:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MELINDA & MELINDA
MELINDA & MELINDA
Bespreking door: Ann - Geplaatst op: 2007-04-06
FILM
Melinda & Melinda bevat de essentiële ingrediënten om er een echte Woody Allen film van te maken: Manhattan, jazz en twee schitterende verhaallijnen – de ene tragisch de andere komisch – die draaien rond Melinda. Aan de basis van het verhaal liggen de verdeelde meningen van twee scenaristen, die elke mogelijke invalshoek die zowel een tragedie als komedie bieden op het vlak van liefde en ontrouw tijdens hun restaurantbezoek bediscussiëren. Woody Allen werkte het verhaal uit op zijn eigen, inventieve wijze. In plaats van de verschillende verhaallijnen tegen mekaar af te wegen, combineerde hij romantiek met humor en drama.

Toegegeven, trouwe fans van good ol' Woody Allen zullen altijd in hem zijn blijven geloven, maar er is een tijd geweest dat het er niet echt goed uit zag. En dan hebben we het niet over zijn vermeende relatie met adoptiedochter Soon-Yi-Previn. Ook al maakte dat huwelijk van zijn ex-partner Mia Farrow meteen zijn schoonmoeder en werden haar zussen en broers in één klap haar stiefkinderen… "Woody Allen is dead." Zo leek het wel, een tijdje geleden. Anything Else was die Allen film waar we met zijn allen nu net niet op zaten te wachten. Tijd om afscheid te nemen en de grootmeester te begraven… Dat had je gedacht! Op het filmfestival van San Sebastian maakte men er in 2004 werk van om de cineast met een retrospectieve in de kijker te zetten en zijn meest recente prent Melinda & Melinda te bejubelen. Terecht. Wie Woody Allen de voorbije jaren had opgegeven, zal met schaamrood op de wangen zijn fout moeten toegeven…

"Never change a winning team..." Dat moet Allen ook deze keer gedacht hebben toen hij zijn trouwe vriend, een Duitse Olympia typmachine bovenhaalde. In 1966 voor $40 aangeschaft en nog steeds zijn partner in crime. Zoals gewoonlijk op zoek naar een korte of vlot typbare naam, koos Allen deze keer voor 'Melinda'. De ravissante Radha Mitchell kreeg de rol in de schoot geworpen. Ze werd zonder auditie gecast door Allen, nadat hij haar had opgemerkt in Ten Tiny Love Stories (2001). Het brave kind dacht dat het een grap was, wanneer de cineast haar tijdens een rit van de luchthaven opbelde. Mitchell kon pas echt geloven dat de rol voor haar was toen ze het eigenlijke script van Melinda & Melinda in handen kreeg. Als enige trouwens. Chiwetel Ejiofor, Will Ferrell, Johnny Lee Miller, Amanda Peet, Chloë Sevigny en Wallace Shawn moesten het stellen met de verhaallijn van hun eigen personage. Eerder een positieve stimulans, want op het scherm voelt de cast mekaar naadloos aan en de dialogen zijn 'wittier than ever'!

BEELD EN GELUID
De film staat in het beeldformaat 1.85:1 op de dvd en het beeld ziet er meer dan behoorlijk uit. De kleuren zijn helder, het contrast is goed, het beeld is zuiver en scherp. Er zijn twee Dolby Surround 2.0-tracks aanwezig op de dvd. Ruis is afwezig en de dialogen zijn duidelijk te volgen.

EXTRA'S
Extra's bij deze independent productie zijn nergens terug te vinden.

CONCLUSIE
De sterkte van de film vloeit vooral voort uit de puike acteerprestatie van de oogverblindende Radha Mitchell. Niet evident als je weet dat de Australische schoonheid vaak op dezelfde dag in de huid moest kruipen van beide (Amerikaanse) Melinda's en er geen geld beschikbaar was om haar van een dialect coach op de set te voorzien. Het moet dan ook gezegd dat Mitchell van Melinda & Melinda de beste Woody Allen sinds Hannah & Her Sisters uit 1986 maakt.


cover
Studio: Fox

Regie: Woody Allen
Met: Radha Mitchell, Will Ferrell, Chiwetel Ejiofor, Johnny Lee Miller, Amanda Peet, ChloŽ Sevigny, Wallace Shawn

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2004

Leeftijd:
12

Speelduur:
96 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626017837


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij