:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> THIN RED LINE, THE
THIN RED LINE, THE
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2000-09-24
FILM
In de jaren zeventig maakte Terrence Malick zichzelf 'onsterfelijk' dankzij twee films: Badlands (1973) en Days Of Heaven (1978). Malick heeft een cultstatus verworven, iedereen wil met hem een film maken, al is het maar voor een kleine bijrol van enkele minuten. Dat is ook de reden waarom er verschillende grote Hollywoodacteurs (John Travolta, Woody Harrelson, George Clooney) een cameo kregen in deze film.

Terrence Malick was bereid om het script te schrijven voor James Jones' oorlogsepos, maar al gauw werd Malick ervan overtuigd om de film te regisseren. Jones' semi-autobiografische verhaal is het tweede in zijn trilogie. Gedurende de Tweede Wereldoorlog diende Jones bij de US Infantery en nadien werd hij tot korporaal gepromoveerd. Tijdens de belegering van Guadalcanal doodt hij een soldaat in een man-tot-man-gevecht. Daardoor raakt hij zwaar depressief. The Thin Red Line is het verhaal van de Charlie Company die de opdracht krijgt om Guadalcanal te veroveren, een eiland met een enorm strategisch belang, ingenomen door de Japanners. Slagen ze erin de vijand te verdringen, wordt de Japanse macht in de Pacific gebroken?

The Thin Red Line is geen oorlogsfilm zoals Saving Private Ryan, maar brengt het verhaal over het eindeloze gevecht van de mens tegen zichzelf, een verhaal over goed en kwaad, een verhaal over de nutteloosheid van de oorlog. Malick presenteert de oorlog als een slecht karakter dat de menselijke ziel vergiftigt. De hoofdpersonages worden op hun beurt geconfronteerd met de extreme omstandigheden, zij delen hun gedachten met de kijker door middel van voice-overs. The Thin Red Line is een mooie en poëtische film waarvoor je best de tijd neemt. Minpunt is wel dat de film veel te lang is. Hij had gerust een heel stuk korter gemogen.

BEELD EN GELUID
De film wordt gepresenteerd in een anamorf 2.35:1-beeldformaat dat er schitterend uitziet. Er is geen ruis, er zijn geen krasjes of andere oneffenheden. Het beeld blijft constant scherp en gedetailleerd en de indrukwekkende natuurbeelden zijn voorzien van mooie kleuren. Het geluid zorgt voor een hoogtepunt.
De Dolby Digital 5.1-audiotrack klinkt gewoonweg fantastisch. Tijdens de gevechtscènes wordt er goed gebruik gemaakt van alle kanalen, de kogels vliegen je om de oren en de explosies en bombardementen geven je het gevoel alsof je je middenin de scène bevindt. Deze dvd lost de verwachtingen volledig in: een prachtig beeld en dito geluid.

EXTRA'S
Op het vlak van extra's is het niet veel soeps: een bioscooptrailer en een reeks Melanesische liederen. Jammer.

CONCLUSIE
The Thin Red Line is een mooie en poëtische film. Jammer genoeg is hij iets te lang. Technisch is de release in orde. De bonussectie is mager.


cover
Studio: Fox

Regie: Terrence Malick
Met: Elias Koteas, Ben Chaplin, Nick Nolte, Sean Penn, John C. Reily, Woody Harrelson, John Travolta, George Clooney, John Cusack, Adrien Brody, Jim Caviezel

Film:
7/10

Extra's:
1/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Oorlog

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1999

Leeftijd:
16

Speelduur:
167 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626000334


Beeldformaat:
2.35:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Grieks
Extra's:
• Bioscooptrailer
• Melanesische liederen

Andere recente releases van deze maatschappij