:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BROTHERS OF A FEATHER - LIVE AT THE ROXY
BROTHERS OF A FEATHER - LIVE AT THE ROXY
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2007-10-01
CONCERTFILM
Na de succesvolle afscheidstournee Freak'N Roll... Into The Fog uit 2005 is Brothers Of A Feather – Live At The Roxy de nieuwste dvd van Chris en Rich Robinson, de backbone-leden van The Black Crowes, en de neerslag van een reeks concerten die de tweeling in 2007 gaf in verschillende Amerikaanse steden. Op het repertoire staan een aantal favorieten uit de omvangrijke Crowescatalogus(Horsehead, Cursed Diamond, Welcome To The Goodtimes, Soul Singing en Jealous Again), solomateriaal uit de privéprojecten van Chris (Someday Past The Sunset) en Rich (Forgiven Song, Leave It Alone), een aantal rarities, twee nieuwe songs (Magic Rooster Blues, Someday Past The Sunset) en een aantal opmerkelijke covers. Bovendien hebben de gebroertjes Robinson voor de gelegenheid de elektrische gitaren, drums, keyboards en de vierkoppige koperband uit de afscheidsconcerten thuis gelaten en alleen saxofonist David Ellis en de twee rondborstige zwarte achtergrondzangeressen Mona Lisa Young en Charity White overgehouden.

De Robinsons begeleiden hun repertoire sporadisch met zacht en breekbaar elektrisch tokkelwerk van Rich, maar meestentijds begeleiden ze hun nummers met twee akoestische gitaren waarbij Chris voor het ritme zorgt en Rich via fingerpicking de kleurtoetsen aanbrengt. Een drietal keren biedt het koortje assistentie en zorgt de saxofoon voor korte jankende of gewoon rokerige uithalen. Chris neemt zoals van gewoonte de zangpartijen voor zijn rekening en Rich beperkt zich tot regelmatige ondersteuning, behalve in zijn eigen twee nummers, die zingt hij zelf met Chris in de back vocals. In The Black Crowes-songs zweeft de bij momenten scherpe en nasale stem van Chris Robinson tussen Janis Joplin en The Allman Brothers met af en toe een hapering die herinnert aan de spastische Joe Cocker. Het repertoire is bekend en houdt het midden tussen rhythm 'n blues, broeierige soulnummers en Crowes-rock met in deze overwegend akoestische uitvoeringen een opvallend grote aandacht voor tekst en inhoud, wat gezien het ontbreken van loeiend harde en bonkende gitaren en drums niet hoeft te verbazen.Toch lijdt deze dvd net zoals Freak'N Roll... Into The Fog aan een tekort aan noodzakelijke afwisseling. Twintig nummers en een show van meer dan een uur en drie kwartier is wellicht voor de echte Black Crowesfans een feestmaaltijd, voor de niet doorwinterde fan is dat beslist te veel van het goede. Voor de bijgeleverde cd is een kortere selectie van 14 songs gemaakt en het resultaat is een stuk spannender dan op de dvd. Opvallend is vooral het feit dat naast de Crowes-favorieten voor de cd opmerkelijk veel covers zijn overgehouden, plus de beide solonummers van Rich Robinson, waardoor er duidelijk sprake is van meer afwisseling en minder monotonie.

PLAYLIST
Horsehead
Cursed Diamond
Over The Hill
Magic Rooster Blues
My Heart's Killing Me
Better When You're Not Alone
Forgiven Song
Someday Past The Sunset
Welcome To The Goodtimes
Roll Um Easy
Soul Singing
Cold Boy Smile
Bring On Bring On
Driving Wheel
Leave It Alone
Polly
Darling Of The Underground Press
Jealous Again
Forever Young
Thorn In My Pride

Bij de coversectie noteren we Over the Hill van de Schotse violist en zanger John Martin (Tannahill Weavers), Driving Wheel van de Amerikaans folk- en blueszanger Tom Rush, allebei rustige maar oersterke composities die Chris Robinson vrij getrouw en met overtuiging interpreteert, zij het dat hij uiteraard hier en daar zijn typische stijlelementen toevoegt. Forever Young van Bob Dylan uit het album Planet Waves (1974) is een rechtstreeks eerbetoon aan de grandmaster himself en krijgt een vrij herkenbare uitvoering en Polly van Byrds-oprichter Gene Clark, ook wel Harold E. Clark genoemd, wordt uitgevoerd op twee gitaren en voorzien van twee forse Robinsonstemmen. Het nummer is pure nostalgie.BEELD EN GELUID
De beeldkwaliteit van deze concertregistratie (een compilatie van drie concertavonden) is technisch helemaal in orde, maar op speciale lichteffecten of een adembenemend decor hoeft u niet te rekenen. Het is allemaal heel eenvoudig gehouden: de heren zitten tegen een donkere achtergrond en het licht verandert nauwelijks. Het geluid van instrumenten en stemmen is in orde. De tussenpraatjes van Chris Robinson zijn evenwel nauwelijks verstaanbaar. Daarvoor moet u het volume telkens hoger zetten. Waarom per se een stereotrack, een 5.1-track én een DTS-track is voorzien is niet helemaal duidelijk. In dit eerder minimalistische concert worden de geboden mogelijkheden nauwelijks benut.

EXTRA'S
Als extra krijgt u van Eagle Vison een CD met 14 Nummers uit het concert.

CONCLUSIE
Brothers Of A Feather – Live At The Roxy (Featuring Chris & Rich Robinson of The Black Crowes) is een akoestisch concert met werk van The Black Crowes, solomateriaal van de gebroertjes Robinson, een aantal rarities en een mooie selectie covers van andere artiesten. Fans van het gezelschap zullen deze dvd zeker kunnen appreciëren, of er ook nieuwe zieltjes mee te winnen zijn is twijfelachtig.


cover
Studio: Eagle Vision

Regie: geen
Met: Chris Robinson, Rich Robinson, Mona Lisa Young, Charity White, David Ellis

Film:
6,5/10

Extra's:
7/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
7/10


Regio:
0

Genre:
Muziek

Versie:
Europa

Jaar:
2007

Leeftijd:
AL

Speelduur:
109 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5034504904798


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Stereo 2.0

Ondertitels:
geen
Extra's:
• CD met 14 Nummers

Andere recente releases van deze maatschappij