:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> AC/DC - NO BULL
AC/DC - NO BULL
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2001-03-03
INLEIDING
We schrijven 1973. De twee broers Angus en Malcolm Young treden met hun groepje op in The Chequers Club in Sydney. Achteraf bleek het concert de aanzet tot het ontstaan, een jaartje later in 1974, van AC/DC, de succesvolle Australisch-Britse hardrockformatie. Hun muziek wordt gekenmerkt door onder meer de felle en snedige gitaarsolo's van gitaarvirtuoos Angus Young die slechts enkele gitaarlessen kreeg op zijn elfde en die vooral door zelfstudie het gitaarspel onder de knie kreeg. Voorts was zanger Bon Scott zeker geen onbesproken blad: een krijsende en schorre stem die typerend is voor AC/DC-muziek is, maar die vroegtijdig aan haar einde kwam wegens overmatig drankgebruik. In de jaren zeventig kende AC/DC al enkele grote successen waaronder High Voltage, The Jack, Let There Be Rock, Hell Ain't No Bad Place To Be, Riff Raff, Highway To Hell en natuurlijk Whole Lotta Rosie (dat tot op heden in de top 100 aller tijden staat). Hun live-album If You Want Blood, opgenomen tijdens de wereldtournee in 1978, is werkelijk fantastisch en elke AC/DC-fan zal dat beamen. Jammer genoeg moest de band vanaf 21 februari 1980 zonder Bon Scott doorgaan en werd er naar een opvolger gezocht. Scott werd op magistrale wijze vervangen door Brian Johnson wiens vuurdoop trouwens in België plaatsvond en die hier door het publiek met open armen werd ontvangen. De hits bleven komen, met onder andere Back In Black, Hells Bells, For Those About To Rock, Heatseeker, maar uiteindelijk bleef het vrij rustig tijdens de jaren tachtig. In 1991 was er de megahit Thunderstruck, dat zeker tot de betere AC/DC-songs mag worden gerekend. Datzelfde jaar speelden ze live op Monsters of Rock, Castle Donington, een meer dan twee uur durend uitstekend live-concert (momenteel alleen op video te koop), waarvan eveneens een dubbel-cd is gereleased. Nadien zijn er nog twee cd's uitgebracht, maar die braken geen potten meer, de magische tijd van AC/DC leek een beetje voorbij.CONCERT
En zo komen we bij dit concert, op 10 juli 1996 voor een uitverkocht Plaza de Toros de las Ventas in Madrid. AC/DC tapt de laatste jaren vaker uit hetzelfde vaatje op concerten en dat is hier duidelijk te merken. Geen vernieuwende ingrepen, er wordt vooral geteerd op ervaring en oud materiaal. We gaan niet beweren dat dit een slecht optreden is, verre van, maar je hebt het allemaal al eens gezien en persoonlijk geven we de voorkeur aan het Donington-concert (de dvd stond enige tijd te koop bij dvd Zone 2, maar werd vervolgens afgevoerd) waar AC/DC toch iets snediger en scherper aan de "aftrap" verscheen met hits zoals Jailbreak, High Voltage en Heatseeker die in Madrid ontbraken en vervangen werden door nieuwer materiaal: Hail Ceasar, Ballbreaker en Hard As A Rock. De gitaarsolo's van Angus Young zijn heel goed, maar op Donington stond hij toch een trapje hoger. Daarbij denken we dan aan de meer dan 10 minuten durende sublieme versie van het hogergenoemde Jailbreak en High Voltage.

Playlist Madrid:
- Back in Black
- Shot Down In Flames
- Thunderstruck
- Girl's Got Rhythm
- Hard As A Rock
- Shoot To Thrill
- Boogie Man
- Hail Caesar
- Hells Bells
- Dog Eat Dog
- The Jack
- Ballbreaker
- Rock and Roll Ain't Noise Pollution
- Dirty Deeds Done Dirt Cheap
- You Shook Me All Night Long
- Whole Lotta Rosie
- TNT
- Let There Be Rock
- Highway To Hell
-For Those About to RockBEELD EN GELUID
De beeldkwaliteit laat wat te wensen over en kan niet tippen aan wat we van dvd gewend zijn. Het concert is gefilmd op super 16mm, maar het beeld wordt nu en dan geplaagd door ruis en heeft te kampen met contrasten die niet goed geregeld zijn. Af en toe merk je minieme compressiefoutjes, maar die zijn niet storend.

De Dolby Digital 5.1-track (448 kbps) klinkt behoorlijk, maar ook hier geldt dat we niet te horen krijgen wat we verwachten van een 5.1-geluidsspoor. De achterste kanalen worden gebruikt voor het gejuich, terwijl de muziek en de songs in de voorste kanalen gepositioneerd zijn. Er is een beetje een gebrek aan "punch", de bassen zijn niet diep genoeg en daardoor missen sommige songs een beetje kracht en klinken ze wat bleekjes.

EXTRA'S
Twee extra's op deze muziek-dvd: de muziekvideo en the making of van Hard As A Rock met interviews met fans en enkele groepsleden. Niets bijzonders.

CONCLUSIE
Een leuk concert zonder meer, maar we hopen dat Live at Donington toch ooit op dvd zal verschijnen.


coverStudio: Warner Music Vision

Regie: -
Met: Groepsleden: Brian Johnson (vocals), Angus Young (lead guitar), Malcolm Young (rhythm guitar), Cliff Williams (bass guitar), Phil Rudd (drums)

Film:
7/10

Extra's:
2/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Muziek

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1996

Leeftijd:
AL

Speelduur:
121 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
886972988894


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Engels, Frans, Duits, Spaans, Italiaans
Extra's:
• Hard As A Rock muziekvideo
• Making of Hard As A Rock