:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SHAFT
SHAFT
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2007-06-04
FILM
De zwarte privé-detective John Shaft (Richard Roundtree) komt terecht in een gevaarlijke wespennest wanneer hij de opdracht aanvaard, om de ontvoerde dochter van de beruchte gangster Bumby Jones (Moses Gunn) terug te halen. Maar dat blijkt makkelijker gezegd dan gedaan wanneer Shaft ontdekt dat deze wordt gevangen gehouden door de Italiaanse maffia...

SHAFT's his name. SHAFT's his game.

Klassieker of niet, de tand des tijds is duidelijk helemaal niet goed geweest voor de Blaxploitation-klassieker Shaft uit 1971. Niet alleen is de film als 'actieprent', welke gebaseerd is op de gelijknamige roman van de oscarwinnende scenarioschrijver Ernest Tidyman, een doodsaaie bedoening, met veel te georchestreerde en totaal van dynamiek gespeende actiescènes. Maar verder komt de hele - zogenaamd 'coole' - zwarte woordenschat en al de 'blank versus zwart'-situaties totaal gedateerd en bijna hallucinant over. Het scenario is behoorlijk dunnetjes en diverse castleden maken zich schuldig aan tenenkrommend acteerwerk. Acteur Richard Roundtree is dan weer uitstekend gecast als de zwarte privé detective John Shaft en groeide dan ook uit tot een waar culticoon van de moderne cinema. Het enige waar de film tot op de dag van vandaag nog steeds blijft gelden is de briljante soundtrack, waarvoor componist Isaac Hayes - die tegenwoordig bekend is als de stem van Chef uit het ultra-hilarische South Park - terecht beloond werd met een oscar voor de beste filmsong ("Theme from Shaft"). Shaft werd destijds een behoorlijke hit en zodoende volgden er over de volgende jaren nog twee sequels, die overigens beduidend beter waren dan het origineel, en een geflopte televisieserie. In 2000 kwam regisseur John Singleton, bekend bij het grote publiek door het platte 2 Fast 2 Furious, met een redelijke remake annex restart - waarin Roundtree de fakkel doorgeeft aan niemand minder dan Samuel L. Jackson. Ook die film werd een commercieel succes, maar er werd helaas geen nieuwe franchise gestart.

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 1.85:1 beeld is bevredigend scherp, met een beperkt contrast en dito schaduwdetail. De kleuren ogen fel en typisch 'seventies'. De gebruikte filmprint is niet vrij van vuiltjes en beschadigingen, maar het wordt gelukkig nergens dramatisch. Buiten enkele beeldflikkeringen is er redelijk wat filmgrain aanwezig en hebben we een paar digitale compressiefoutjes opgemerkt. De Engelse Dolby Digital Mono-track klinkt redelijk warm, maar zoals te verwachten aan de gedateerde kant. De dialogen zijn over het algemeen goed te verstaan, maar de muziek durft het geheel soms nogal overheersen. Sporadisch duiken er zachte kraakjes op en er is wat lichte ruis te horen.

EXTRA’S
De originele bioscooptrailer en de featurette "Soul in Cinema: Filming Shaft on Location" (11 min.), waar je een beknopte blik krijg op de set van de film, zijn kleine doch leuke aanwinsten. De 'Cast & Crew'- en 'Awards'-pagina's blijken niet meer te zijn dan statische pagina's met saaie opsommingen van de acteurs en regisseur en de vermelding van de oscar voor Isaac Hayes.

CONCLUSIE
Helaas blijft er van de klassieker Shaft ('71) de dag van vandaag weinig over. De prent is saai, gedateerd en hier en daar behoorlijk onnozel. Ondanks alles is Richard Roundtree wel leuk om naar te kijken als het iconische personage. De dvd van Warner Bros heeft een gezien de leeftijd van de prent en het bronmateriaal een voldoende beeld- en geluidskwaliteit. Bovendien zijn er enkele kleine extra's toegevoegd. Voor de hardnekkige fans een must, maar ons advies is toch eerst eens te huren!


cover
Studio: Living Colour Entertainment

Regie: Gordon Parks
Met: Richard Roundtree, Moses Gunn, Charles Cioffi, Christopher St. John

Film:
5/10

Extra's:
3/10

Geluid:
6/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1971

Leeftijd:
16

Speelduur:
96 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931650519


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital Mono 1.0
Frans Dolby Digital Mono 1.0
Italiaans Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Portugees, Bulgaars, Roemeens, Arabisch, Engels CC, Italiaans CC
Extra's:
• Bioscooptrailer
• Cast & Crew
• Featurette "Soul in Cinema"
• Awards

Andere recente releases van deze maatschappij