:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MISSION: IMPOSSIBLE III
MISSION: IMPOSSIBLE III
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2006-11-09
FILM
Ethan Hunt (Tom Cruise) heeft in dit derde deel de liefde van zijn leven tegengekomen in de bevallige vorm van Julia Meade (Michelle Monaghan) en besluit het wat rustiger aan te doen. Hunt laat het ruige en gevaarlijke veldwerk over aan de door hem getrainde nieuwe garde. Maar wanneer één van zijn oogappels in handen valt van de meedogenloze wapenhandelaar Owen Davian (Philip Seymour Hoffman), ziet Hunt zich verplicht om terug op de voorgrond te treden. De reddingsmissie loopt faliekant af en al snel ontdekt Hunt dat iemand binnen IMF dubbelspel speelt...

Nadat John Woo's entertainende Mission: Impossible II wereldwijd bijna 546 miljoen $ in het laatje bracht en zo alle verwachtingen van Paramount wist te overtreffen, konden de onderhandelingen voor een derde Mission niet snel genoeg van start gaan! Cruise vond het een mooi idee om met elke nieuwe aflevering erg uiteenlopende en niet voor de hand liggende cineasten aan te duiden en zo elke film een unieke, eigen stijl mee te geven. Tom Cruise en zijn productiepartner Paula Wagner kwamen zo uit bij David Fincher, bekend van Se7en en Panic Room. Een scenario werd geschreven en diverse interessante acteurs (zoals onder andere Carrie-Anne Moss – The Matrix-trilogie) werden gecast. Maar dan begon er het één en ander mis te lopen. Eerst haakte Fincher af voor een andere film. Dan was het de beurt aan Joe Carnahan. Cruise was zo onder de indruk van diens Narc en was er rotsvast van overtuigd dat de regisseur het derde Ethan Hunt-avontuur tot een goed einde zou brengen. Maar amper een maand voor de start van de opnames vertrok deze om creatieve meningsverschillen. Hierdoor werd de film een jaar uitgesteld omdat Steven Spielberg's War Of The Worlds in een stroomversnelling was gekomen, zodat sommige acteurs en actrices verstek moesten laten gaan door contractuele verplichtingen of gewoon het afbolde om aan andere films te werken!

Na veel vijven en zessen kwam men uit bij J.J. Abrams. De mythische legende verteld ons dat Tom Cruise op een nacht een aflevering van Alias tegenkwam en hiervan zo onder de indruk was, dat hij Abrams prompt de regie van de 150 miljoen $ kostende sequel gaf! Abrams had zichzelf qua grootschalige actiescènes al wat bewezen in de eerste aflevering van Lost, maar dat neemt niet weg dat iedereen wat zenuwachtig was over het eindresultaat. Maar het moet gezegd dat de man een standvastige hand heeft als regisseur en een goed afgestelde visie heeft hoe hedendaagse actie er moet uitzien. Abrams laat zien dat hij een groot budget voorradig had, maar vergeet nergens om een zeker 24-achtig realisme in de actie te steken. Ondanks dat sommige grote acteurs en actrices door de productieperikelen niet meer in het uiteindelijk product zitten, kunnen we gerust spreken van een indrukwekkende cast met op kop de acteerprestaties van Hoffman en Fishburne. Cruise is goed op dreef en voert net zoals in de vorige delen een prima show op. Abrams pompt in de film enkele herkenbare stijlfactoren van de franchise, maar het is regelmatig ook overduidelijk te merken waar zijn achtergrond ligt! Zo klinkt de score soms wel erg Lost-achtig (niet verassend gaat het om dezelfde componist) en komt de actie soms tot een complete stop voor een diepdramatische scène.

Paramount had uiteraard hoge verwachtingen en nadat de prent goed onthaald werd door de critici kon er niets meer fout gaan. Althans dat dachten ze! Want uiteraard had niemand bij de studio erop gerekend dat Tom Cruise zo verliefd zou worden op actrice Katie Holmes dat hij het blijkbaar nodig vond om dit letterlijk op en neer springend uit te schreeuwen op de bank bij Oprah! Alsof dat nog niet genoeg was had hij even voordien al tegen de schenen van onder andere actrice Brooke Shields geschopt door giftige uitlatingen over het gebruik van voorgeschreven medicijnen tegen postnatale depressie en dat waren velen nog niet vergeten! Mission: Impossible III opende op 5 mei 2006 en bracht weliswaar 48 miljoen $ op in zijn eerste weekend, maar zakte daarna snel weg. De 150 miljoen $ kostende sequel bracht in Amerika maar 134 miljoen $. Internationaal vaarde het actiespektakel iets beter met ongeveer 262 miljoen $. Maar met zijn wereldwijde opbrengst van 396 miljoen $ werd Mission: Impossible III de minst lucratieve uit de trilogie. Paramount zag dan ook geen andere oplossing dan het langlopende contract tussen hen en Cruise/Wagner te beëindigen.

Het verdict van DVD Info is gelukkig niet zo streng en ondanks dat we ons nog steeds het best vermaakt hebben met de opgepompte aanpak van John Woo, is J.J. Abrams derde Mission een prima actiespektakel. De film is vlot ingeblikt, het scenario boeiend, de ruim aanwezige actiescènes spectaculair, en het acteerwerk uitstekend. Wat moet een mens nog meer verwachten van een zomer blockbuster? Aanbevolen!

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 2.35:1 beeld ziet er erg prima uit! Hoewel we van de scherpte niet altijd even overtuigd waren, zijn de zwarttinten en het contrast erg goed. De levendige kleuren spatten van het scherm en ogen natuurlijk. Oneffenheden blijven beperkt tot wat minimale edge-enhancement en enkele fragmenten met trillende beeldlijnen. De Engelse Dolby Digital 5.1-track is een warme en dynamische geluidstrack, met heldere en steeds verstaanbare dialogen. De muziek en de vele geluidseffecten zijn perfect geplaatst en creëren een ruim en indrukwekkend geluidsbeeld, dat je midden in de actie plaatsen. De subwoofer zet de lage tonen extra in de verf en ruis of andere beschadigingen hebben we niet bemerkt.

EXTRA'S
De eerste schijf opent met de bioscooptrailer van World Trade Center en een spot voor de Tom Cruise collectie. Daarna kan je de film bekijken met commentaar van regisseur J.J. Abrams en hoofdrolspeler Tom Cruise. "The Making Of The Mission" (27 min.) is een vrij degelijke documentaire over het maken van de film. We zien beelden achter de schermen, afgewisseld met de nodige interviews met de belangrijkste cast en crew. Vervolgens treffen we een vijftal weggeknipte/alternatieve/uitgebreidere scènes aan. Er is wel geen uitleg waarom de fragmenten het uiteindelijke product niet haalden. "Generation: Cruise" blijkt een montage te zijn van bekende films van Tom Cruise die getoond werd tijdens de MTV Movie Awards toen de acteur bekroond werd met de eerste MTV Generation Award.

Dan gaan we over naar de tweede disc waar de grote meerderheid van het bonusmateriaal zich bevind. "Inside The IMF" (21 min.) is een typische standaard promotiefeaturette waarin de voornaamste cast- en crewleden hun zegje komen doen over het maken van de sequel, met natuurlijk om de twee seconden het nodige geslijm aan het adres van Tom en de makers. "Mission Action: Inside The Action Unit" (24 min.) is dan veel interessanter en neemt de kijker even mee achter de schermen van de vele actiescènes. "Visualizing The Mission" (10 min.) handelt over het zogenaamde 'Pre-vis' systeem, waar je aan de hand videogame-achtige computergraphics een idee krijgt hoe de actiesequenties er gaan uitzien. In "Mission: Metamorphosis" (8 min.) gaat men dieper in op de machine die de beruchte maskers uit de franchise maakt, terwijl "Scoring The Mission" (5 min.) zoals je al kan raden ons meer leert over de karakteristieke muziek. Spijtig en overbodig dat men zelfs hier erin slaagt om Cruise op te hemelen! En in het 8 minuten durende "Moviefone Unscripted: Tom Cruise/J.J. Abrams" zet zich dit nog door. De beide heren stellen ingestuurde vragen met de diepgang van een badkamertegel aan elkaar, maar tussen elke vraag slaagt één van de twee er wel in om met complimenten beginnen te gooien. Zinloos als toevoeging! In "Launching The Mission" krijgen we beelden te zien van de telkens groots opgezette premières in New York, Rome, Londen, Parijs en Japan. Leuk zijn dan weer de trailers (teaser, Japanse trailer en twee bioscooptrailers), de zes TV-spots en de fotogalerij. En eindigen doen we met een 9 minuten durende montage van de bekendste films van Cruise voor zijn Stanley Kubrick Britannia Award en een resem easter eggs.

CONCLUSIE
Ondanks dat de film niet dé grote hit van de zomer werd, is Mission: Impossible III een prima actiefilm geworden met de overduidelijke stempel van maker J.J. Abrams. Paramount brengt de film uit in een gewone single disc, maar uiteraard ook in een Collector's Edition die bestaat uit twee schijfjes. Beeld en geluid zijn zoals te verwachten bij een recente blockbuster dik in orde, maar de extra's stellen wat teleur.


cover
Studio: Paramount

Regie: J.J. Abrams
Met: Tom Cruise, Philip Seymour Hoffman, Ving Rhames, Billy Crudup, Michelle Monaghan, Maggie Q, Keri Russell, Laurence Fishburne

Film:
8/10

Extra's:
7/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2006

Leeftijd:
12

Speelduur:
120 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8714865552766


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1,
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans
Extra's:
Disc 1:
• Cross-promotional trailers,
• Audiocommentaar,
• The Making Of The Mission,
• Weggeknipte scènes,
• Generation: Cruise
Disc 2:
• Inside The IMF,
• Mission Action: Inside The Action Unit,
• Visualizing The Mission,
• Mission: Metamorphosis,
• Scoring The Mission,
• Moviefone Unscripted: Tom Cruise/J.J. Abrams,
• Launching The Mission,
• 4 bioscooptrailers,
• 6 Tv-spots,
• Fotogalerij,
• 4 Easter Eggs

Andere recente releases van deze maatschappij