:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CHAOS
CHAOS
Bespreking door: Dimitri - Geplaatst op: 2006-08-02
FILM
Een geniale dief heeft een fortuin buitgemaakt met een vernuftige inbraak. De jonge, onervaren rechercheur Shane Dekker (Ryan Phillippe) en de door de wol geverfde Quentin Conners (Jason Statham) worden op de zaak gezet. Maar ze komen geen stap verder ... Totdat de dief zelf contact zoekt en een kat-en-muis-spel begint te spelen met de twee rechercheurs. De briljante crimineel blijft de politie een paar stappen voor, waardoor bij Dekker en Conners het vermoeden ontstaat dat deze mysterieuze dief wel eens meer van politie werk zou kunnen afweten dan zijzelf...

Chaos begint veelbelovend met een blitse bankoverval. Wat aanvankelijk een tech-thriller of heist movie lijkt te worden, verzandt al snel in een kluwen van slechte dialogen, vergezochte plot-twists en holle personages. Dit is zonder meer een poor-man's David Mamet-prent. Jason Statham was leuk in Lock, Stock And Two Smoking Barrels of zelfs in The Transporter. In Chaos is hij slechts een schim van zichzelf. Wesley Snipes zijn personage is alleen fysiek aanwezig in twee à drie scènes; terwijl Ryan Philippe als politie-inspecteur even geloofwaardig is als Helmut Lotti als eerste minister. Het fletse geweld en de verplichte explosies en vuurgevechten sturen de film ten slotte helemaal de mist in. Niet meteen een hoogvlieger binnen het actiegenre met andere woorden.

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 2.35:1 breedbeeld oogt erg scherp. Het contrast is een kleine beetje aan de fletse kant, waardoor ook sommige kleuren behoorlijk lauwe overkomen. Door de digitale beeldverwerking die de makers hebben toegepast is dit effect echter het beoogde resultaat. Het geluid komt zowel in Dolby Digital 5.1 als DTS aan bod, waarbij de laatste soundtrack dynamischer en agressiever klinkt. De surrounds worden mooi gebruikt voor het vertalen van sfeergeluiden en geluidseffecten. De center laat de dialogen perfect weerklinken en de fronts vullen zich met de filmmuziek van Trevor Jones. Mooie transfer!

EXTRA'S
De extra's staan ondergebracht op de tweede schijf en houden geen enkel verband met de film. We krijgen twee 50 minuten durende docu-soaps over de FBI voorgeschoteld van House Of Knowledge. Geen trailer, geen making of, geen featurette, geen commentaar, geen inleiding, niets, nada. De aanwezige documentaires zijn bovendien zodanig opgeblazen dat het niet leuk meer is. Volstrekt overbodig en helemaal de noemer 'Special Edition' niet waard.

CONCLUSIE
Chaos is als film een zootje. Belabberd scenario, houterig acteerwerk en overbodige explosies en vuurwerk. Een stevige actiefilm zonder inhoud is niet eens half zo erg als een actiefilm zonder goeie actie. Jammer genoeg is Chaos een voorbeeld van de laatste soort. Alleen huren op eigen risico.


cover
Studio: Dutch FilmWorks

Regie: Tony Giglio
Met: Jason Statham , Wesley Snipes, Ryan Phillippe

Film:
5/10

Extra's:
2/10

Geluid:
8/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2006

Leeftijd:
12

Speelduur:
102 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8715664036150


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• 2 FBI Files

Andere recente releases van deze maatschappij