:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SOME LIKE IT HOT
SOME LIKE IT HOT
Bespreking door: Michael - Geplaatst op: 2001-08-05
FILM
Op Valentijnsdag 1929 rekenen Spats Colombo en zijn gangsterbende op een uiterst bloedige manier af met enkele rivalen. Twee muzikanten, Joe (Tony Curtis) en Jerry (Jack Lemmon), zijn per ongeluk getuige van het tafereel en slaan op de vlucht. Om aan de bende te ontsnappen verkleden ze zich als vrouwen - waarbij Joe zich Josephine noemt en Jerry, die zich al helemaal thuis voelt in zijn nieuwe rol, Daphne - en sluiten ze zich aan bij een vrouwenorkest dat met de trein op weg is naar een optreden in Miami, Florida. Eens aan boord hebben de twee mannen al de moeite van de wereld om, omringd door hele hordes mooie meisjes, het hoofd koel te houden en dat in het bijzonder tijdens het nachtelijke dronkemansfeest in de slaapwagon. Al gauw wordt Joe verliefd op Sugar (Marilyn Monroe), een ukelele-speelster en de zangeres van de band, die zelf vooral een boontje heeft voor alcohol, saxofoonspelers (zoals Joe/Josephine er ook één is, maar voorlopig voor Sugar gelukkig in "vrouwelijke vorm") en miljonairs van wie ze hoopt dat ze er in Florida toch tenminste eentje kan oppikken.

Eens in Florida aangekomen ontwikkelen de dingen zich in een razend tempo. Jerry, nog steeds verkleed als Daphne, trekt er de aandacht van multimiljonair Osgood Fielding (Joe E. Brown) die hem/haar al gauw met cadeaus begint te bestoken en hem/haar zelfs een paar keer een huwelijksaanzoek doet. Deze situatie komt Joe goed uit aangezien hij van de jacht (en de cadeaus) van Fielding gebruik kan maken om zich bij Sugar als oliebaron - compleet met zeilpet, bril (Sugar valt op mannen met brillen) en Cary Grant-accent - voor te doen en haar op die manier in zijn ban te krijgen. Alles lijkt goed te gaan tot wanneer ook de bende van Spats Colombo in Florida arriveert ter gelegenheid van het jaarlijkse gangstercongres en het hek helemaal van de dam raakt.

Some Like It Hot is door United Artists in productie genomen op 4 augustus 1959 onder de werktitel Not tonight, Josephine en was gebaseerd op de Duitse film Fanfaren der Liebe (1951) waarin twee muzikanten zich verkleden als vrouw om op die manier gemakkelijker aan werk te geraken. Billy Wilder en co-auteur I.A.L. Diamond baseerden zich op een verhaal van R. Thoeren en M. Logan en brachten de actie over naar het Chicago van 1929 waar twee jazzmuzikanten toevallig getuige zijn van de historisch authentieke Valentine's Day Massacre. In 2000 verkoos het Amerikaanse filminstituut Some Like It Hot tot grappigste film van de 20e eeuw en op die manier werd hij zeker ook bij zijn release in 1959 door de critici ontvangen. In april, mei en juni 1959 was Some Like It Hot de meest populaire film in de Verenigde Staten en het succes breidde zich algauw uit naar de rest van de filmkijkende wereld. Zowel Marilyn Monroe als Jack Lemmon werden wereldwijd voor hun rol bewierookt en slaagden er dat jaar in om een Golden Globe in de wacht te slepen. Voeg daarbij de 5 Oscarnominaties die de film ontving (waarvan hij alleen die voor Best Black and White Costume Design won) en je weet meteen in welk categorie deze film ondergebracht dient te worden.

BEELD EN GELUID
De film krijgt een niet-anamorf 1.66:1-beeldformaat. Rekening houdend met z'n ouderdom is de kwaliteit geslaagd. Het contrastniveau is goed geregeld, met voldoende diepe en solide zwarttinten. Her en der merk je wel een kleine printbeschadiging en wat ruis, maar dat zien we voor één keer door de vingers. De originele monogeluidstrack klinkt eerder beperkt, wat in de lijn van de verwachting ligt.

EXTRA'S
Alleen een bioscooptrailer wordt hier meegeleverd. Een beetje magertjes, maar niet getreurd, er zou een special edition in de maak zijn die wel extra materiaal bevat.

CONCLUSIE
Some Like It Hot is een sprankelende komedie die op hoogst intelligente wijze elementen uit slapstick en parodie weet te combineren. De technische kwaliteit van de dvd is aangezien de ouderdom van de film bevredigend, extra's daarentegen laten het afweten.


cover
Studio: MGM

Regie: Billy Wilder
Met: Marilyn Monroe, Tony Curtis, Jack Lemmon

Film:
10/10

Extra's:
1/10

Geluid:
6/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
U.K.

Jaar:
1959

Leeftijd:
U

Speelduur:
117 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050070003277


Beeldformaat:
1.66:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital Mono 1.0
Frans Dolby Digital Mono 1.0
Duits Dolby Digital Mono 1.0
Italiaan Dolby Digital Mono 1.0
Spaans Dolby Digital Mono 1.0


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Pools
Extra's:
• Bioscooptrailer

Andere recente releases van deze maatschappij