:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HAPPY TREE FRIENDS - FIFTH GEAR
HAPPY TREE FRIENDS - FIFTH GEAR
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2007-03-27
SERIE
De recent hier besproken dvd Happy Tree Friends season one volume one, de eerste uit een reeks van vier voor televisie gemaakte reeksen filmpjes van zeven minuten per stuk, worden door RCV blijkbaar gewoon zonder veranderingen (behalve dan het toevoegen van het logo aan het begin) overgenomen. Na het Happy Tree Friends Fun Pack dat First Blood, Second Serving en Third Strike bevatte, is RCV bij het uitbrengen van de season one-filmpjes gewoon blijven doornummeren. Happy Tree Friends season one volume one is dus hier verkrijgbaar als Fourth Pick, en Happy Tree Friends season one volume two blijkbaar als Fifth Gear. Dat ik voor de tweede release uit het volume weer ben overgeschakeld naar de regio 2-versie heeft met niets anders te maken dan met aan welke versie ik het goedkoopst kan geraken.En ik geef het grif toe: mijn meest donkere karaktertrekjes komen weer eens boven wanneer ik nog maar eens een avondje doorbreng in gezelschap van de Happy Tree Friends, de oh zo lieve maar oh op zo verschrikkelijke manier telkens opnieuw om zeep gebrachte bosdiertjes. In één van de making of-filmpjes vertelt bedenker Kenn Navarro dat hij met deze film ongeveer het diametraal tegenovergestelde wilde bereiken als de filmpjes als Care Bears die hij in zijn jeugd te verwerken kreeg. Ook op de tweede reeks langere afleveringen merken we dat de aanpak enerzijds professioneler wordt, maar anderzijds wat voorspelbaarder, want in zeven minuten kan je heel wat Tree Friends kapotmaken, wat uiteraard ook gebeurt, en toch weten de makers elke keer weer een originele invalshoek hiervor te vinden. Ik ga niet te veel woorden vuil maken aan het concept van de flash-cartoonreeks, daarvan hebt u in mijn vorige besprekingen al alles kunnen lezen. Aan de winnende formule wordt er niet gesleuteld, alleen aan de karakters worden er af en toe scherpe kantjes bijgevijld. Zo zien we in deze reeks dat uitgerekend het stinkdiertje Petunia zwaar aan smetvrees lijdt, wat al grappig is op zich, maar de Happy Tree Friends zouden de Happy Tree Friends niet zijn als de enige remedie die daartegen uiteindelijk schijnt te helpen, héél fijn schillen is (nu ja, fijn...)AFLEVERINGEN
Deze disc bevat de tweede set van drie afleveringen van de vernieuwde Happy Tree Friends-show, met elk drie zevenminuten-filmpjes. De bedoeling is om het volledige seizoen uiteindelijk uit dertien dergelijke bundelingen te laten bestaan, zodat het seizoen vier van dit soort discs beslaat.

4.1. Easy For You To Sleigh
Het is kerst! Lifty en Shifty zijn, verkleed als kerstmannetjes onderweg om via de schouw... de inboedel van de andere Tree Friends leeg te roven. Bij Pop en Cub lukt dat aardig, en bij Mime zijn ze met een (imaginair) fornuis bezig. Hun bezoekje aan Flippy loopt echter een beetje uit de hand, want Flippy krijgt weer zijn kuren en meent dat hij door de Vietcong wordt gevangen gehouden.

4.2. Wishy Washy
Petunia heeft ocharme smetvrees; ze begint te hyperventileren als ze een vlek op de spiegel ziet. Wanneer ze echter alles heeft opgekuist, en de papieren vodjes door het toilet heeft doorgespoeld, raken de buizen verstopt, en zit haar appartement binnen de kortste keren onder een groene smurrie. Ze belt loodgieter Lumpy, die de buizen komt reinigen... slechte keuze, Petunia!

4.3. Who's To Flame?
Petunia bakt flensjes voor Giggles en Mime, maar wanneer de telefoon gaat en ze met een vriendin aan het roddelen slaat, steekt ze per ongeluk haar eigen staart in brand. Mime probeert de brandweer te bellen, maar een mimespeler zijnde verstaan ze hem natuurlijk niet aan de telefoon. Hij gaat daarom zelf maar hulp halen; maar een vrijwillige brandweer waar onder meer de blinde Mole dient, die het verschil niet kent tussen de waterleiding en de benzinetank om het blusmateriaal op aan te sluiten, is een recept voor een complete ramp.

5.1. Every Litter Bit Hurts
Lumpy werkt als vuilnisman, maar Giggles merkt dat hij de inhoud van zijn wagen zomaar in het meertje kiepert. Dat kan uiteraard niet, en nadat ze een ploeg heeft samengesteld (met zéér scherpe stokken) die de stukjes vuilnis komen opprikken, gaat ze zelf Lumpy de mantel uitvegen omwille van zijn verregaande minachting voor het milieu. Lumpy is intussen aan het vissen. Met dynamiet!

5.2. As You Wish!
Lumpy speelt de rol van de geest in de fles, die wensen vervult. Alleen wordt niet iedereen blij van wat hij of zij krijgt, of het nu een reuze-lollie voor Toothy is, een nieuw autootje voor Cub, een stapeltje geld voor Lifty en Shifty, of een reuze-discobal voor Disco Bear.

5.3. Take A Hike
Lumpy is scoutsleider, en gaat met een groep vrolijk zingende padvindertjes kamperen in het bos. De problemen beginnen wanneer Flakey een jong vogeltje dat uit het nest gevallen is, terug in de boom te helpen. Vuur, slangen, vergiftigd water... nee, kamperen is geen pretje!

6.1. Snow Place To Go
De Happy Tree Friends hebben een schip aangemonsterd om mee naar het zonnige zuiden te varen, maar ze komen op een uitgestorven ijsvlakte terecht. Lumpy steekt per ongeluk het schip in brand, en hun voorraden gaan in rook op... behalve wat voedsel in blik. Maar de Tree Friends hebben geen blikopener!

6.2. Dunce Upon A Time
Giggles en Toothy vergaan van de honger. Toothy verkoopt hun enige koe voor een handjevol magische bonen. Uit één van de bonen (én de maag van Toothy) groeit een gigantische bonestaak, waarmee Giggles tot aan een magisch koninkrijk in de wolken kan klimmen. Daar woont een reus, Lumpy, die zijn eten liefst een beetje kruidt met wat Happy Tree Friends-extract.

6.3. Gems The Breaks
Lifty en Shifty hebben bij hun diefstal een Krypto-nut gevonden waarmee superheld Splendid hen niet langer de baas kan. Telkens Splendid in de invloedssfeer van de stralen komt, moet hij onophoudelijk overgeven. Zou een stralingspak misschien helpen opdat hij de twee toch kan inrekenen? Of zijn er nog sterkere middelen nodig.BEELD EN GELUID
Of de discs nu in PAL of NTSC werden afgewerkt maakt bijzonder weinig uit, behalve dat de zevenminutenfilmpjes in dit geval geen 7 minuten per stuk, maar 6 minuten en 43 seconden duren, wat perfect te verklaren is door de PAL-speedup. Dit heeft niet echt grootse gevolgen voor het beeld, want de ruwe animatie met slechts een basispakket aan kleuren (met echter exorbitant veel rood om de één of andere reden...) komt zowel in NTSC als PAL tot zijn recht. Het enige puntje van kritiek is dat de muziek (u weet wel, het Laah-laah lalala-laah kenwijsje) in de openingscredits versneld klinkt. En ook op deze disc weer gutsen de darmen en de hersens alle richtingen uit door alle kanalen van de surround...

EXTRA'S
De korte speelduur van de filmpjes wordt nog maar eens ruim gecompenseerd door de brede waaier aan extra's, die erg lijken op die op Happy Tree Friends season one volume one. Ook hier weer vloeien de filmpjes en de extra's in één menu in elkaar over: met in het pop-up boek ditmaal afbeeldingen van Lumpy die een slagerij uitbaat, maar vlees van dubieuze afkomst verkoopt. Er is opnieuw een audiocommentaartrack met bijdragen van de creatieve breinen achter de Happy Tree Friends terug te vinden, alsook voor elke aflevering een reeks storyboards die in slideshow-mode ongeveer driemaal zo lang duurt als de filmphes zelf. De overschot aan bonusmateriaal bestaat wederom uit vier korte filmpjes. In Writing For Television (4 min.) doet Ken Navarro een poging om ernstig te blijven, wanneer hij uitlegt hoe verschillend de een minuut-flashcartoons wel waren van de zeven minuten durende afleveringen, en in welke mate dit invloed heeft op de manier van werken. In The Classics (4 min.) halen de makers herinneringen op aan hun eigen grote voorbeelden, en argumenteren ze dat bijvoorbeeld Warner Brothers-cartoons vaak even gewelddadig zijn als wat zij produceren, behalve dan dat zij uitdrukkelijk met liters bloed en kilo's ingewanden in het rond slingeren, en in Pontac On Pontac vertelt Ken Pontac waar hij zijn inspiratie vandaan haalt. De drie documentaires zijn met een steadycam gedraaid, en bijgevolg zeer slecht belicht. Wat het vierde filmpje betreft, zagen we nog in Happy Tree Friends volume one disc one hoe de makers de theorie aan de praktijk toetsten en konijntje Cuddles met een kettingzaag in tweeën zaagden, ditmaal is het in All up my grill (een pluchen versie van) Eland Lumpy die ten prooi valt aan de barbecue en liters, liters brandalcohol.CONCLUSIE
Alweer geen disc voor de gevoelige kijkers, en wie op zoek is naar een kindvriendelijke cartoon laat zich best niet in met deze (bewust) schattig uitziende diertjes, en loopt rond deze disc best met een zo wijd mogelijke boog heen. Want eens verslaafd is er geen terugweg meer...


cover
Studio: RCV

Regie: Rhode Montijo & Kenn Navarro
Met: Kenn Navarro, Ellen Connell, Warren Graff, Rhode Montijo, Michael Lippman, Liz Stuart, Nica Lorber, Peter Herrmann, Jeff Biancalana, Francis Carr, Mark Giambruno, Aubrey Ankrum

Film:
7,5/10

Extra's:
4/10

Geluid:
8/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2006

Leeftijd:
16

Speelduur:
60 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Gemompel Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
geen
Extra's:
• Geanimeerde menu's,
• Audiocommentaartrack,
• Storyboards,
• Documentaire "Writing for television",
• Documentaire "The classics",
• Documentaire "Pontac on Pontac",
• Documentaire "All up my grill"

Andere recente releases van deze maatschappij