:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SHAFT'S BIG SCORE!
SHAFT'S BIG SCORE!
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2007-06-12
FILM
John Shaft (Richard Roundtree) is op een avond de vrouwtjes weer aan het plezieren wanneer hij gebeld wordt door een oude vriend. Deze vraagt of Shaft niet snel even wil langskomen voor hulp. Wanneer de zwarte privé-detective bij de vriend aankomt blijkt deze omgebracht te zijn in een bizarre explosie. Shaft besluit het vreemde zaakje van naderbij te onderzoeken en komt zo op het gevaarlijke pad van zowel lokale gangster Bumpy Jones (Moses Gunn), als van mafiabaas Gus Mascola (Joseph Mascolo). Al snel beginnen er doden te vallen...

"Last time he was nice. This time he's ice!"

Amper een jaar nadat de eerste Shaft ('71) bewees dat films door en voor zwarten een enorm gat in de markt waren, kwam regisseur Gordon Parks al op de proppen met de sequel Shaft's Big Score!. Richard Roundtree is uiteraard opnieuw van de partij, maar ook Moses Gunn keert terug als gangster Bumpy Jones. Er was duidelijk meer geld voorradig en dit laat regisseur Parks graag merken! Het vervolg is op actiegebied gelukkig dan ook niet zo traag en zoutloos als het klassieke origineel. Met uitzondering van de nog steeds te georchestreerde vechtpartijen, komen er enkele leuke actiescènes voorbij. Shaft's Big Score! bevat aanzienlijk meer geweld en is bovendien gekruid met een portie vrouwelijk naakt. Roundtree speelt de rol van 'bad-ass' zwarte privé-detective met zichtbaar plezier en dit straalt af op de kijker, maar voor de rest worden er qua acteertalent maar weinig potten gebroken. Het scenario - van wederom Ernest Tidyman - is weinig verrassend en spectaculair, maar Gordon Parks weet de film prima op gang te houden. Componist Isaac Hayes doet een nieuw nummer voor de sequel, maar vreemd genoeg is het niemand minder dan Parks himself die de rest van de soundtrack voor zijn rekening neemt. Hij gebruikt duidelijk invloeden van het oscar winnende "Theme from Shaft", maar toch kan hij nergens de klasse en niveau van Isaac Hayes' tijdloze nummer halen. Toch hebben we ons behoorlijk goed vermaakt met Shaft's Big Score!, mede omdat de film tenminste al meer in het genrehokje (bla)xploitation past! De meningen waren verdeeld over de sequel, maar toch groeide de prent uit tot een succes. Dit resulteerde nog in het redelijke Shaft In Africa en een gelijknamige televisieserie.

BEELD EN GELUID
Het 2.35:1 anamorfisch uitgevoerde beeld is over het algemeen bevredigend scherp, met een net voldoende contrast en schaduwdetail. Het zwartniveau is redelijk goed, maar de kleuren ogen soms nogal flets en gedateerd. De gebruikte filmprint ziet er proper uit en vuiltjes en/of beschadigingen vormen nergens een echt probleem. Beeldruis is gelukkig niet aan de orde. Wel is er wat minieme filmgrain aanwezig en hebben we hier en daar enkele kleine digitale compressiefoutjes kunnen waarnemen. De Engelse Dolby Digital Mono-track klinkt redelijk warm, maar zoals te verwachten vlak en gedateerd. De dialogen zijn over het algemeen goed te verstaan, maar de muziek durft het geheel soms nogal overheersen. Ruis of andere oneffenheden in het geluid nemen nergens dramatische vormen aan.

EXTRA'S
Helaas enkel de overigens heerlijk foute originele bioscooptrailer en de verder totaal nutteloze 'Cast & Crew'-pagina.

CONCLUSIE
Shaft's Big Score! ('72) is nog steeds geen grote kunst, maar is behoorlijk amusant voor de genreliefhebbers door de klassieke vertolking van Roundtree, de foute seventiesstijl, de gewelddadige actie en een welgekomen scheut bloot. De dvd heeft een bevredigende technische kwaliteit. Maar helaas zijn er weer geen noemenswaardige extra's te bespeuren.


cover




Studio: Living Colour Entertainment

Regie: Gordon Parks
Met: Richard Roundtree, Moses Gunn, Joseph Mascolo, Kathy Imrie, Wally Taylor

Film:
6,5/10

Extra's:
1/10

Geluid:
6/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1972

Leeftijd:
16

Speelduur:
101 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931651981


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital Mono 1.0
Frans Dolby Digital Mono 1.0
Italiaans Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Portugees, Bulgaars, Roemeens, Arabisch, Engels CC, Italiaans CC
Extra's:
• Bioscooptrailer,
• Cast & Crew

Andere recente releases van deze maatschappij