:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DONNIE BRASCO
DONNIE BRASCO
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2001-11-06
FILM
Om te infiltreren in de New Yorkse maffia neemt FBI undercover agent Joe Pistone (Johnny Depp) de identiteit aan van gangster en juwelendief Donnie Brasco. Om sneller tot de hechte maffiastructuur door te dringen, sluit hij vriendschap met Lefty Rugiero (Al Pacino), een cynische oudere huurmoordenaar. Als Lefty's beschermeling stijgt Donnie hoger en hoger in de hiërarchie van de maffia. Donnie begint in te zien dat hij niet alleen de lijn tussen FBI-agent en crimineel overschrijdt, maar ook dat hij zijn vriend Lefty bijna zeker de doodstraf zal bezorgen wanneer hij als FBI-agent in actie treedt. Heen en weer geslingerd tussen zijn gezin, de FBI en zijn ongewenste maar oprechte vriendschap met Lefty, wordt het uiterste van Donnie's loyaliteit gevergd.

Het verhaal is gebaseerd op waargebeurde feiten. FBI-agent Joe Pistone infiltreerde in het gangstermilieu en wist gedurende zes jaar het vertrouwen van de maffialeden te winnen. In de film wordt deze rol piekfijn neergezet door Johnny Depp, die door de echte Joe Pistone opgeleid werd. Aan zijn zijde zet Al Pacino opnieuw een verbluffende prestatie neer, hij is en blijft een uitmuntende karakteracteur die zich moeiteloos in elke rol kan inleven. Mike Newell, bekend van onder meer 4 Weddings And A Funeral, is nu niet direct de regisseur die je gaat associëren met dit genre films. Desondanks weet hij haast op perfecte wijze de passende sfeer te creëeren en houdt hij de vaart in het verhaal. De karakters worden goed uitgediept en de vriendschappelijke band tussen Donnie en Lefty wordt op de voorgrond geplaatst. De kijker krijgt als het ware sympathie voor en medelijden met het personage van Lefty, die eeuwige tweede zal blijven in het maffiamilieu.

BEELD EN GELUID
Enkele vorige (en minder geslaagde) releases van Indies indachtig, stonden we nogal sceptisch tegenover deze DVD-release. Maar wat blijkt nu? Indies heeft vriend en vijand verrast. Donnie Brasco krijgt een uitstekend 2.35:1 beeldformaat dat bovendien netjes anamorf is. De kwaliteit is zeer goed en het beeld bevat veel scherpte en detail. Kleuren ogen natuurlijk, warm en soms eerder sober. Nergens merk je enige vorm van printbeschadiging of compressiefoutjes. Dit is een prima transfer!

Hetzelfde geldt voor de geluidstrack. De Dolby Digital 5.1 mix klinkt fantastisch goed en maakt accuraat gebruik van alle kanalen. De soundtrack wordt mooi gespreid, de surrounds krijgen regelmatig achtergrondgeluiden en andere effecten te verwerken, en dialogen blijven gedurende de hele film helder en verstaanbaar.

Eén minpuntje: de Nederlandse ondertitels zijn niet uitschakelbaar (getest op Sony 735, Yamaha S700, en PowerDVD 4 via PC DVD-ROM).

EXTRA'S
Op het vlak van extra's mogen we zeker niet klagen, maar men valt nogal eens in herhaling en dat is jammer. Zo krijg je een kort filmpje met beelden achter de schermen (8 min.); een featurette (7 min.) met veelal dezelfde beelden achter de schermen en korte interviewclips; een redelijk goede making of (19 min.) gepresenteerd door de echte Joe Pistone (weliswaar met verborgen gezicht vermits er nog een hoge prijs op zijn hoofd staat); enkele interviews met de hoofdrolspelers, regisseur en crewleden; een fotogalerij; en tenslotte de gebruikelijke trailer en biografieën. De extra's worden niet Nederlands ondertiteld.

CONCLUSIE
Er is geen enkele reden waarom je deze DVD links zou laten liggen: de film hoort absoluut thuis in het rijtje van Goodfellas en consoorten, en de beeld- en geluidstransfers zijn zeer goed. De extra's echter reiken net tot aan de middelmaat maar dat mag de pret zeker niet bederven. Een aanrader!


cover
Studio: Indies Home Entertainment

Regie: Mike Newell
Met: Al Pacino, Johnny Depp, Michael Madsen, Anne Heche, Bruno Kirby, James Russo

Film:
9/10

Extra's:
5/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1996

Leeftijd:
16

Speelduur:
120 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8714025502143


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailer
• Featurette
• Behind the scenes
• Interviews
• Making Of
• Fotogalerij
• Biografieën

Andere recente releases van deze maatschappij