:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DIE HARD
DIE HARD
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2002-01-06
FILM
Bruce Willis, tot voor Die Hard hoofdzakelijk bekend van de TV-serie Moonligthning, kende met deze denderdende actiefilm zijn grote doorbraak. De prent dateert reeds uit 1988 maar is tot op de dag van vandaag een waar genot om naar te kijken. De formule is vrij basic maar de uitwerking ervan was een schot in de roos. Politie-agent John McClane (Bruce Willis) vliegt van New York naar Los Angeles om de Kerstdagen bij zijn vrouw en kinderen door te brengen. Ze leven gescheiden en dat laat duidelijk zijn sporen na. McClane wordt door een privéchauffeur naar het nakatomi gebouw gebracht waar zijn vrouw werkt. Er is een grote receptie aan de gang waarop een heleboel genodigden aanwezig zijn. Ondertussen arriveert een gevaarlijke groep gangsters die de beveiliging uitschakelen en zich meester maken van het gebouw. De aanwezigen worden gegijzeld maar McClane kan ontsnappen en zal trachten op zijn eentje de situatie te redden. Hierbij wordt hij bijgestaan door Al Powell, een brigadier van de politie. Echter een groot deel van de L.A.P.D vindt zijn aanwezigheid maar niks. De gangsters raken op de hoogte dat een eenzame agent door het gebouw zwerft. Ze beramen een grondige speurtocht hetgeen leidt tot spannende confrontaties. De film loopt zo naar de finale die spectaculair en tegelijk spannend is.

BEELD EN GELUID
Die Hard krijgt op DVD het originele 2.35:1 beeldformaat mee, dat bovendien anamorf is. De kwaliteit is vrij goed en het beeld bevat voldoende detail maar toch merk je hier en daar dat de kwaliteit niet overal even goed is, alhoewel dit toch niet zou mogen. Zo is het contrast bijvoorbeeld niet altijd optimaal geregeld, heb je af en toe toch wat ruis en ogen de kleuren soms wat flets. Wat het geluid betreft, kunnen we op beide oren slapen. De DTS 5.1 track (754 kbps) klinkt goed met een zeer goede spreiding van het geluid gedurende de vele actiescènes waarbij de surrounds eveneens perfect worden aangesproken. Beschik je niet over een DTS-decoder kan je uiteraard ook het Dolby Digital 5.1 (384 kbps) geluidsspoor selecteren dat echter wel iets minder gedetailleerd en minder verfijnd klinkt doch zeker genietbaar is. Alleen jammer dat voor beide tracks niet de volledige bitrates gebruikt worden.

EXTRA'S
De eerste release van Die Hard werd eerder lauw onthaald vanwege de weinig noemenswaardige extra's. Bij Fox hebben ze duidelijk de lat hoger gelegd want voor deze special edition werd een karrevracht aan bonusmateriaal opgesnord. De filmliefhebber wordt bij de aanschaf van deze release als het ware in de watten gelegd waarbij al het materiaal netjes gespreid wordt over twee schijfjes.

De film komt met twee versies, de standaard bioscooprelease en een tweede versie die één uitgebreidere scène bevat, selecteerbaar via de seamless branching techniek. Deze scène, die we ook terugvinden op de tweede schijf, toont een langere versie van het uitschakelen van de elektriciteit in de buurt van de Nakatomi kantoorgebouwen. Een speciale edition zonder audiocommentaren is haast ondenkbaar en dus heeft Fox beslist om maar liefst drie tracks te voorzien. De eerste met regisseur John McTiernan en productie-ontwerper Jackson DeGovia die beiden continue allerlei interessante weetjes over de film en de productie ten gehore brengen. Hun commentaar werd afzonderlijk opgenomen en nadien netjes gemonteerd. Een tweede commentaar werd ingesproken door de special effects supervisor Richard Eglund die enkel aan het woord komt tijdens scènes waar speciale effecten gebruikt werden. Zijn opmerkingen zijn zeer boeiend en to the point maar lopen niet de hele film door, gelukkig krijg je bij het opstarten van deze track een hoofdstukindeling zodat je makkelijk naar een hoofdstuk met commentaar kan switchen. Een derde commentaar tenslotte bestaat uit ondertitels die verschijnen bij het bekijken van de film. De teksten werden gehaald uit nieuwe interviews met cast en crew waaronder screenwriter Steven E. De Souza, special effects coördinator Al Di Sarro, producent Lawrence Gordon, componist Michael Kamen, en acteur Alan Rickman.

De tweede disc bevat zo mogelijk nog meer bonusmateriaal. Vooreerst krijgen we een rubriek From The Vault met enkele outtakes (bloopers, niet gebruikte en/of alternatieve scènes), twee volledige en vrij uitgebreide artikels uit de magazines American Cinematographer en Cinefex (compleet met foto's achter de schermen en filmfragmenten), en een tiental minuten durende scènes i.v.m. de nieuwsuitzendingen die in de film gebruikt worden. De volgende rubriek krijgt de titel Cutting Room en wordt onderverdeeld in een vijftal subrubrieken. Hier kan de kijker zelf enkele scènes monteren; drie scènes opnieuw bekijken met de multi-angle optie; een alternatieve soundtrack creëren bij de scène waar Hans Gruber zijn ware identiteit aan McClane verklapt; de grote voordelen van een anamorfisch beeldformaat bewonderen aan de hand van uitleg door David Prior en Larry York; en een woordenboek aan veelgebruikte termen uit het filmmilieu nalezen. Verder bevat de disc een vernuftige Interactieve Diashow waarbij je gedurende een negental minuten een heleboel schetsen en productiefoto's te zien krijgt begeleid door de muziek van Michael Kamen. Wanneer het logo van Nakatomi in beeld verschijnt, kan je deze selecteren en krijg je meer achtergrondinformatie over de kantoorgebouwen met blueprints, designschetsen, beelden achter de schermen en zelfs verwijderde scènes. In de rubriek Ad Campaign bevinden zich drie trailers en een korte promotionele featurette met beelden achter de schermen en interviews. Om dit alles af te sluiten kan je in de laatste rubriek nog het volledige Script nalezen. Toch nog even vermelden dat er zich op deze schijf een explosieve doch korte easter egg bevindt. Zoeken maar.

CONCLUSIE
Een actiefilm van de bovenste plank met een weliswaar simpel scenario maar bijzonder efficient uitgewerkt. De presentatie op DVD is zeker de moeite waard, de extra's zijn bijzonder interessant. De beeldkwaliteit mocht echter iets beter zijn. Een aanrader!


cover
Studio: Fox

Regie: John McTiernan
Met: Bruce Willis, Alan Rickman, Bonnie Bedelia, Alexander Godunov, Reginald VelJohnson, Paul Gleason, De'voreaux White, William Atherton, Hart Bochner, James Shigeta

Film:
9/10

Extra's:
10/10

Geluid:
9/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1988

Leeftijd:
16

Speelduur:
126 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626009818


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, IJslands, Tsjechisch, Hongaars, Pools, Hebreeuws
Extra's:
Disk 1:
• Audiocommentaar van regisseur & productie ontwerper
• Scène specifieke commentaren van special effects producent
• "Power Shutdown" lange versie
• Tekstcommentaar met cast en crew
Disk 2:
• Nieuwsuitzendingen
• Verwijderde en niet gebruikte scènes
• 2 artikelen uit magazines met foto's en videobeelden
• The Cutting Room: monteer je eigen scènes, monteer je eigen muziek, waarom letterbox, uitleg over het monteren van een speelfilm
• Interactieve diashow
• Complete script
• Drie originele trailers
• Korte film over de reclamecampagne

Andere recente releases van deze maatschappij