:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TERRORISME REGEERT
TERRORISME REGEERT
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2006-12-26
DOCUMENTAIRE
In deze dvd-set Terrorisme Regeert vinden we drie diepgravende documentaires terug, te weten: "De Oproep Van Al Qaeda", "Gijzeling In Beeld" en "Web Van Terreur".

"De Oproep Van Al Qaeda" handelt voornamelijk over het gebruik van mobiele telefoons bij diverse vernietigende aanslagen door de beruchte terroristische organisatie. Terwijl de camera’s eventjes gericht worden op Bali, in verband met de aanslagen van 12 oktober 2002, wordt de meerderheid van de speelduur ingevuld met de bloedige explosies in Madrid op 11 maart 2004. Enkele Al Qaeda-terroristen slaagden er in om een resem krachtige explosies gelijktijdig te laten afgaan in vier overbevolkte treinstellen, waarbij bijna 200 doden vielen en meer dan 1700 gewonden. De documentaire is doorspekt met emotionele interviews met overlevenden, getuigen en diverse experts, authentieke amateur- en nieuwsbeelden en gedramatiseerde reconstructies. Kers op de taart zijn de korte fragmenten met één van de daders van de aanslagen in Bali, die zijn zegje is mag doen.

Iets minder sterk is de tweede documentaire "Gijzeling In Beeld", die zoals de titel al wat doet vermoeden handelt over de belangrijke rol die camera’s spelen bij modern terrorisme. De gijzelingen die aan bod komen zullen bij de meeste nog wel een belletje doen rinkelen. Eerst zijn we er door middel van amateurbeelden getuigen van hoe enkele Tsjetsjeense terroristen de Russische bezoekers van een succesvol toneelstuk gijzelen in Doebrovka, Moskou. Doordat de wereld meekijkt over de schouders van de lokale pers zijn de autoriteiten van Moskou verplicht om snel en effectieve actie te ondernemen. En zo neemt men het besluit om een verdovend gas te gebruiken. Het plan werkt, maar er vallen ook maar liefst 129 doden onder de gijzelaars! Daarna worden we getrakteerd op de positievere afloop van de ontvoering van Franse topjournalisten Georges Malbrunot en Christian Chesnot. Om af te sluiten met het dramatische bloedbad van Beslan van 1 september 2004, waar 331 mensen - waarvan 186 jonge kinderen - kwamen te overlijden! De diverse aangrijpende beelden worden afgewisseld met interviews met onderhandelaars, getuigen, overlevenden en allerhande experts.

"Web Van Terreur" wist het meeste impact te maken op ondergetekende en toont ons hoe het op het eerste zicht onschuldige internet ondertussen het meest krachtig wapen is geworden van het hedendaagse terrorisme. Wat ooit werd uitgevonden door de Amerikanen om de communicatie en het versluizen van informatie makkelijker te maken, blijkt nu de belangrijkste schakel geworden te zijn in het ronselen van nieuw bloed en uiteraard ook om het vernietigende woord van Allah te verspreiden voor al wie het horen kan. De in de documentaire getoonde beelden van de Londense aanslagen van 07/07/2005 en de executie van Nicholas Berg zijn uitermate aangrijpend. Maar het is vooral het besef dat kinderen ondertussen niet meer gespaard worden en de grimmige extremistische websites die bij ons het angstzweet deden uitbreken.

Terrorisme is sinds 9/11 een ENORM globaal probleem geworden, dat we niet meer zomaar kunnen negeren - laat staan vergeten! En het is dankzij documentaires zoals Terrorisme Regeert dat we hier keer op keer attent worden op gemaakt. Kortom, verplicht kijkvoer!

BEELD EN GELUID
Bij de drie documentaires is het 1.78:1 beeld telkens anamorfisch uitgevoerd. De kleuren hebben een realistische aanblik en zien er voldoende helder uit, maar doordat de beelden van diverse bronnen komen varieert de beeldkwaliteit qua filmgrain en scherpte. Digitale compressiefouten komen soms eens voorbij, maar gelukkig blijft de schade beperkt. De Engelse Dolby Digital 5.1-track(s) klinken niet echt realistisch door het feit dat hetzelfde geluid door de speakers komt, dit is niet het geval bij het 2.0-spoor maar daar is dan ook alles mee gezegd. Voor documentaires zoals dit kan het erdoor, maar verwacht geen wonderen.

EXTRA'S
Er zijn geen extra's aanwezig.

CONCLUSIE
Terrorisme Regeert is een fraaie door House Of Knowledge samengestelde boxset met drie informatieve National Geographic documentaires over het angstaanjagende fenomeen annex wereldprobleem.


cover
Studio: National Geographic

Regie: Phil Stebbing, Tom McCarthy
Met: geen

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
2

Genre:
Documentaire

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2005

Leeftijd:
16

Speelduur:
151 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8715664037621


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij