:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> STUART LITTLE
STUART LITTLE
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2000-10-01
FILM
Stuart Little opent als een opgewonden George (Jonathan Lipnicki) zijn ouders 's ochtends wekt. Het is een belangrijke dag voor het gezin Little. Pa (Hugh Laurie) en ma (Geena Davis) gaan een broertje adopteren voor hun zoon George. Ze gaan op zoek in een weeshuis, maar daar zijn zoveel kinderen dat ze moeilijk hun keuze kunnen maken. Ze maken kennis met Stuart (stem van Michael J. Fox), die al geruime tijd in het weeshuis verblijft vomdat niemand hem wil adopteren. De Little's besluiten om hem mee naar huis te nemen. George is in eerste instantie niet opgezet met het feit dat Stuart een muis is, maar gaandeweg raken de twee toch met elkaar bevriend. De familie hecht zich aan Stuart en omgekeerd, hij is een lid van de familie, tot grote ergernis van de huiskat Snowbell (stem Nathan Lane) die zijn goede reputatie bij de straatkatten in rook ziet opgaan. Samen met zijn companen beraamt hij een plan om Stuart te laten verdwijnen. Op een dag komen zogezegd Stuarts ouders opdagen die hem meenemen. Ondertussen zijn de Little's te weten gekomen dat Stuarts ouders al jaren geleden omgekomen zijn. De zoektocht naar Stuart is begonnen.

De mogelijkheden van de hedendaagse computeranimatie zijn onuitputtelijk. De integratie van een muis in de film is werkelijk verbluffend, evenals de lipbewegingen van de echte katten. Stuart Little komt niet in de buurt van de echte en onsterfelijke Disney-klassiekers, maar is desondanks toch een leuke en plezierige film om te bekijken. Jammer genoeg is het verhaal niet erg inventief en redelijk voorspelbaar, maar daar zullen de kleinsten onder ons zich hoogstwaarschijnlijk niet aan storen. De film is tenslotte voor hen gemaakt.

BEELD EN GELUID
Columbia Tristar slaagt er keer op keer in om de meeste van z'n dvd-titels tiptop af te werken. Dat geldt ook voor Stuart Little. De film krijgt een anamorf 1.85:1-beeldformaat dat er geweldig goed uitziet. Nergens merk je ruis, krassen of andere oneffenheden, de print is helemaal schoon. Het beeld is constant scherp en bevat veel detail. Kleuren ogen prachtig en komen op deze dvd tot hun volle recht. Een schitterende transfer!

Er bevinden zich drie audiotracks op deze dvd: Engels, Nederlands en Vlaams Dolby Digital 5.1 Als volwassene kon ik een lach niet onderdrukken bij het horen van de gedubde Nederlandse en Vlaamse versies. Niet dat het slecht gedaan is, verre van, de kleinsten zullen er zeker van genieten, maar geef mij toch maar de originele Engelse versie. De Dolby Digital 5.1-audiotrack klinkt geweldig en maakt goed gebruik van alle kanalen. In sommige scènes wordt het geluidsveld helemaal opengetrokken waarbij de soundtrack je als het ware omringt. Een voorbeeld daarvan is de scène waarin Stuart in de wasmachine terechtkomt: het echo-effect klinkt enorm geslaagd en het binnenstromende warme water lijkt net van achter je te komen. De achterste kanalen worden effectief gebruikt voor achtergrondgeluiden uit de stad, bootrace, wasmachine, etc. Columbia verdient een pluspunt door zowel de Nederlandstalige als Vlaamse gedubde versie te voorzien. 

EXTRA'S
Columbia Tristar heeft een goede reputatie opgebouwd door de meeste van z'n releases rijkelijk te voorzien van een heleboel extra's. Stuart Little is daar een voorbeeld van. Om te beginnen zijn er twee audiocommentaren: één door regisseur Robert Minkoff en animation supervisor Henry Anderson, en een tweede door de visual effects supervisors John Dykstra, Jerome Chen. Beide commentaren bieden de nodige uitleg omtrent de totstandkoming van de film, de speciale effecten, etc. (Nederlands ondertiteld).

"Stuart's Central Park Adventure Game" is een leuk spelletje bestaande uit drie moeilijkheidsgraden en verschillende meerkeuzevragen. De taak bestaat erin om Stuart doorheen Central Park te leiden naar het huis van de Little's. Dit doe je door uiteraard de vragen correct te beantwoorden. Het spel is overigens in het Nederlands. Vervolgens heb je een "Visual Effects Interactive Featurette" bestaande uit zes rubrieken die elk een bepaalde scène kort toelichten aan de hand van korte videoclips, voorzien van commentaar (Nederlands ondertiteld). De verschillende scènes zijn: the making of a mouse, a goodnight kiss, how a mouse brushes his teeth, dressing up Stuart, Stuart steers the Wasp, in bed with mom en dad. "Read Along" gunt je een blik op het familiefotoalbum dat je desgewenst met of zonder Stuarts commentaar kan beluisteren. (niet Nederlands ondertiteld).

Basement Treasures bestaat uit verschillende rubrieken: "Artist screentest" is een kort filmpje waarin diverse animatoren laten zien hoe zij Stuart laten bewegen. "Verwijderde scènes" bevat zes scènes die de uiteindelijk bioscooprelease niet haalden. Je kan kiezen tussen de originele audiotrack of via de commentaar geeft de regisseur de nodige uitleg. (Nederlands ondertiteld). De scènes zijn: The Family Tour, Mr. and Mrs. Little Becoming Strangers, George asleep in Stuart's bedroom, Having breakfast at Stout House, The Little's describe Stuart to the Police, The Police line-up. "Visual Effects Gag Reel" en "Production Gag Reel" bevatten bloopers; "Boat Race Early Concept Reel" bevat de eerste schetsen en stoyboards voor de bootrace die uiteindelijk vervangen werd door een veel kortere versie. De regisseur voorziet ook hier de nodige commentaar (Nederlands ondertiteld).

Voorts zijn er ook drie "Muziekvideo's" van Brian Setzer Orchestra ("If you can't rock me"), Trisha Yearwood ("You're where I belong") en R Angels ("I need to know"). "Scrapbook" herbergt een 100-tal productieschetsen, verdeeld over drie rubrieken: Stuart, Concepts, Cars & Boats. "HBO Making It Big" is een documentaire (22 min.) met die een blik gunt achter de schermen, mét interviews. Het leuke daaraan is dat Stuart voorgesteld wordt als een echte acteur (Nederlands ondertiteld). Ten slotte biedt de dvd nog filmografiëen en de U.S. TheCATrical Trailer.

Beschik je over een DVD-ROM op de pc, dan kan je ook nog DVD-ROM-extra's bekijken: Stuart Little Big City Adventure demo, 2 screensavers, 4 foto's (telkens in drie verschillende resoluties) voor een Windows-achtergrond, voor de kleinsten onder ons zijn er drie grote inkleurpagina's die je kan afprinten, een rondleiding door het huis en kennismaking met de bewoners, onlinelinks en -spelletjes, filmclips, etc.

CONCLUSIE
Stuart Little is een leuke en amusante (kinder)film gepresenteerd op een geweldige dvd met veel extra's die je zeker niet mag missen.


cover
Studio: Columbia Tristar

Regie: Robert Minkoff
Met: Michael J. Fox (Stuart Little), Geena Davis, Hugh Laurie, Jonathan Lipnicki, Julia Sweeney, Nathan Lane (Snowbell), Chazz Palminteri, Steve Zahn, Jennifer Tilly

Film:
8/10

Extra's:
8/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Familiefilm

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1999

Leeftijd:
AL

Speelduur:
81 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712609072044


Beeldformaat:
1.85:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Vlaams Dolby Digital 5.1
Nederlands Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Hindoestaans
Extra's:
• Audiocommentaren
• Stuart's Central Park Adventure Game
• Visual Effects Interactive Featurette
• Read Along
• Basement Treasures
• Muziekvideo's
• U.S.-Bioscooptrailer
• Scrapbook
• Making-of
• Filmografiëen
• DVD-ROM-extra's

Andere recente releases van deze maatschappij