bewaking van de aartshertog, wordt daar het doelwit van enkele aanslagen door enige overijverige MAD-agenten. Dr. Gang beveelt hen dat ze Gadget moeten redden (!) van de booby-traps, want hij moet voor de ontvoering van de aartshertog opdraaien. Wanneer hij voor de overvallen gearresteerd wordt, helpt hij hem zelfs ontsnappen.

Nota: de plot van deze aflevering werd grotendeels gerecycleerd voor de live action verfilming, maar het origineel is, zoals steeds, stukken beter.

45. Gadget en Irlande
Dr. Gang heeft de Steen van Blarney in het gelijknamige Ierse kasteel gestolen, een artefact dat volgens de lokale bevolking geluk brengt. Dr. Gang is van plan om de steen in kleine stukjes te versnijden, en deze te verkopen. Hij heeft hiervoor twee lokale MAD-agenten onder de arm genomen met een dwergengestalte, die Gadget een rad voor de ogen moeten draaien. Gadget meent zichzelf echter onkwetsbaar, want hij heeft een klavertje vier gevonden!

46. La sécheresse
Metroville gaat gebukt onder een hittegolf. Alsof dat nog niet genoeg is, wordt ook nog eens de watertoevoer afgesneden. Terwijl Gadget aan het stuwmeer gaat uitvissen waarom er geen water meer stroomt, arriveren er in de stad tankwagens met MAD-agenten, die het water tegen woekerprijzen verkopen.

47. L'enlèvement de Gontier
MAD-agent Perfido heeft zich vrijwillig aangemeld bij de politie. Om te voorkomen dat hij gaat kletsen, probeert Dr. Gang hem te elimineren. Chef Gontier heeft echter Gadget gelast met de bewaking van Perfido. Wanneer de opeenvolgenden aanslagen mislukken, ontvoert Dr. Gang Chef Gontier, om hen te ruilen voor Perfido.

48. Changement d'altitude
Dr. Gang heeft een hotel op een besneeuwde bergtop laten bouwen, waar uiteraard geen kat naartoe komt als er aan de voet van de berg een tropisch strand is. Maar hij is van plan om de rots onder het eiland te laten uitgraven, zodat het geheel in het water zinkt en zijn hotels aan de kustlijn komen te liggen. Gadget moet de bedreigingen van de hoteldirecteurs gaan onderzoeken, maar hij checkt uiteraard in het verkeerde hotel in.

49. La météo du Tibet
Metereologen staan voor een raadsel wanneer ze in Tibet, op het dak van de wereld, een kloostergebouw vinden dat baadt in de zon, en waar er palmbomen groeien. Dit vraagt om een onderzoek van de beste detective ter wereld, dus hoe ze uiteindelijk aan Gadget zijn geraakt weet ik ook niet. Dr. Gang herbergt er een machine waarmee het weer kan beïnvloed worden, en tenzij Monaco hem héél veel geld betaalt, wil hij het paradijselijke staatje onder een dik pak sneeuw laten bedelven.

50. C'était écrit
In een Noord-afrikaans koninkrijk heerst armoede. Er is wel sprake van een schat die in een nabijgelegen berg verborgen ligt, maar alleen de uitverkorene, die vuur in de éne en water in de andere hand heeft, hoger dan de zon kan wandelen én kan vliegen als een vogel, kan de schat over de hoofden van de mensen laten uitregenen. Dr. Gang heeft in dit georchestreerde drama natuurlijk Gadget als de uitverkorene eruit gepikt, en Gadget wordt door de manipulatieve reporter annex MAD-agente Louise Lane (!) gebruikt om de wachters van de schat te verschalken.

51. La croisière pirate
Dr. Gang is van plan om een cruiseschip met enkele rijke stinkerds op te gijzelen totdat de opvarenden hun chequeboek bovenhalen. De verwende miljonairs denken echter de hele tijd dat de aanval door een piratenschip deel uitmaakt van de randanimatie. En Gadget heeft ook een "cruiseschip" gekocht, zo ééntje van het soort waarbij je je afvraagt hoe het in godsnaam kan blijven drijven.

52. Gadget et les serpents
Gadget moet een kostbare verzameling munten beschermen van een MAD-agent die een arsenaal gedresseerde slangen te zijner beschikking heeft. De kleine slangen zijn afgericht om de munten te vervangen door nep-exemplaren, en de grote exemplaren lusten wel een brokje inspecteur.

53. Crack, le chien fantastique
Dr. Gang is van plan de uit films bekende stunt-hond Crack te kidna - euh, dognappen, en zijn regisseur een vette cheque te laten betalen voor zijn vrijlating. Crack wordt inderdaad gekidnapt, maar Gadget zit - onwetend - achter de ontvoerders aan; de achtervolging speelt zich af in een reeks filmdecors, van het oude Rome over de Middeleeuwen tot de Tweede Wereldoorlog.

54. Le canard d'émeraude
MAD-agent Macho Miguel heeft een smaragden eend gestolen uit een museum. De eend zou de sleutel kunnen zijn tot een oud kristallen Maya-wapen dat Dr. Gang zich wil toeeigenenen. Gadget, Sophie en Finot vertrekken naar Zuid-Amerika, op zoek naar de eend. Macho Miguel, die zijn opkomst en afgang altijd laat begeleiden door twee muzikanten, onderneemt verschillende pogingen om Gadget om zeep te helpen, terwijl die laatste denkt dat de man hem wil helpen zoeken.

55. Gadget à l'opéra
Gadgets nieuwste opdracht brengt hem naar Italië, waar hij de diefstal moet voorkomen van een gouden pizza, die eigendom is van de eigenaar van een grote pizzaketen. Tegenover het streng bewaakte huis van de pizzakoning is het operagebouw, waar een MAD-agent een wapen heeft ontwikkeld dat metaal kan doen smelten. Het wapen werkt met als energiebron een muzikaal aangelegde plant, die op zijn beurt geactiveerd wordt door het operagezang. Maar - belangrijker - de opera is een ideale uitvalsbasis om een tunnel te boren naar de onderaardse safe van de pizzakoning.

56. Sous les pis de la vache
Dr. Gang heeft via een satelliet ervoor gezorgd dat de koeien van Metroville geen melk meer geven. In de plaats daarvan zijn alleen nog zijn zuivelproducten op de markt, die in verhouding schandalig duur zijn. Gadget begeeft zich naar de grote boerderij van Metroville om er verslag op te maken van de toestand.

BEELD EN GELUID
Ook deze tweede reeks van Inspecteur Gadget is gerestaureerd zoals de eerste reeks, maar het resultaat is niet altijd even goed. Vooral de compressie - de meeste discs bevatten, in tegenstelling tot box 1 zes afleveringen in plaats van vijf - is soms ondermaats, waardoor alle kromme lijnen uiteenvallen in kleine horizontale en verticale trapjes. Een voorbeeld van een aflevering waarin dit euvel zeer goed te zien is, is Le canard d'émeraude, waar in vele scènes weinig detail is te bemerken in bijvoorbeeld de personages die meer op de achtergrond staan (zoals het begeleidingsbandje van Macho Miguel). Ook zijn bij verschillende afleveringen duidelijk horizontale banden waar te nemen waarin de lichtintensiteit duidelijk verschillend is. De kleuren zijn nog altijd mooi stabiel te noemen, en zien er stukken beter uit dan de versleten Secam-transfers die op de Franse televisie gebruikt werden. Qua geluid moeten we het met de originele Franstalige monotrack stellen, die ook niet altijd even goed de tand des tijds heeft doorstaan (Sous les pis de la vache klinkt een stuk doffer dan de rest), maar over het algemeen aanvaardbaar is. Wat de minder goed Franssprekende dvd-kijker zal geruststellen, is dat het taalgebruik in de reeks niet te moeilijk is, en bovendien ook nog eens uitmunt in een voorbeeldige uitspraak. De afleveringen van elk ruim 20 minuten zijn opnieuw niet meer verder in stukjes onderverdeeld, behalve dat de openings- en eindcredits een aparte track vormen. Het technische onderhoud dat Inspecteur Gadget gekregen heeft is minder impressionant dan bij het eerste seizoen, maar nog steeds beter dan elke TV-uitzending die we ooit gezien hebben.

EXTRA'S
Uitgezonderd een reeks promotionele trailers voor andere boxsets van I.D.P., waarvan er telkens twee automatisch opstarten bij het insteken van de disc, wat we gewoon irritant vinden, is ook deze box volledig kaal op gebied van extra's. Het hoofdmenu bevat wel een play all-optie, en de vormgeving van de box sluit mooi aan bij het vorige deel: de discs nummeren door en de slipcase heeft een zelfde afwerking, waarbij de ruggen van de drie boxen samen één grote tekening volgen.

CONCLUSIE
Ook de tweede box van deze Franse tekenfilmreeks is aanbevelenswaardig voor wie een stukje jeugdnostalgie in huis wil halen.


coverStudio: IDP

Regie: Bruno Bianchi, Jean Chalopin & Andy Heyward
Met: Luc Durand, Patricia Danot, Bernard Carez, Victor Désy

Film:
7,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Frankrijk

Jaar:
1983-1985

Leeftijd:
Tous

Speelduur:
+- 660 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
3760000563703


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Frans Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
geen
Extra's:
• Cross-promotionele trailers

Andere recente releases van deze maatschappij