:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> WHEN HARRY MET SALLY
WHEN HARRY MET SALLY
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2001-07-12
FILM
Harry (Billy Crystal) krijgt van Sally (Meg Ryan) een lift van Chicago naar New York. Beiden zijn pas afgestudeerd en willen hun carrière in New York opbouwen, zij als journaliste, hij als politiek consulent. Tijdens de reis discussiëren de twee over de perfecte relatie tussen een man en een vrouw, en hoe seks deze relatie kan verwoesten. Dit thema vormt de leidraad doorheen heel de film. Eenmaal in New York aangekomen, nemen ze afscheid, en vijf jaar later ontmoeten ze elkaar op de luchthaven waar de discussie van weleer opnieuw hoog oplaait. Hun wegen scheiden en zes jaar later lopen ze elkaar opnieuw tegen het lijf. Sally's relatie met Joe is afgelopen, en de scheiding tussen Harry en zijn vrouw Helen is volop aan de gang. Deze keer echter verliezen ze elkaar niet uit het oog, trekken ze geruime tijd met elkaar op en worden de beste vrienden. Een antwoord op hun vraag hebben ze nog steeds niet gevonden. De prille dertigers blijven halsstarrig ontkennen dat ze wat voor elkaar voelen en de vraag is maar of ze ooit zullen accepteren dat ze voor elkaar geboren zijn.

BEELD EN GELUID
Uit 1989 dateert deze film, maar nergens valt daar iets van te merken. De prent heeft een 1.85:1 anamorf beeldformaat dat uitstekend voor de dag komt. De kwaliteit ligt zeer hoog waarbij het beeld scherp is en veel detail bevat. Het contrast is bovendien perfect geregeld en zorgt voor diepe en solide zwarttinten. Kleuren ogen eveneens helder en natuurlijk. Heel af en toe merk je een klein krasje, dit wordt echter niet als storend aanschouwd. De Dolby Digital 5.1 geluidstrack (448 kbps) klinkt voldoende zonder meer. De voorste kanalen worden uiteraard het meest aangesproken, waarbij dialogen en muziek perfect weerklinken. Echter de achterste kanalen zijn wat aan de stille kant waardoor wij ons genoodzaakt zagen het niveau met zo'n 4dB te verhogen. De surrounds worden subtiel doch vrij gering gebruikt voor achtergrondgeluiden in de stad, het geroezemoes in restaurants, luchthaven, baseballstadium, enz.

EXTRA'S
Rob Reiner mag dan al enkele uitstekende en memorabele films geregisseerd hebben, een volledige audiocommentaar volpraten blijft blijkbaar moeilijk. Net als bij Stand By Me bevat de track veel pauzes, desondanks weet Reiner de kijker wel te boeien met enkele interessante weetjes. Vervolgens krijgen we enkele verwijderde scènes (6 min.) te zien waarbij niet wordt verteld waarom deze tijdens de montage gesneuveld zijn. De uitstekende documentaire "How Harry Met Sally" (33 min.) maakt duidelijk hoe de samenwerking tussen Rob Reiner en scenariste Nora Ephron tot stand gekomen is. Het personage van Harry bevat veel karaktereigenschappen van Rob Reiner zelf, die indertijd na 10 jaar huwelijk met een scheiding geconfronteerd werd; het personage van Sally heeft dan weer wat trekjes van Nora Ephron. Naast deze leuke achtergrondinformatie worden tevens nog andere onderwerpen aangesneden. Kortom, de documentaire werpt een interessant blik op de film, aangevuld met oude en recente interviews. Om te eindigen bevat deze schijf nog een videoclip van Harry Connick Jr. en de bioscooptrailer.

CONCLUSIE
When Harry Met Sally is nu al een klassieker onder de romantische komedies, en je beleeft er gegarandeerd keer op keer plezier aan. De DVD biedt een behoorlijke geluidskwaliteit, een uitstekende beeldkwaliteit en een handvol extra's. De moeite om in huis te halen? Ja, absoluut!


cover
Studio: MGM

Regie: Rob Reiner
Met: Billy Crystal, Meg Ryan, Carrie Fisher, Bruno Kirby, Steven Ford

Film:
8/10

Extra's:
6/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1989

Leeftijd:
AL

Speelduur:
92 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626008200


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Italiaans
Extra's:
• Verwijderde scènes
• Audiocommentaar van regisseur
• Documentaire
• Videoclip van Harry Connick Jr
• Bioscooptrailer

Andere recente releases van deze maatschappij