:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ALFRED HITCHCOCK PRESENTS - SEIZOEN 2
ALFRED HITCHCOCK PRESENTS - SEIZOEN 2
Bespreking door: Dieter - Geplaatst op: 2007-05-23
SERIE
Goedenavond.

Tot U spreekt Alfred Hitchcock. U kent mij wel. De regisseur met de bolle wangen en het afgetrainde lichaam. Waarschijnlijk heeft U zelfs ooit een film van me gezien. Psycho of zo, Vertigo of Strangers on a Train: dijenkletsende komedies met her en der een spatje bloed. De promotionele afdeling van Universal Pictures heeft mij gevraagd mijn rust bij het knappende vagevuur eventjes te onderbreken om een dvd-release wereldkundig te maken, meer bepaald het tweede seizoen van Alfred Hitchcock Presents.Zoals de titel al doet vermoeden, betreft het hier opnieuw een collectie van 39 tv-episodes waarvan ik de peter mocht zijn. De afleveringen combineren een fikse dosis afgemeten spanning met die droge Britse humor waarvan men zegt dat ik 'm zo goed kan hanteren. Iedere sadist krijgt zijn meug in dit tweede seizoen. We hebben pistooldelicten in de aanbieding voor de Amerikanen, horror van de gruwelijkste orde voor de jongste kijkers en de leden van het zwakke geslacht offreer ik graag wat gifmoorden. Om de vertelsels wat aantrekkelijker te maken, heb ik een stapel vetbetaald vee ingehuurd dat ik en mijn medecineasten hebben afgebeuld tot het resultaat bevredigend was voor uw kijkplezier. U herkent vast zulke circusdieren als Claude Rains, Cedric Hardwicke en Jessica Tandy. Geen enkele acteur werd overigens gewond tijdens de opnames, drukt mijn verzekeringsfirma me op het hart. Hoewel een aantal een gruwelijke dood vond, maar daar draait het ten slotte allemaal om, nietwaar?

De verhaaltjes die ik in het tweede seizoen presenteer, mogen dan wel een halve eeuw oud zijn, hun thema's en motieven klinken eeuwig modern: overspel, geldgewin, opdringerige fans, de angst voor het onbekende. Ik en mijn collega's hebben bovendien geprobeerd televisie niet als een inferieur medium te zien door het tempo en de verhaalstructuur als van nature filmisch te benaderen. U als publiek is immers niet dom en ik zou het nooit over mijn hart hebben gekregen u te belazeren met flutverhaaltjes, zwakke montages of een ondermaatse fotografie. U is helaas ook wispelturig, dus een ‘geld terug’-garantie betreffende uw tevredenheid kan ik niet op hetzelfde peil als een soepmixer of wasmachine zetten. Maar de kans lijkt me groot dat ruim de helft van de afleveringen u zal bekoren, dan wel u in ongeziene extase zal brengen.

Daarmee zit mijn verkoopspraatje erop. De marketingafdeling van Universal heeft mij beloofd dat als de verkoop van deze dvd-box die van de vorige overtreft, ze mij opnieuw in mijn eeuwige rust zullen storen voor het aanprijzen van het derde seizoen. Hopelijk kunnen ze me dan vinden, want men heeft me hier een overplaatsing beloofd naar een plek die nog wat warmer is. Ik gok op Florida.

Een goedenavond nog...AFLEVERINGEN
Disk 1:
40. Wet Saturday
Vader Princey (Cedric Hardwicke) verzint een geloofwaardig verhaal om te voorkomen dat zijn dochter de cel in gaat voor moord op haar minnaar, een schoolleraar. Hij perst hierbij een kapitein af die de pech heeft toevallig in de buurt te zijn. Princey’s plan lijkt waterdicht, op voorwaarde dat de kapitein meewerkt tenminste. Alfred Hitchcock regisseert.

41. Fog Closing In
Mary Summers is doodsbenauwd telkens haar echtgenoot op zakenreis gaat. Alleen in hun huis houdt de angst voor een inbreker haar in de greep. Wanneer een patiënt ontsnapt uit een naburige instelling en toevlucht zoekt bij haar, lijkt Mary’s vrees dan ook bewaarheid te worden.

42. De Mortuis
Twee studenten denken dat hun professor zijn overspelige vrouw heeft vermoord wanneer ze hem aantreffen in de kelder boven vers gestort beton. De professor blijft echter hardnekkig volhouden dat zijn echtgenote nog leeft.

43. Kill With Kindness
Katherine Oldham heeft een snugger plan bedacht om de levensverzekering van haar broer te innen. Ze wil een zwerver zijn plaats laten innemen terwijl hun huis door een aangestoken brand in vlammen opgaat. Maar hoe goed de theorie ook klinkt, de praktijk blijkt minder voorspelbaar.

44. None Are So Blind
Seymour Johnson is razend dat zijn vader zijn erfenis aan zijn tante gaf i.p.v. aan hemzelf. Om het geld alsnog op te strijken, wil hij zijn tante vermoorden. Seymour vermomt zich als een Italiaanse afperser om de drieste daad uit te voeren, in de hoop zo de politie op een dwaalspoor te brengen. Enkel zijn ijdelheid kan hem nu nog de kop kosten.

45. Toby
Edwina Freed (Jessica Tandy) vindt na jaren zoeken haar allereerste grote liefde terug. Albert neemt haar meteen in huis, samen met de baby die ze bij zich draagt. Maar als na enkele weken Albert het kindje nog steeds niet heeft mogen zien, rijzen vermoedens dat in het babydekentje helemaal geen baby ligt.

46. Alibi Me
Gangster Georgie schiet zijn eeuwige rivaal in koelen bloede neer alvorens tot het besef te komen dat hij geen alibi heeft. De halve stad loopt hij af om iemand te vinden die voor hem wil liegen, maar niemand lijkt bereid dat te doen.

47. Conversation Over A Corpse
Twee zussen vergiftigen een bankier die hun ouderlijk huis wil opkopen en hen vervolgens op straat wil zetten. De dosis gif blijkt echter onvoldoende om de man in één keer het hoekje om te helpen zodat de vrouwen andere executiemethodes moeten bedenken. De half verlamde bankier probeert hen intussen tegen elkaar op te zetten.Disk 2:
48. Crack Of Doom
Mason Bridges zal nooit meer een spelletje poker spelen. Hij heeft zijn lesje wel geleerd. Toen hij enkele jaren geleden immers een partijtje speelde tegen een rijke klant, verloor hij ei zo na al het geld wat hij had en een flink deel van het kapitaal van het bedrijf waarvoor hij werkte er bovenop!

49. Jonathan
Een student heeft een extreem sterke band met zijn vader Jonathan. Als de man sterft, wijst hij dan ook met een beschuldigende vinger naar diens tweede echtgenote, met wie hij nooit goed overeenkwam. Maar hoe dieper hij graaft naar de moordmethode, hoe dichter hij in de buurt komt van een schokkend feit.

50. The Better Bargain
Een zakenman vermoedt dat zijn veel jongere vrouw er een buitenechtelijke relatie op nahoudt. Wanneer een privédetective dat bevestigt, neemt hij een onverbiddelijk besluit: zijn vrouw moet dood. De huurmoordenaar die hij contacteert, heeft echter andere plannen.

51. The Rose Garden
Uitgever Alexander Vinton trekt naar Louisiana om een schrijfster persoonlijk op de hoogte te brengen over de publicatie van haar manuscript. Haar huis komt overeen met de beschrijvingen in haar schrijfsels. Naarmate hij langer in Louisiana verblijft, groeit het vermoeden bij Vinton dat niet enkel in het manuscript een lijk in de rozentuin begraven ligt.

52. Mr. Blanchard's Secret
Babs Fenton kanaliseert haar ongebreidelde fantasie in verhalen op de typmachine. In haar buurman, Mr. Blanchard, vindt ze de ideale protagonist. Omdat de schrijfster zijn echtgenote nooit heeft gezien, denkt ze dat de buurman haar gewoon heeft verzonnen. Tot mevrouw Blanchard op een dag aan de voordeur staat. Alfred Hitchock regisseert.

53. John Brown's Body
Een werknemer van een meubelfabriek begint een relatie met de vrouw van de baas. Om samen de fabriek te kunnen runnen, maken ze de baas langzaam gek, tot hij in een instituut opgenomen wordt. Maar wanneer een jaar later financiële problemen opduiken, hebben ze hem nodig om het bedrijf van het faillissement te redden.

54. Crackpot
Ray en Meg Loomis, een pas gehuwd stel, krijgt autopech, maar worden geholpen door een passerende automobilist. Wanneer de man later de kamer naast het koppel huurt in een hotel, beginnen ze in hem een psychopaat te vermoeden.

55. Nightmare In 4-D
Harry Parker wordt midden in de nacht gewekt door zijn onderbuurvrouw. Iemand heeft haar minnaar neergeschoten en ze heeft een man nodig om het lijk te verplaatsen. Ze vreest immers dat een schandaal haar beginnende carrière als actrice zal fnuiken. Harry bezwijkt voor de charmes van de jongedame.Disk 3:
56. My Brother Richard
Politicus Martin Ross wordt ongevraagd geholpen in de kiesstrijd wanneer zijn ambitieuze broer Richard zijn belangrijkste rivaal neerkogelt. Wanneer Martin dreigt om de moord openbaar te maken, gijzelt Richard zijn echtgenote waardoor de politicus een moeilijk morele evenwichtsoefening wacht.

57. The Manacled
Politieagent Rockwell begeleidt crimineel Steve Fontaine op zijn treinrit richting San Quentin. De gevangene doet zijn begeleider echter een aanlokkelijk voorstel: als hij een ontsnapping niet tegenwerkt, kan hij rekenen op 50.000 dollar. Rockwells stoïcijnse kalmte erodeert langzaam.

58. Bottle Of Wine
Een rechter die zijn vrouw dreigt te verliezen aan een veel jongere minnaar, nodigt de verraste man uit voor een lekker wijntje. Wat de minnaar niet weet is dat de drank vergiftigd is en dat de kans klein is dat hij levend de woonkamer verlaat.

59. Malice Domestic
Carl Borden kan na enkele zware aanvallen van buikkramp op korte tijd slechts tot één conclusie komen: zijn vrouw probeert hem te vergiftigen. Een motief heeft hij al: ze wil met haar minnaar een nieuw leven beginnen. Nu moet Carl enkel nog de bewijzen vinden.

60. Number Twenty-Two
De jonge crimineel Steve Morgan (Rip Torn) is trots wanneer hij voor zijn eerste misdaad, de overval op een snoepwinkeltje, in een line-up tussen zware misdadigers wordt geplaatst. Eén van zijn collega's, een oude rot in het misdaadvak, waarschuwt hem echter dat de romantisering van een criminele loopbaan misplaatst is.

61. The End Of Indian Summer
Een verzekeringsagent krijgt naar zijn voeten als blijkt dat hij een claim heeft ingewilligd van een vrouw die al twee echtgenoten mysterieus zag sterven vlak na het huwelijk. Om zijn naam te zuiveren en een derde slachtoffer te voorkomen, gaat de agent undercover.

62. One For The Road
Een trouwe echtgenote ontdekt dat haar man haar bedriegt. Prompt verzint ze een plan om de minnares te vermoorden: een beetje vergif in haar suikerpot. Wanneer ze hoort dat haar man op weg is naar zijn minnares, raakt ze in paniek: ze wil niet dat hij ook de suiker gebruikt. Kan ze hem nog tijdig redden?

63. The Cream Of The Jest
De werkloze en alcoholverslaafde acteur Charles Gresham (Claude Rains) tracht een rol in een toneelstuk te versieren door een oude vriend te chanteren. Zijn pogingen lijken op niets uit te draaien, tot de producer hem alsnog een kans geeft: Charles mag persoonlijk gaan solliciteren bij de financier van het project.Disk 4:
64. I Killed The Count, part 1
In een dronken bui wordt graaf Mattoni vermoord. Inspecteur Davidson van Scotland Yard moet de verdachten samenbrengen en hoopt door een grondige analyse van motieven en identiteiten een dader aan te wijzen. Wanneer leugens over en weer vliegen, is dat echter geen evidentie.

65. I Killed The Count, part 2
Inspecteur Davidson zet zijn onderzoek naar de moord op graaf Mattoni voort. Hij bevindt zich echter in een ongewone situatie: niet alleen geven alle verdachten grif toe een motief voor de drieste daad te hebben, de meesten beweren zelfs trots een hand te hebben gehad in de moord.

66. I Killed The Count, part 3
Inspecteur Davidson is er eindelijk achter wie het leven van graaf Mattoni abrupt afbrak. Maar door een juridisch gaatje in de wet ziet het er naar uit dat de dader niet voor de rechtbank gebracht wordt.

67. One More Mile To Go
Wanneer Sam Jacoby per ongeluk zijn vrouw doodt, gooit hij het lijk in de koffer van zijn wagen met de bedoeling het in een meer te dumpen. Een politieagent haalt hem echter van de weg om hem op een kapot achterlicht te wijzen. Uitstekend voorproefje van een sequentie die Alfred Hitchcock drie jaar later in Psycho zou perfectioneren.

68. Vicious Circle
Huurmoordenaar Manny doodt de verantwoordelijke van een mislukte juwelenroof. Zijn vriendin dreigt hem aan te geven bij de politie, waarop Manny’s baas hem vraagt haar voorgoed het zwijgen op te leggen.

69. The Three Dreams Of Mr. Findlater
De dromen van Ernest Findlater zien er idyllisch uit met hun tropische setting, maar ze herbergen een macabere boodschap: een plan om zijn vrouw uit de weg te ruimen. Ernest besluit de dromen in praktijk te brengen en treft de nodige voorbereidingen voor een fataal ongeluk.

70. The Night The World Ended
Wanneer iemand Johnny een krant voor de neus houdt die kopt dat de wereld voor middernacht zal vergaan, wil hij de laatste momenten van zijn leven optimaal doorbrengen. Maar hij schiet iemand neer en als blijkt dat de krantenkop een grap was, zoekt hij boos de moppentapper op.

71. The Hands Of Mr. Ottermole
Een reporter onderzoekt de mysterieuze wurgingen die de laatste tijd plaatsvinden in mistig Londen. Wanneer vermoedens rijzen dat de dader wel eens iemand van het politiekorps kon zijn, brengt hij zichzelf echter in een gevaarlijke situatie.Disk 5:
72. A Man Greatly Beloved
Een klein stadje is er trots op de befaamde rechter John Anderson onder zijn inwoners te tellen. Wanneer de gepensioneerde man overlijdt, ontdekken een pientere negenjarige en een medium een heel andere verleden dan dat wat de rechter de gemeenschap had voorgehouden.

73. Martha Mason, Movie Star
Mabel MacKay aanbidt filmster Martha Mason, deels omdat ze vindt dat ze als twee druppels water op haar lijkt. Wanneer Martha’s echtgenoot haar idolatrie bespot, vermoordt Mabel hem. Ze doet verwoede pogingen de moord te verdoezelen, maar misschien komt het tegenovergestelde haar wel beter uit.

74. The West Warlock Time Capsule
George heeft een hekel aan zijn irritante broer Waldron. Wanneer hij wordt ingeschakeld om een tijdcapsule te fabriceren die pas over 100 jaar geopend zal worden, ziet hij zijn kans schoon om zich voor eens en altijd van Waldron te ontdoen.

75. Father And Son
Joe Saunders helpt anno 1912 een voortvluchtige oude vriend onder te duiken in zijn pandjeshuis. Wanneer zijn zoon Sam dit ontdekt, is hij woedend en hij dreigt ermee de voortvluchtige aan te geven om de politiebeloning op te strijken. Het geld in handen krijgen blijkt helaas minder gemakkelijk dan gepland.

76. The Indestructible Mr. Weems
Een stel logebroeders heeft een kerkhof gekocht en zoekt mensen die de begraafplaatsen willen kopen. Ze vinden de oude Mr. Weems bereid als eerste te investeren en geven hem in ruil 50 dollar voor elke week dat ie nog leeft. Wanneer na een tijdje Mr. Weems nog steeds niet dood is, beginnen de broeders te morren.

77. A Little Sleep
Barbie Hallem ontdekt een moordenaar in een afgelegen berghut. De man houdt echter vol dat niet hij, maar zijn broer de dader is. Naarmate Barbie meer met de man aan de praat geraakt, begint ze zijn verhaal te geloven. Maar of dat een slimme zet is?

78. The Dangerous People
Twee treinpassagiers converseren met elkaar over een recent nieuwsbericht waarin de ontsnapping van een gevaarlijke gek werd gemeld. Paranoia krijgt hen echter in de greep wanneer ze elkaar ervan verdenken de ontsnapte te zijn.BEELD EN GELUID
Over het algemeen valt de beeldkwaliteit van dit tweede seizoen reuze mee. Je kan geen vlekkeloze transfer verwachten van een tv-reeks uit de jaren vijftig, maar de prints ogen niettemin redelijk schoon, met weliswaar wat grain. Het contrast en de scherpte fluctueren van episode tot episode en variëren van doenbaar tot verrassend goed. Als soundtrack werd het originele monospoor op de disk gezet. De track is niet altijd even zuiver, maar de dialogen zijn doorgaans probleemloos verstaanbaar. De wisselende geluidssterkte van aflevering tot aflevering is echter een spijtig schoonheidsfoutje.

EXTRA'S
Net zoals het eerste seizoen bevat de tweede reeks van Alfred Hitchcock Presents geen extra's.

CONCLUSIE
Het tweede seizoen van Alfred Hitchcock Presents haalt dezelfde constante kwaliteit als het eerste seizoen en wordt bijgevolg een soort van anthologie die de uitzondering is die de regel bevestigt. Het sterrengehalte ligt wat minder hoog, maar de vlotte scenario's en Hitchcocks humoristische intro's scheren vaak hoge toppen. Beeld en geluid zijn zeer degelijk voor zo'n oude tv-reeks, maar de bonussectie blijft frustrerend leeg.


coverStudio: Universal

Regie: Alfred Hitchcock e.a.
Met: Jessica Tandy, Cedric Hardwicke, Hume Cronyn, Rip Torn, Claude Rains, John Williams, e.v.a.

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1956-57

Leeftijd:
6

Speelduur:
975 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582474374


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels CC
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij