:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TORI AMOS - FADE TO RED (VIDEO COLLECTION)
TORI AMOS - FADE TO RED (VIDEO COLLECTION)
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2006-06-11
MUZIEKVIDEO'S
De Amerikaanse singer-songwriter Tori Amos beleeft haar doorbraak in 1992 met het album Little Earthquakes, eerst in Europa en later dat jaar in de Verenigde Staten. De platenmaatschappij voelt aanvankelijk niet veel voor een release van een vrouwenstem met piano in een tijd dat hip hop en dansbare muziek de hitparade domineren. Er worden wat specialisten bij betrokken om een voller geluid te creëren, en uiteindelijk wordt Little Earthquakes een sobere plaat met ijzersterke composities, literaire teksten en een zeer aanwezige piano als ondersteuning van een apart stemgeluid. Joni Mitchell en Laura Nyro worden voorbeelden genoemd voor de artieste, maar dat had de platenmaatschappij beter vermeden, want een nieuwkomer al meteen met een zware erfenis en hoge verwachtingen belasten, hoeft niet bepaald een voordeel te zijn. Dat blijkt ook bij de release van vier prachtige singles uit het album: Silent All These Years en China halen net niet de UK-Top 50, het bloedmooie Winter en Crucify stranden in de top-25. Geen enkele single haalt de US-Top 100. De opvolger Under The Pink (1994) doet het gelukkig een stuk beter. Het album komt in Engeland binnen op nummer 1 en haalt een 12de plaats in Amerika. De single Cornflake Girl wordt top-5 in Engeland en scoort ook min of meer in Amerika. Rockjournalisten noemen het album een stand still na de verrassende eersteling, maar de verkoopcijfers wijzen in een andere richting. Nadien zijn het vooral de remixes die Tori Amos nog een aantal nummer 1 posities opleveren in Engeland en de VS. Sinds 1992 zijn er van het werk van de Amerikaanse meer dan 12 miljoen cd’s over de toonbank gegaan.

Van de zowat 25 grote en minder succesvolle hits van Tori Amos heeft Warner Music nu een videocompilatie gemaakt op een dubbele dvd. Om het materiaal maximaal tot zijn recht te laten komen zijn de clips in een willekeurige volgorde op de beide schijfjes gezet waarbij zacht, hardere, trage en meer rockerige nummers mekaar afwisselen.Disc 1 begint meteen met het prachtige Past The Mission uit 1994, opgenomen in Arcos de la Frontera in Zuid-Spanje, een ode aan de Spaanse conquistadores. De opname swingt de pan uit, terwijl de productie netjes in de hand is gehouden. Crucify (1992), opgedragen aan Anna Boleyn, is een ingehouden en toch spannend nummer waarin de gelaagdheid van instrumentatie en stemmen als het ware een staalkaart vormt voor wat Tori Amos in petto heeft. Jackie's Strength (1998) en A Sorta Fairytale (2002) zijn veelzijdige composities en verheffen Tori Amos tot een soort Amerikaanse Kate Bush. Beide songs zijn voorzien van originele en smaakvolle videoclips waarbij vooral A Sorta Fairytale voor een machtig effect zorgt in de handen van regisseur Sanji. Winter is breekbaar à la Janis Ian met piano-aanslagen als strelende regendruppels. Spark (1998) is heftig en puntig, Sleeps With Butterfly (2005) dromerig en romantisch. Cornflake Girl (1994), hier in de UK-versie, blijft ook na al die jaren een parel van een nummer. Silent All These Years (1992), uit het debuutalbum, is een zoveelste hoogtepunt vol tragedie en persoonlijke miserie over een verkrachting waarvan Amos ooit het slachtoffer was.

Op disc 2 staan recentere hits en nummers die ruime airplay hebben gekregen. Caught A Lite Sneeze is dromerig, met watervallen en boorplatformen, kale koppen die uit de golven opduiken en zwevende personages tegen een achtergrond van piano en percussie. In 1000 Oceans is de breekbaarheid van de beginperiode terug en bekijkt Tori het harde leven op straat vanuit een glazen kast in de vitrine van een winkel. God en Bliss passeren een beetje onopgemerkt, zonder stevige melodie, maar China is opnieuw vintage Tori Amos uit Little Earthquakes, neuzelend met snaren en elektrische piano. Raspberry Girl gaat meteen in een hogere versnelling, gelaagd, meerstemmig en pulserend met een naar Amos-normen vrij rommelige videoclip waarin alleen de roze biggetjes voor meerwaarde zorgen. Tory Amos heeft iets met dozen, want in Talula zit ze opnieuw opgesloten in een glazen box. Het nummer rockt tegen een achtergrond van vreemde geluidjes, maar het is niet het materiaal waar deze artiest op haar best in is. Sweet The Sting, soulachtig, jazzy en zijig in een tempo dat Amos' mooie stem tot haar recht laat komen en een koortje van warme zwarte whoo's en whaa's is weer helemaal Tori Amos zoals u en ik ze graag horen. In Pretty Good Year doorbreekt Tori het isolement en slaat het glas stuk, eindelijk. Het nummer drijft voort op brede tapijten van pianogeluid over een fragiele stem.PLAYLIST
1. Past The Mission
2. Crucify
3. Jackie's Strength
4. A Sorta Fairytale
5. Winter
6. Spark
7. Sleeps With Butterflies
8. Cornflake Girl (US Version)
9. Hey Jupiter (Dakota Version)
10. Caught A Lite Sneeze
11. 1000 Oceans
12. God
13. Bliss
14. China
15. Raspberry Swirl
16. Talula (The Tornado Mix)
17. Sweet The Sting
18. Pretty Good Year

BEELD EN GELUID
Het beeld van de video's is zonder meer goed. De kleuren zijn uiteraard bewerkt en aangepast aan de sfeer die men wil oproepen, maar de special effects zijn bij momenten indrukwekkend. Andere video’s zijn dan weer heel eenvoudig van snit, opgeruimd van sfeer, met oververzadigde en realistische kleuren, zonder veel poeha op video vastgelegd en lineair gemonteerd. Het geluid is voor deze uitgave opnieuw door de mangel gehaald, in een 5.1-versie gezet en het resultaat mag er zijn. Vooral in de rustige nummers, zonder hysterie en zonder overgeproducete instrumenten, klinkt het materiaal uitstekend.EXTRA'S
Bij de extra’s zit een remix-versie van Professional Widow, de UK-versie van Cornflake Girl en een interessante 19-minuten durende Behind The Scenes over het productieproces van de videoclip A Sorta Fairytale onder leiding van regisseur Sanji, die de kijker inzicht geeft in de trukendoos die is gebruikt om deze zeer aparte clip te maken. Liefhebbers vinden nog een Commentaartrack van Tori Amos bij alle Video's.

CONCLUSIE
Tori Amos – Fade To Red is een dubbele dvd met alle belangrijke muziekcomposities van de Amerikaanse artieste sinds haar eerste album Little Earthquakes uit 1992. De songs zijn voor deze release allemaal grondig geremastered en de video's zijn in de best mogelijke staat op de schijfjes gezet. Het materiaal bewijst de grote aandacht van Amos niet alleen voor haar composities, maar eveneens voor de filmpjes die het materiaal begeleiden. Jammer genoeg is het materiaal van haar albums niet altijd van dezelfde hoge kwaliteit geweest en bevat vooral disc 2 nogal wat overbodige songs. Een enkele dvd was beter op zijn plaats geweest. Gezien u de dubbele dvd voor de prijs van een enkele krijgt is er nauwelijks een probleem, maar een compactere presentatie had wellicht meer tot de verbeelding gesproken. Het bonusmateriaal, met name Behind The Scenes is best indrukwekkend.


cover
Studio: Warner Music Vision

Regie: diverse
Met: Tori Amos, Sanji

Film:
7,5/10

Extra's:
6/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
2

Genre:
Muziek

Versie:
Europa

Jaar:
2006

Leeftijd:
AL

Speelduur:
206 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
0603497029525


Beeldformaat:
1:33.1 NTSC

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels PCM Stereo

Ondertitels:
o.a. Engels en Frans
Extra's:
• Professional Widow (Remix)
• Cornflake Girl (UK Version)
• Behind The Scenes: A Sorta Fairytale
• Commentaar van de Artiest bij alle Video’s