:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FANTASIA 2000
FANTASIA 2000
Bespreking door: Ronny - Geplaatst op: 2001-01-08
INTRODUCTIE
Over de hele wereld is de naam Disney een groot merk. Bijna iedereen kent Mickey, de wereldberoemde muis van de hand van Walt Disney. De muis, die een afgeleide is van Oswald het konijn, een vroege creatie van Walt toen hij nog voor andere studio's tekende, is geboren op 18 november 1928 toen de tekenfilm "Steamboat Willie" opn het publiek losgelaten werd, waarmee de erkenning van Disney begon als een niet te onderschatten waarde in de tekenfilmindustrie en die leidde tot technische innovaties zoals bv. de dieptecamera, een procedé om een diepte-effect te creëeren via verschillende achtergrondlagen. Het procedé is voor het eerst toegepast in Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen, voor mij nog altijd de beste Disney animatie allertijden, in 1940 gevolgd door Fantasia, een tekenfilm op klassieke muziek en een met de hand uitgelijnd ballet dat een streling was en nog steeds is voor oor en oog. Fantasia 2000 is de opvolger, maar of men daar daadwerkelijk in geslaagd is, moet nog blijken.

FILM
Fantasia 2000 bestaat uit 8 afzonderlijke animaties:
1. Op de muziek van de 5de Symphonie van Beethoven zien we een mooie abstracte vlinderluchtshow met een kleurenregenboog waarin zich een confrontatie tussen het goede en het slechte afspeelt. De computeranimatie versmelt op een perfecte wijze met de hand geschilderde achtergronden. Het ritme van de animaties (op de muziek) is een waar genot, maar dat zijn we gewoon van de Disney-studio.

2. Vliegende Bultruggen ondersteund door Pines Of Rome (Pijnbomen van Rome) van Ottorino Respighi vergezellen ons in dit stuk. Hier valt het gebruik van 3D- computermodellen enorm op: de bultruggen zijn soms storend in combinatie met de traditionele tekentechnieken. Een voorbeeld is de scène waarin ze door wolken vliegen met op sommige momenten een perfecte synergie tussen achtergrond en 3D-animatie en op andere momenten steekt het een beetje af tegen mekaar.

3. Rhapsody in Blue van George Gershwin loodst ons door het Manhattan van de jaren dertig, een tijd waarin de Verenigde Staten met een enorme werkloosheid te kampen hadden. Hier gebruikt Eric Goldberg de karikaturale stijl van Al Hirschfeld om ons een kort verhaal te vertellen over mensen in de ongelukkige periode van hun leven die toch het geluk vinden.

4. Het Tinnen Soldaatje van Hans Christian Andersen op muziek van Dmitri Shostakovich (Piano Concerto No. 2, Allegro, Opus 102) is het verhaal over een tinnen soldaatje met één bee dat verliefd wordt op een balletdanseres omdat zij ook op 1 been door het leven gaat, zo denkt hij althans. Een liefde die verstoord wordt door een "Jack In The Box", in het originele verhaal van 1838 een soort van boze kabouter. Er wordt hier wel het een en ander door Disney aangepast. Het verhaal blijft evenwel leuk en de muziek is ondersteunend in de actiescènes. Hier zien we de vloeiende tekenstijl van Disney zoals we die kennen uit Sneeuwwitje, Belle en het Beest of de meer recente Tarzan.

5. Le carnival des Animaux van Camille Saint-Saëns is de basis voor het unieke stuk Dt Disney voor deze film heeft bedacht. Wat zou je zeggen van een ritmische dans met flamingovogels en daarbij een buitenbeentje van de familie, een flamingo met een jojo. Dit is erg mooi op muziek gezet, perfect in de pas en met eenzeer grappige ondertoon. Klasse.

6. De tovenaarsleerling van Paul Dukas uit de originele Fantasia met in de hoofdrol de "Mouse himself". Mickey vindt zijn werk bij de tovenaar vermoeiend en gebruikt diens tovermuts om een borstel tot leven te wekken. Maar het loopt uiteindelijk in het honderd. Een klassieker die nog altijd boeit.

7. Pomp and Circumstances van Sir Edward Elgar waarin Donald Duck de assistent van Noah speelt en in het tumult zijn Daisy uit het oog verliest. Met de hand getekend verhaal zonder al te veel visuele hoogstandjes.

8. De Vuurvogel-suite van Igor Stravinsky is een verhaal van Leven en Dood: een winterlandschap door een lentefee tevoorschijn getoverd en vervolgens de prachtige en vernietigende kracht van een Vuurvogel die alles in de as legt. Natuurlijk zoals altijd bij Disney hier ook weer een happy end, want uit de as ontspringt opnieuw leven. Visueel is dit een zeer knap stuk, begeleid door een even schitterende muzikale warmte.

Deze fragmenten worden aaneengepraat door bekende namen zoals o.a. Steve Martin en Angela Lansbury.

BEELD EN GELUID
Een productie als deze behoort om duidelijke redenen een uitstekende beeld- en geluidskwaliteit hebben. Er is sprake van een zeer goede transfer die evenwel niet kan typen aan bijv. een Bug's Life. Maar het heeft ermee te maken dat de getekende fragmenten uit Fantasia 2000 eerst moesten worden gescand en aangepast.
De muziek komt uitstekend tot haar recht en maakt een zeer zuivere indruk. Over de Vlaamse stemmen zijn we minder gelukkig: ze zijn gewoonweg afschuwelijk. Bizar overigens dat Mickeys grappige tussenkomst (fragment met Donald)Nederlands gesproken is. Wellicht vonden ze een Vlaamse Mickey bij Disney ook belachtelijk. Maar voor de echte fan is dat allemaal bijzaak, want die luistert naar de originele versie, eventueel mét ondertitels.

EXTRA'S
Tja, het kan niet altijd feest zijn, dus is er sprake van een magere bonus: een introductie van Roy Disney en de feature Blaas, Fluit Tokkel en Drum zijn zowat het enige wat we cadeau krijgen. Dat laatste is een geschiedenisles over het ontstaan van muziekinstrumenten.

CONCLUSIE
Deze dvd mag zeker niet ontbreken in de kast van een animatieliefhebber.


cover




Studio: Buena Vista

Regie: Diversen
Met: Diversen

Film:
8/10

Extra's:
5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Muziek

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2000

Leeftijd:
AL

Speelduur:
71 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8711875921124


Beeldformaat:
1.85:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Nederlands Dolby Digital 5.1
Vlaams Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans
Extra's:
• Introductie door Roy Disney
• Tekenfilm Blaas, Fluit, Tokkel en Drum

Andere recente releases van deze maatschappij