:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TERMINATOR, THE
TERMINATOR, THE
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2001-02-04
FILM
Deze film hoeft hoogstwaarschijnlijk geen inleiding. Welke filmliefhebber heeft deze prent uit 1984, die de doorbraak van Cameron en Schwarzenegger betekende, niet gezien? Cameron schreef het script nadat hij het idee voor de film haalde uit een droom die hij beleefde toen hij ziek was. Klinkt ongeloofwaardig? Nou, het verhaal zal wel kloppen, het zal je maar overkomen dat uit één van je dromen een film voortvloeit die de rest van je carrière zal bepalen.

Sarah Connor (Linda Hamilton) is een doodgewone vrouw die een job heeft als serveerster in een restaurant. Zich van geen gevaar bewust, wordt er uit de toekomst een gevaarlijke cyborg - een terminator - naar 1984 gestuurd die haar moet elimineren. Eveneens uit de toekomst afkomstig verzeild verzetstrijder Kyle Reese (Michael Biehn) ook in het heden. Zijn taak bestaat erin om Sarah te beschermen en ervoor te zorgen dat de terminator haar niet te pakken krijgt. Deze terminator gaat systematisch te werk en doodt elke Sarah Connor die hij via het telefoonboek tegenkomt. Wanneer Sarah's leven serieus in gevaar dreigt te komen, snelt Kyle ter hulp en samen weten ze te ontsnappen. Kyle tracht haar de situatie uit te leggen maar zijn verhaal stoot enigszins op ongeloof. Sarah zal moeder worden van een zoon, John Connor, die na het uitbreken van de nucleaire oorlog de leider zal worden van de rebellen die het opnemen tegen de meedogenloze cyborgs die de mensheid willen vernietigen.

Na een helse achtervolging worden ze ingerekend door de politie waarbij Kyle door de psycholoog van dienst grondig ondervraagd wordt. Ook hier wordt zijn verhaal op gelach en ongeloof onthaald. Maar 's avonds laat valt de terminator het politiekantoor binnen en opent het vuur op iedereen die hem in de weg staat. Hij heeft maar één doel: Sarah Connor ombrengen. Het is nu aan Sarah en Kyle om weerstand te bieden en trachten te overleven...

BEELD EN GELUID
The Terminator krijgt een 1.85:1 anamorf beeldformaat dat er heel goed uitziet, rekening houdende met de ouderdom van de film. Jammer genoeg ontsnapt het beeld niet aan enkele minpuntjes zoals grain, nachtscènes met een minder goed contrastniveau, en krassen en vlekjes. Gelukkig zijn deze niet storend. Af en toe is het beeld niet helemaal scherp, en lijken de kleuren wat dof. Maar zoals gezegd is de film bijna 20 jaar oud, en kunnen we dit nog enigszins begrijpen.

De film werd in 1984 opgenomen met een simpele monotrack, hetgeen een beetje vreemd lijkt vermits er toen al surround gebruikt werd. Gelukkig voor de filmliefhebber krijgt de film op deze DVD een Dolby Digital 5.1 die heel overtuigend overkomt. Actiescènes klinken bijzonder goed waarbij er accuraat gebruik wordt gemaakt van de surround kanalen. Er is zelfs sprake van split surrounds tijdens enkele vuurgevechten.

EXTRA'S
Dat deze release een overvloed aan extra's zal bevatten, is al een tijdje geweten. Hiervoor werd speciaal een website geopend waarop je meer informatie omtrent deze DVD kon terugvinden. MGM heeft voor deze special edition echt het onderste uit de kan gehaald, vandaar dat de film en de scripts zich op het eerste schijfje bevinden, en de extra's op het tweede. De extra's worden ingedeeld in twee rubrieken, enerzijds Video Features, en anderzijds Still Material. De extra's krijgen Engelse, Franse en Italiaanse ondertitels.

* VIDEO FEATURES:
The Terminator: A Retrospective Documentary (18 min.) biedt een terugblik op het totstandkomen van de film aan de hand van interviews met Cameron en Schwarzenegger.

Other Voices: Cast & Crew Documentary (60 min.) is eveneens een documentaire maar in tegenstelling tot de vorige, komen hier meerdere leden van cast en crew aan bod. Gedurende één uur krijg je constant een heleboel interessante achtergrondinformatie en leuke anecdotes te horen die allerlei aspecten van de film toelichten. Zo komen we o.a. te weten dat James Cameron eerst Lance Henriksen gecast had als terminator.

Terminated Scenes: zeven verwijderde scènes die ingeleid worden door tekstcommentaar. De meeste scènes werden uiteindelijk niet gebruikt om de vaart in het verhaal te houden, waarbij de focus steeds op Sarah en de Terminator gericht moest blijven. Tijdens de finale van de film is er eveneens een scène verwijderd die de kijker een hint had kunnen geven naar een vervolgfilm.

3 Trailers: biscooptrailer, teaser trailer en internationale trailer

2 TV Spots

* STILL MATERIAL:
James Cameron's Original 1982 Script Treatment: deze feature laat je toe om het originele script na te lezen, zoals het in 1982 door Cameron opgesteld werd (met een ander einde). Je kan zelfs per hoofdstuk selecteren.

Vervolgens krijgen we verschillende rubrieken die tal van foto's, productieschetsen, aantekeningen, publiciteitsfoto's en dergelijke bevatten:
- James Cameron Artwork
- Stan Winston Terminator and Make-Up Gallery
- Visual Effects Gallery
- Production Photographs
- Publicity Material

* DVD-ROM:
De eerste schijf bevat tevens drie verschillende scripts van de film (final shooting script, original treatment, 1983 4th draft). Positief is dat de scripts zowel voor Mac als PC voorzien zijn.

CONCLUSIE
Gooi die videocassette al maar in de prullenmand want deze DVD moet je zeker in huis halen: een spannende en onderhoudende actiefilm met degelijk beeld, goed geluid en een heleboel extra's. Binnenkort verkrijgbaar.


cover
Studio: MGM

Regie: James Cameron
Met: Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton, Lance Henriksen, Michael Biehn, Rick Rossovich, Bess Motta, Earl Boen

Film:
9/10

Extra's:
9/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1984

Leeftijd:
16

Speelduur:
103 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8712626007241


Beeldformaat:
1.85:1 anamorphic PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Grieks, Hongaars
Extra's:
• The Terminator: Retrospective
Documentary (18 min.)
• Other Voices: Cast & Crew
Documentary (60 min.)
• Terminated Scenes
• 3 Trailers
• 2 TV Spots
• Original Script Treatment
• James Cameron Artwork
• Stan Winston Terminator
and Make-Up Gallery
• Visual Effects Gallery
• Production Photographs
• Publicity Material
• DVD-ROM: drie scripts (Mac en PC)

Andere recente releases van deze maatschappij