:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> THUMBSUCKER
THUMBSUCKER
Bespreking door: Ann - Geplaatst op: 2007-03-29
FILM
Justin Cobb (Lou Pucci) is een tiener met een obsessie: hij zuigt nog steeds, na al die jaren, op zijn duim. Een gewoonte waar hij maar niet van af lijkt te geraken en die veel van zijn tijd en concentratie vergt. En met zijn ouders loopt ook niet alles zoals het moet. Zijn vader Mike (Vincent D'Onofrio) zit in een soort vervroegde midlifecrisis, waardoor hij van Justin verlangt dat hij zijn ouders aanspreekt met hun voornaam in plaats van moeder en vader. Een kwestie van zich jong en goed in hun vel te blijven voelen. Justins moeder Audrey (Tilda Swinton) heeft geen oog voor zijn problemen. Zij kwijlt weg voor het scherm wanneer haar potentieel grote liefde opduikt: tv-ster Matt Schramm (Benjamin Bratt). Enkel zijn vader en zijn hippie orthodontist Perry Lyman (Keanu Reeves) proberen in te grijpen. Mike gebruikt zijn autoritaire status als 'daddy' terwijl Perry naar hypnose grijpt. Ondertussen velt de schoolpsycholoog een heel ander oordeel waarom het niet loopt met zijn studies, en meest in het oog springend, de debatclub waar hij deel van uitmaakt: ADHD. Nadat Perry hem onder hypnose heeft gebracht, stopt Justin niet alleen met duimzuigen, maar ontpopt hij zich – mede dankzij de medicamenten – tot een zelfverzekerde jonge kerel, die iedereen onder tafel lijkt te praten. Al is het de vraag of zijn leventje er nu werkelijk beter op geworden is…

Dat de naam Lou Pucci niet meteen een belletje doet rinkelen, is niet verwonderlijk. Hij dook voordien nog maar op in één film, namelijk in Personal Velocity: Three Portrets, een eerder kleine onafhankelijke productie uit 2002 waar hij als 15-jarige in de rol van Kevin kroop. Dat de film niet onopgemerkt bleef, blijkt uit het feit dat hij de grand jury prize won op het Sundance film festival. Lou zou enkele jaren later, voor Thumbsucker de 'Jury Prize for acting' opstrijken op hetzelfde festival evenals de zilveren Beer voor beste acteur op het filmfestival van Berlijn. Een aardig vertrekpunt dus, als je overweegt de film aan te schaffen. Maar is de acteerprestatie wel eentje om naar huis te schrijven? Eerlijk gezegd wel. Lou Pucci is best overtuigend als jonge knaap die nog steeds op zijn duim zuigt. Een verwarde tiener die tot overmaat van ramp nog eens op moet groeien in een onstabiel gezin. Tilda Swinton en Vincent D'Onofrio zitten prima in hun rol als ouders, net als Benjamin Bratt als drugverslaafde televisiester, Vince Vaughn als leekracht en Kelli Garner als 'messed up' vriendinnetje. Met de regie van Mike Mills zit het goed, al kan je deze niet echt baanbrekend noemen.

BEELD EN GELUID
De film staat in het beeldformaat 2.35:1 op de dvd. Het beeld is van een uitstekende kwaliteit. De kleuren zijn helder, het beeld is scherp, het contrast en de zuiverheid zijn prima. In deze film nemen de dialogen een centrale plaats in. Toch vinden we op deze dvd uitgave naast een Dolby Surround 2.0-track, tevens een Dolby Digital 5.1-track terug. Ruis is afwezig.

EXTRA'S
De dvd van Thumbsucker is er niet eentje die in het oog springt omwille van zijn resem extra's. Een simpele featurette en een gesprek tussen regisseur Mike Mills en auteur Walter Kirn is het helaas het enige waar Universal ons blij mee probeert te maken. Een tevergeefse poging.

CONCLUSIE
Thumbsucker is een trage, en eerder korte film geworden over een tiener met adolescentieproblemen die op moet groeien in een ontwricht gezin. Een mooie film ook, maar niet één waar je nog heel lang zal bij blijven stilstaan.


cover




Studio: Universal

Regie: Mike Mills
Met: Lou Pucci, Tilda Swinton, Vincent D'Onofrio, Keanu Reeves, Benjamin Bratt, Kelli Garner, Vince Vaughn

Film:
6/10

Extra's:
4/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2005

Leeftijd:
12

Speelduur:
93 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5050582259346


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Featurette
• Gesprek tussen regisseur Mike Mills en auteur Walter Kirn

Andere recente releases van deze maatschappij