:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CSI NEW YORK, SEIZOEN 1.13-23
CSI NEW YORK, SEIZOEN 1.13-23
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2006-06-07
SERIE
Tijdens onze bespreking van de eerste CSI New York-box hadden we het over een veelbelovende start en gelukkig wordt de positieve lijn met deze tweede box zeker doorgetrokken. De chemistry tussen de personages weet ons meer te overtuigen dan bij de eerste twaalf afleveringen en we kunnen ons ook meer vinden in de vertolking van acteur Eddie Cahill als detective Don Flack.

In het labo duiken inmiddels geregeld dezelfde gezichten op. Zo krijgen we in diverse afleveringen het personage Chad (rol van Chad Lindberg) te zien. Het is erg opvallend hoe goed dit personage qua gedragingen en stem lijkt op de bij de kijkers erg populaire Greg uit CSI. Zelf zijn we vooral in onze nopjes telkens wanneer de knappe Jane Parsons (vertolkt door Sonya Walger) in het labo opduikt. Als gast vedetten krijgen we bij deze afleveringen ondermeer Ted Raimi (1.16 - Hush), Michael Clarke Duncan (1.22 - The Closer), Larry Gilliard Jr.(D'Angelo Barksdale uit The Wire) en Penelope Ann Miller te zien. Afgaande op het einde van dit eerste seizoen hopen we dat Penelope Ann Miller (die we ons altijd zullen herinneren voor haar rol in Adventures In Babysitting) nog zal terugkeren in volgende afleveringen. Terwijl we bij de eerste box moeite hadden om een aantal uitschieters te vinden zijn er nu duidelijk wel een aantal afleveringen die onze voorkeur wegdragen namelijk (1.16 - Hush, 1.21 – On The Job en 1.23 – What You See Is What You See). De melomanen willen we nog meegeven dat we ook bij deze reeks afleveringen vergast worden op allerlei muzikaal lekkers, zo krijgen we nummers van U2, The Black-Eyes Peas en Green Day te horen.

AFLEVERINGEN
Deze box bevat de volgende afleveringen:

Disc 1:
1.13 Tanglewood
Een jongen uit een buitenwijk van de stad wordt doodgeslagen gevonden in de besneeuwde bossen van Van Cortland Park. Het onderzoek naar zijn dood leidt het CSI-team naar Tanglewood, de thuishaven van een groepje 'wannabe gangsters'. De zaak neemt een wending als Mac Taylor erachter komt dat de Tanglewood-roots van rechercheur Danny Messer wel eens dieper geworteld kunnen zijn dan hij zich ooit kon voorstellen. Aan de andere kant van de stad hebben Danny Messer en Aiden Burn andere moeilijkheden; een vrouw van een Aziatische massagesalon wordt dood gevonden na een mysterieuze ‘hit and run’.

1.14 Blood, Sweat & Tears
Rechercheurs Mac Taylor en Stella Bonasera ontdekken het lichaam van een tienerjongen, dat in een klein doosje gepropt is en begraven in het zand van Coney Island. Deze wel heel ongewone begrafenis wordt nog vreemder, als blijkt dat geen enkel bot van het slachtoffer gebroken is. Bewijsmateriaal uit het doosje leidt het team naar het circus in de stad. In de nok van de circustent bevindt zich de oplossing van dit mysterie. Ondertussen zorgt een plas bloed, die is gevonden in een appartement in Soho, ervoor dat Danny op zoek gaat naar een vermiste vrouw. Het lijkt erop dat zij in haar appartement is vermoord, maar vervolgens ergens anders werd gedumpt.

1.15 Til Death Do We Part
Als een aanstaande bruid dood neervalt op haar huwelijksdag, komen rechercheur Mac en Danny een moeilijk te vangen moordenaar op het spoor. Als de zaak zich verder ontwikkelt, ontdekken de rechercheurs dat het slachtoffer wel eens een moordjurk uitgezocht zou kunnen hebben. In Staten Island klinkt de zaak van een oud-gevangene, die dood wordt gevonden in een verlaten klooster, als een plaatselijk spookverhaal. Maar Stella ontdekt dat de misdaad wel degelijk echt is en wraak het motief.

1.16 Hush
Een grote truck die de haven van New York verlaat is niet alleen een doelwit voor overvallers maar ook een perfecte dekmantel voor moord. Terwijl ze deze zogenaamde truckkaping onderzoeken, ontdekken detectives Mac en Stella een lichaam dat onder tien ton staal is platgedrukt. Danny en Aiden onderzoeken een ander soort beklemming, wanneer ze door het lichaam van een naakte vrouw kennismaken met Manhattans armoedige wereld van het seksuele fetisjisme. Dit zet hun perceptie van wat normaal is letterlijk op z’n kop.

Disc 2:
1.17 The Fall
Een paar jonge bendeleden vermoorden de eigenaar van een luxe wijnhandel in de Bronx. De CSI-ers hebben er hun handen vol aan om het bewijs te vinden dat uiteindelijk iemand in verband moet brengen met de misdaad. De gemoederen lopen hoog op als het moordonderzoek rechercheur Flack en zijn vroegere mentor weer bij elkaar brengt: er blijkt met het bewijsmateriaal geknoeid te zijn. Ondertussen onderzoeken Danny en Aiden de dood van een invloedrijke filmproducer, die is gevonden op het dak van zijn appartementencomplex in Chelsea.

1.18 The Dove Commission
Een feestje ter ere van het verschijnen van een rapport over politiecorruptie eindigt in een bloedbad als er schoten klinken op de 65ste verdieping. Onder de doden is één van de eigen mensen van het politiedistrict. Om de moordenaar te kunnen vinden moeten Mac en zijn team een moeilijk te vangen sluipschutter in een helikopter vinden. Aan de andere kant van de stad, in Queens, onderzoeken Danny en Aiden de moord op een zigeuner taxichauffeur, die rondreed in gebieden waar anderen zich niet durven vertonen. Ze komen erachter dat de chauffeur om het leven is gekomen toen hij probeerde een stripper te beschermen tegen een verkrachter. De zaak is een belangrijke les voor zowel Danny als Aiden over de alledaagse helden van de stad.

1.19 Crime And Misdemeanor
Mac en Stella ontdekken een dode vrouw tussen de lakens in een industriële wasserij. Het bewijsmateriaal van de zaak leidt ze naar een diplomaat van de Verenigde Naties. Twee Zweedse toeristen krijgen de schrik van hun leven als het menselijk standbeeld dat zij op straat geld geven, dood blijkt te zijn. Als de autopsie uitwijst dat de man een natuurlijke dood is gestorven, is Danny vastbesloten om degene te vinden die een dode zwerver heeft gebruikt voor zo een bizar doel.

1.20 Supply And Demand
Een middelbare scholier uit de arbeidersklasse wordt vermoord, nadat de moordenaars zijn huis zijn binnengedrongen. Hierdoor komen Mac en Stella 'China White' op het spoor, dodelijke onbewerkte heroïne dat in verkeerde handen is gevallen. Mac en Stella gaan in de straten van New York op jacht naar de drug teneinde nieuwe slachtoffers te voorkomen...

Disc 3:
1.21 On The Job
Als een gewapende verdachte wordt ontdekt op een afgesloten plaats delict, verandert het routineonderzoek van Danny Messer in een achtervolging te voet door de metrotunnels van New York City. Gevangen in het gangenstelsel, opent Danny het vuur op de man. Maar na onderzoek blijkt dat hij een undercover agent heeft neergeschoten. Agenten en getuigen denken dat Danny de verkeerde man heeft gedood en het is aan Mac om het tegendeel te bewijzen. Aan de andere kant van de stad raakt Stella door de moord op een kindermeisje verzeild in de verbazingwekkende wereld van mensen die voor welgestelde kinderen van de Upper Westside zorgen. Zij ontdekt dat het slachtoffer bezig was om zich terug te trekken uit een dievenbende.

1.22 The Closer
Het onderzoek naar een slachtoffer van een moord met een voertuig botst met de dood van een Boston honkbalfan, die wordt gevonden op een parkeerterrein in New York. Rechercheur Stella Bonasera ontdekt dat beide slachtoffers een ding gemeen hadden: het professionele honkbalteam van New York. Mac heeft zo zijn eigen problemen als een gedaagde vlak voor zijn proces volhoudt dat het team van CSI: New York het bij het verkeerde eind heeft.

1.23 What You See Is What You See
Als een gewoon ontbijt uitmondt in een schietpartij, moet rechercheur Mac Taylor alle stukjes van de misdaad weer bij elkaar zien te krijgen. Het bewijs leidt Mac naar een federale informant met een 'get-out-of-jail-free'-kaart en 'negen levens'. Om hem te pakken te krijgen moeten Mac en Stella een bende ontmantelen. Alleen op deze manier kan de informant ongeschikt gemaakt worden voor de regering.

BEELD EN GELUID
Wij kunnen voor dit tweede seizoensdeel gewoon onze vaststellingen van bij de vorige box overnemen: net als bij de andere CSI-boxen krijgen we een degelijke, anamorfe 1.78.1 transfer. CSI New York bevat nogal wat donkere scènes, gelukkig biedt deze dvd een goed zwart en contrastniveau. De Dolby Digital 5.1 track slaagt er ondermeer door de omgevingsgeluiden uit de achterkanalen goed in om de kijker mee te sleuren bij de verschillende soorten sfeer die worden opgeroepen.

EXTRA'S
Net als bij het beeld en het geluid worden we op het vlak van extra's niet verrast. We krijgen één audiocommentaar, door Anthony E. Zuiker, bij aflevering 1.13 Tanglewood en vier korte featurette's:

• The World's Largest Crime Scene (8:50 min)
Interviews met ondermeer Ann Donahue, Carol Mendelsohn, en producent Jerry Bruckheimer. (dvd 1)

• The Cast Examines The Characters (14:38 min)
Zoals de naam van deze featurette doet vermoeden geven de acteurs toelichting op hun personages. (dvd 2)

• The Zoo Year (9:27 min)
Een featurette die ingaat op de rol die dieren spelen in dit eerste CSI New York-seizoen. (dvd 3)

• CSI: New York Set Tour (9:05 min)
Productie-ontwerpster Carey Meyer geeft een rondleiding op de set van CSI: New York. (dvd 3)

CONCLUSIE
Wederom een erg leuke box die in de collectie hoort van elke fan.


cover




Studio: Indies Home Entertainment

Regie: Karen Gaviola, Scott Lautanen, DeLucci Daniel, Nelson McCormick, Deran Sarafian, Norberto Barba, Emilio Estevez, Rob Bailey, Joe Chappelle, David Von Ancken, Duane Clark
Met: Gary Sinise, Melina Kanakaredes, Eddie Cahill, Carmine Giovinazzo, Vanessa Ferlito, Hill Harper

Film:
8,5/10

Extra's:
3,5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Detective

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2005

Leeftijd:
12

Speelduur:
445 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8714025511541


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Audiocommentaar
• Featurette

Andere recente releases van deze maatschappij