:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CARRIE
CARRIE
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2001-10-28
FILM
Carrie White (Sissy Spacek) is een stil en verlegen meisje die bij haar klasgenoten op geen bijval kan rekenen. Voortdurend wordt ze gepest en blijkt ze de zondebok van alle dingen die mislopen. Haar moeder Margaret (Piper Laurie) houdt er een nogal bijzonder streng en katholiek opvoedingspatroon op na en beweert haar dochter zo van alle kwaad in de wereld te zuiveren. Carrie echter heeft speciale kinetische krachten en kan voorwerpen van op afstand manipuleren. Wanneer Carrie tijdens het douchen haar eerste maandstonden krijgt, weet ze niet wat aan te vangen, haar moeder heeft haar dan ook nooit voorgelicht. Carrie krijgt het hard te verduren vermits de hele school op een mum van tijd weet wat er gaande is. Rita Collins (Betty Buckley) neemt het voor haar op en tegelijkertijd geeft ze de klas er stevig van langs. Sue (Amy Irving) heeft spijt van wat Carrie is overkomen en vraagt aan haar vriend Tommy (William Katt) om Carrie mee uit te vragen voor het jaarlijkse schoolbal. Haar moeder is hier fel tegen gekant en verbiedt haar dochter er naartoe te gaan. Het is hier dat Carrie voor de eerste keer haar magische krachten tegen haar eigen moeder gebruikt. Deze is buitenzinnig van woede en roept dat dit het werk is van de duivel. Carrie en Tommy gaan dan toch naar het schoolbal, dit is echter zonder klasgenote Christine (Nancy Allen) gerekend die zint op wraak. Tijdens het schoolbal barst de finale van de film echt goed los...

Carrie is de verfilming van het gelijknamige boek van de meester van de horror Stephen King en kan men beschouwen als één van de meer geslaagde verfilmingen. Het verhaal kabbelt rustig naar de finale toe, waarbij de spanning pas goed tot uiting komt tijdens het laatste half uur. Het boek bevat uiteraard veel meer detail en achtergrond, terwijl de film eerder oppervlakkig blijft vanwege de beperkte tijdsduur. Doch blijf je als kijker aan het scherm gekluisterd dankzij de schitterende vertolkingen van Sissy Spacek en Piper Laurie. Beide dames werden voor hun vertolking bovendien genomineerd voor een oscar.

BEELD EN GELUID
Vijfentwintig jaar oud is deze prent en dat merk je toch wel een beetje aan de beeldkwaliteit die her en der te kampen heeft met wat beeldruis en kleine printbeschadigingen. De kleuren ogen met momenten ietwat mat en gedateerd. Geen nood, ondanks deze tekortkomingen is de transfer redelijk goed. We hebben in het verleden reeds slechtere beeldtransfers mogen aanschouwen. De Dolby Digital 5.1 track (384 kbps) klinkt vrij goed rekening houdend met de ouderdom van de film. Dialogen klinken helder en verstaanbaar terwijl de soundtrack netjes gespreid wordt over de kanalen. De surrounds worden zelfs aangesproken voor diverse achtergrond- en sfeergeluiden.

EXTRA'S
Deze release bevat enkele bijzonder boeiende en uitgebreide documentaires. Vooreerst heb je "Acting Carrie" (42 min.) waarin de regisseur en een groot deel van de acteurs hun ervaringen en belevenissen delen over de casting en de rol van hun karakter in de film. Vervolgens is er "Visualising Carrie" (42 min.), een documentaire die dieper ingaat op de productie zelf. De kijker komt talrijke interessante dingen over de film te weten. Ook hier worden cast en crew uitgebreid geïnterviewd. Een andere extra behandelt het totstandkomen van het boek, geschreven door Stephen King, de evolutie tot het filmscript en de verschillen tussen het boek en de film. Deze extra is jammer genoeg enkel tekstueel (Engels) raad te plegen. De korte featurette "Singing Carrie" handelt over de theaterproductie die op Broadway werd opgevoerd. Om te besluiten krijgen we een biscooptrailer en een fotogalerij met foto's uit de film, begeleid door de soundtrack.

De extra's, behalve de Engelstalige tekst, worden Nederlands ondertiteld.

CONCLUSIE
Carrie mag dan al ietwat gedateerd overkomen, de prent behoort nog steeds tot één van de meer geslaagde verfilmingen van een Stephen King boek. De DVD biedt een redelijke beeld- en geluidskwaliteit, en enkele interessante documentaires.


coverStudio: MGM

Regie: Brian De Palma
Met: Sissy Spacek, Piper Laurie, Amy Irving, William Katt, John Travolta, Nancy Allen, Betty Buckley, P.J. Soles

Film:
7/10

Extra's:
7/10

Geluid:
7/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1976

Leeftijd:
16

Speelduur:
98 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717438130361


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Italiaans
Extra's:
• Bioscooptrailer
• Fotogalerij
• Stephen King over Carrie
• Documentaire "Acting Carrie"
• Documentaire "Visualising Carrie"
• Featurette "Singing Carrie"

Andere recente releases van deze maatschappij