:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> WORLD TRADE CENTER
WORLD TRADE CENTER
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2007-01-23
FILM
September 11, 2001. De lucht is helder en New York lijkt te ontwaken voor weeral een zonnige dag. Op de tonen van een swingend countrynummer vertrekt Will Jimeno (Michael Pena) naar zijn werk, namelijk de New York City Port Authority politiedienst. Nog voor de wereld het goed en wel beseft boort er zich een lijnvliegtuig in één van de torens van het World Trade Center. Onder leiding van PA-sergeant John McLoughlin (Nicholas Cage) trekken Jimeno en enkele collega's in de brandende toren. Terwijl de vrouwen, vrienden en familieleden, net als de rest van de wereld, het drama gadeslaan op de televisie, vliegt er een ander vliegtuig in de tweede toren. New York davert op zijn grondvesten en even later stort het World Trade Center in als een kaartenhuisje bovenop McLoughlin en Jimeno. Dit is hun verhaal...

Amper vijf jaar na de verschrikkelijke aanslagen op New York kreeg de wereld niet één, maar zowaar twee 9/11-films te slikken. De eerste United 93, een documentaireachtige prent uit de losse pols van cineast Paul Greengrass, kon alvast rekenen op enorm goede kritieken. Toch werd de adem ingehouden toen bekend werd dat niemand minder dan 'enfant terrible' Oliver Stone de tweede prent zou inblikken. De filmmaker staat dan ook niet echt bekend voor subtiele en brave films. Stone zit nooit verlegen om via controverse en durft steevast radicale standpunten in te nemen over diverse heikele punten uit de Amerikaanse geschiedenis.

Maar bij de release van World Trade Center bleek dat de vrees echter totaal ongegrond was. Stone had namelijk beloofd niemand voor de borst te stoten en hij hield effectief woord! World Trade Center neemt nergens politieke standpunten in, maar toont ons - zonder goedkoper sensatie - het emotionele verhaal van twee New Yorkse agenten die op miraculeuze wijze aan de dood wisten te ontsnappen. Stone volgt het verhaal van de agenten en hoeft zo nergens teveel de brandende torens te laten zien, die hoe dan ook op ieders netvlies gebrand staan. En wanneer hij ze dan toch toont is het allemaal zo realistisch opgezet dat het bij veel mensen vreemde gevoelens zal oproepen.

Het acteerwerk is uitstekend, met op kop Nicolas Cage als McLoughlin. Met weinig woorden brengt hij de onzekerheid en pijn over op de kijker. De rest van de cast is ook erg goed en vormeteen mooi ensemble. Stone verdient trouwens een pluim dat hij erin geslaagd is om de totale machteloosheid, het ongeloof en de pure chaos die de wereld, maar uiteraard vooral de New Yorkers, die dag voelde, zo realistisch over te brengen op pellicule.

Bij de release van de film waren de meningen echter verdeeld. De ene vond Stones visie véél te braaf, terwijl de andere vond dat de cineast de makkelijkste weg gekozen had (ondanks dat de extra's bewijzen dat Stone tegenwind kreeg van zo goed als elke 9/11-organisatie, met uitzondering van de Port Authority!). Er was ook één scène in het bijzonder die op hoongelach onthaald werd, terwijl de regisseur gewoon zo dicht mogelijk de getuigenissen van McLoughlin en Jimeno wilden volgen. Laat u in elk geval niet ontmoedigen door deze aanvallen en kijk gewoon zelf! Stone zal het in elk geval niet aan zijn hart laten komen, want de 65 miljoen dollar kostende film bracht wereldwijd meer dan 162 miljoen Amerikaanse dollars in het laatje en World Trade Center plaveide zo de weg voor andere, misschien scherpere 9/11-films.

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 1.85:- beeld ziet er scherp uit, met een goed contrast en solide zwarttinten. Diepte en detail zijn prima en ook in de donkere scènes is alles goed te volgen. De kleuren hebben een realistische aanblik en de gebruikte filmprint is zoals te verwachten totaal vrij van vuiltjes. Digitale compressiefoutjes vormen nergens een probleem en ook filmgrain blijft binnen de perken. De Engelse Dolby Digital 5.1-track klinkt warm en agressief, met heldere stemmen uit de center. De geluidseffecten van de brandende torens en de prachtige muziek van Craig Armstrong komen goed tot hun recht en dragen bij tot een vol geluidsbeeld. Ruis en storingen hebben we niet opgemerkt.

EXTRA'S
De eerste schijf start met een promotionele trailer van Dreamgirls, waarna je de film kan bekijken met een commentaartrack door regisseur Oliver Stone of één door de échte Will Jimeno, Scott Strauss, John Busching en Paddy McGee. Na een resem deleted en extended scenes (met optionele audiocommentaar door Stone) moet je de tweede dvd in de speler stoppen voor nog meer features.

In het submenu "The Making of WTC" zitten enkele featurettes die elk een technische kant belichten van het maken van de film. In Committing to the Story (15 min.) ontdekken we dat Stone en zijn crew zo dicht mogelijk bij de waarheid wilden blijven. In Shooting in NY en LA (19 min.) worden de moeilijkheden waarmee de crew sukkelde uit de doeken gedaan. Zo mocht er pas na veel vijven en zessen in New York geschoten worden en dan nog niet eens dicht in de buurt van Ground Zero! De technische kant over hoe men deze problemen heeft opgelost komen eveneens aan bod. In Closing Wounds (17 min.) wordt dan weer op het beruchte Jezus-vizioen ingegaan, maar verder ook op de redding en de knappe gevoelige muziek van Armstrong. Paramount was gelukkig zo vriendelijk om een 'play all'-knop te voorzien. "Common Sacrifice" is het volgende submenu en daar ontdekken we twee behoorlijk diepgaande segmenten (Rescue en Recovery, samen goed voor meer dan 50 minuten!),waarin McLoughlin, Jimeno, familie en artsen het bekende verhaal vertellen in hun eigen woorden. Dit zorgt voor enkele emotionele getuigenissen en zelfs enkele gruwelijke foto's van de wonden van de twee agenten! Building Ground Zero (24 min.) handelt zoals de titel al aangeeft over de immense Ground Zero sets, terrwijl Visual and Special Effects (12 min.) ons een blik gunt in de keuken van de CGI-tovenaars. Eén van de meer boeiende extra's is Oliver Stone's New York (24 min.). Hierin neemt dvd-producent Charles Kiselyak de cineast mee langs bekende plekjes uit zijn jeugd. Daarna barst Stone los in een enorm eerlijk en open interview over zijn leven en jeugd in New York. Ook interessant is een Q & A sessie (13 min.) over de film met de regisseur. Afsluiten doen we met de originele bioscooptrailer, een vijftal televisiespots en een behoorlijk uitgebreide fotogalerij.

CONCLUSIE
Oliver Stones World Trade Center is gelukkig geen politiek pamflet geworden, maar een oprecht en respectvol relaas van twee agenten die tegen alle verwachtingen in levend vanonder het puin van de twee torens geraakten. De technische specificaties van deze uit twee schijfjes bestaande Special Edition zijn dik in orde, met daarbovenop een resem goed uitgewerkte en vooral boeiende extra's. Een aanrader!


cover
Studio: Paramount

Regie: Oliver Stone
Met: Nicolas Cage, Michael Peņa, Maria Bello, Maggie Gyllenhaal, Jay Hernandez

Film:
8/10

Extra's:
10/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2006

Leeftijd:
12

Speelduur:
124 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8714865554166


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Engels CC
Extra's:
Disc 1:
• Cross promotional trailer
• 2 commentaartracks
• Deleted/extended scenes
Disc 2:
• Committing to the Story
• Shooting in NY en LA
• Closing Wounds
• Rescue
• Recovery
• Building Ground Zero
• Visual and Special Effects
• Oliver Stone's New York
• Q & A session with Oliver Stone
• Bioscooptrailer
• 5 televisiespots
• Fotogalerij

Andere recente releases van deze maatschappij