:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MONSOON WEDDING
MONSOON WEDDING
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2007-09-05
FILM
In Monsoon Wedding vertelt de in India geboren regisseur Mira Nair over de evenementen op het landgoed van de familie Verma uit Dehli naar aanleiding van het gearrangeerde huwelijk van hun dochter Aditi (Vasundhara Das) met Hemant (Parvin Das), een jonge Indiër die aan een Amerikaanse universiteit een opleiding als computerprogrammeur volgt en tijdens een vakantie naar huis terugkeert om zijn bruid te leren kennen en haar tot zijn vrouw te nemen. India kent een lange traditie van gearrangeerde huwelijken die tot de gebruiken van alledag behoren, ondanks de oprukkende moderniteit. Aditi Verma heeft evenwel besloten om zich bij de keuze van haar vader Lalit (Naseeruddin Shah) neer te leggen omdat ze beseft dat haar minnaar, een getrouwd televisiepresentator, zijn vrouw voor haar nooit zal verlaten.

Op het landgoed van de Verma's heerst een gezonde drukte: vader Lalit heeft net een Australische verwante de oren gewassen omdat die z'n neef uit Amerika op het vliegveld heeft gemist; huwelijksfeestenorganisator Parabatlal Kanhaiyalal Dubey (Vijay Raaz) krijgt de volle lading omdat de gouden blaadjes van de huwelijksboog van de takjes zijn gevallen. De heer des huizes is in alle staten, hij vreest dat de voorbereidingen van het feest te lang aanslepen en dat het verlovingsfeest, dat handenvol geld kost een waarvoor hij een lening moet aangaan bij bevriende golfspelers, in het gedrang komt. Ondertussen is z'n dochter Aditi aan haar shoppende familieleden ontsnapt om haar minnaar in de tv-studio’s op te zoeken.Monsoon Wedding begint als een overvolle soapserie, met een eindeloze reeks intriges omtrent het komende huwelijksfeest, de onzekerheid over het feit of de huwelijkskandidaten elkaar leuk zullen vinden, een toenemende drukte als de familieleden uit verschillende continenten toestromen en de heisa omtrent de langzaam opgangkomende verloving- en trouwceremonie volgens aloude tradities, verspreid over verschillende dagen. De familieleden lopen elkaar voortdurend voor de voeten en een poging om alle verhaaltjes en anekdoten die Mira Nair tegen een razendsnel tempo serveert te begrijpen, is onmogelijk, maar ook niet nodig, want in de loop van de film tekenen de verschillende verhaallijnen zich scherper af en worden de figuren herkenbaar. Monsoon Wedding bevat genoeg materiaal voor twee seizoenen Familie en Thuis samen en Mira Nair voert acteurs en actrices op die in India de status van superster genieten en die een ongedwongenheid en natuurlijkheid uitstralen die in Europese soaps ver te zoeken zijn. Bovendien combineert de regisseur de westerse gebruiken van de Indiase middenklasse feilloos met hun aangeboren respect voor de oeroude gebruiken en rites. Op dezelfde ongedwongen manier laat Mira Nair haar personages Engels en Hindi door elkaar praten, soms in één en dezelfde zin of ze creëert situaties waarbij het ene personage Engels en het andere Hindi praat zonder dat er sprake is van wrijvingen of spanning.

De familie Verma, met vertakkingen tot in Amerika, is helemaal klaar voor de economische en culturele boom van het Indiase schiereiland in de loop van de 21ste eeuw: er is geld in de familie, het landgoed ziet er weelderig en westers uit en het jonge volkje leeft zoals de gemiddelde tiener in West-Europa en de V.S., waarbij zelfs de meest dubieuze personages (o.a. feestenorganisator P.K. Dubey) precies weten wat er in de wereld te koop is. Mira Nair heeft de film helemaal in New Dehli gedraaid, een stad die geplaagd wordt door overbevolking en bittere armoede. Beseffende dat het beeld dat zij van de stad toont in Monsoon Wedding volstrekt niet representatief is voor het echte leven in Dehli, stopt ze straatbeelden van het dagelijkse leven in de miljoenenstad in haar montage. Dat initiatief is lovenswaardig, maar het resultaat is niet echt efficiënt, het is zelfs verwarrend en het staat een aantal keren compleet geïsoleerd tussen de rest van het materiaal. Als Mira Nair onze aandacht wil vestigen op de grove onrechtvaardigheden in de Indiase maatschappij, moet ze misschien gewoon haar onderwerp op dat niveau kiezen.BEELD EN GELUID
Technisch is er op Monsoon Wedding niets aan te merken: de transfer is haast perfect met felle kleuren, scherp beeld en een prachtig zwart-witcontrast. Het geluid staat in stereo, maar het geluid gutst als een bruisend waterval uit de speakers. De soundtrack is bloedmooi en opwindend. Af en toe wordt er gezongen door de artiesten en Mira Nair geeft die fragmenten een natuurlijke plaats in het verloop van de film, waardoor Monsoon Wedding gelukkig heel ver verwijderd blijft van het musicalgenre zoals dat in het Westen opgang maakte na de Tweede Wereldoorlog.

EXTRA'S
De dvd bevat geen extra's.CONCLUSIE
Monsoon Wedding is veel meer dan een mierzoete Bollywood-film zoals die in India aan de lopende band worden geproduceerd. Mira Nair werkt met oosterse acteurs, plaatst ze in een oosters decor en bepaalt de sfeer met ruime flarden Indiase muziek. Ook het onderwerp, nl. het gearrangeerde huwelijk tussen twee Indiase jonge mensen, is puur oosters, maar de intriges en de uitwerking en zelfs het globale uitzicht van haar film zijn compleet op westerse leest geschoeid. Het is maar de vraag in hoeverre een oosters publiek überhaupt interesse kan opbrengen voor deze Europese Bollywood-productie. Valt Monsoon Wedding bijgevolg tussen twee stoelen? Helemaal niet, want de figuren zijn perfect herkenbaar (ook al zijn sommige situaties dat misschien niet helemaal) en de vaart die de film meekrijgt, het provocerend taalgebruik dat af en toe opduikt en de zeer spitse humor die de regisseur in de scènes stopt, maken van Monsoon Wedding een aangename en aantrekkelijke komedie met een groot publiek als doelgroep. De film won overigens de Gouden Leeuw op het Filmfestival van Venetië, de publieksprijs op het Canberra International Film Festival, de British Independent Film Award en werd genomineerd voor de Europese Filmprijzen en de Amerikaanse Golden Globes.


cover
Studio: Dutch FilmWorks

Regie: Mira Nair
Met: Naseeruddin Shah, Lillete Dubey, Shefali Shetty, Vijay Raaz, Tilotama Shome, Vasundhara Das, Parvin Dabas, Kulbhushan Kharbanda, Kamini Khanna

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2001

Leeftijd:
AL

Speelduur:
109 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.78:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij