:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SHREK
SHREK
Bespreking door: Ronny - Geplaatst op: 2002-02-10
FILM
Dat hebben we nog niet gezien, een animatie die de spot drijft met het sprookjesgenre. Gebaseerd op het kinderboek "Shrek" van William Steig, krijg je het verhaal van een mensenetende reus te zien die alleen en gelukkig in zijn moeras leeft. Op een dag komt hij op de grens van zijn land de ezel Donkey tegen die op de hielen wordt gezeten door enkele soldaten van Lord Farquaad. Donkey zoekt bescherming bij Shrek, deze laatste is niet echt gelukkig omdat hij zeer gehecht is aan zijn eenzaamheid. Lord Farquaad wil alle sprookjesfiguren uit zijn rijk bannen en stuurt ze naar Shrek's moeras. We komen de wolf uit Roodkapje tegen, de drie biggetjes en Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen. Shrek ontploft bijna en gaat onmiddellijk met de praatzieke Donkey op stap naar het kasteel van Farquaad. Daar krijgt hij te horen dat hij een prinses Fiona moet gaan redden uit de klauwen van een draak om dan zijn moeras terug te krijgen.Niet alleen krijg je de meest gekende sprookjes figuren te zien buiten hun "natuurlijk" omgeving. Velen kennen deze figuren niet enkel uit boeken maar ook van tekenfilms uit de stal van Disney. Disney wordt hier dan ook niet gespaard. Lord Farquaad's kasteel heeft veel weg van een Disney themapark, de parking met de naambordjes, de layout aan de ingang met een bloemenperk dat het gezicht van Farquaad toont. De rijlaan met aan beide zijden huizen en kraampjes en een infostand die plagiaat pleegt op "It's a Wonderful World". Alhoewel hij de overeenkomsten ontkent, is het toch maar bizar dat Jeffrey Katzenberg, een voormalig Disney animator, hier zoveel op de kap laat zitten van zijn vroegere werkgever. De oneliners van de personages zijn altijd zeer goed gekozen en de amusementswaarde blijft altijd van een zeer hoog niveau doorheen de film. De muziek is modern en dat is in de geest van het anders willen zijn die doorheen de complete film loopt. Persoonlijk vond ik het wel niet altijd geslaagd en kwam de muziek soms niet passend over. Hiermee bedoel ik dat de muziek wel modern mocht zijn maar dat die niet speciaal voor film werden geschreven en soms bijvoorbeeld qua tekst naast de feiten was. Maar dit minpuntje schaadt de film niet en je mag je dan ook verwachten aan een grappig, boeiend en vlot lopende tekenfilm. Hoewel de film tegen de gekende regels indruist, houdt men toch er toch vast aan één, namelijk een happy end.

BEELD EN GELUID
Dit type van film is door zijn volledig digitaal productie proces de perfecte kandidaat om een perfecte transfer naar DVD te bekomen. Het beeld is dan ook van een uitmuntende kwaliteit. Wondermooie kleuren met hoog detail en veel diepte gevoel. Het beeld is compleet stabiel en natuurlijk door de digitale verwerking compleet vrij van fouten. Het geluid klinkt ook fantastisch, zoals het op elke DVD zou moeten. Goede balans tussen de kanalen en een goede scheiding en verstaanbaarheid van de stemmen boven de geluidseffecten en de muziek.

Op de hoes van de dvd staat er een foutieve speelduur van 133 minuten terwijl het in werkelijkheid 86 minuten is.EXTRA'S
• Interactieve spellen:
- Character morph: stel zelf een figuur samen met de verschillende lichaamsdelen van Shrek, Fiona, Lord Farquaad en Donkey.
- Decorate the gingerbread man: verschillende outfits voor de gember brood man waar je enkel kan naar kijken en niet zelf kan aankleden.
- Trivia game: geef het juiste antwoord op de gestelde vragen over Shrek.
- Shrek's reVoice studio (DVD-ROM): spreek je eigen stem in op verschillende scenes uit Shrek. Ik heb het willen uitproberen, maar het programma doet mijn pc compleet vastlopen. We hebben dit getest op twee pc's, met AMD en Intel processor, met telkens hetzelfde resultaat: de pc crasht.

• Karakter interviews: de hoofdpersonages geven hun kijk op de film. Hoe ze met de anderen omgingen en of ze zelf hun gevaarlijke stunts deden.

• Audiocommentaar: commentaar tijdens de film van Aron Warner, Andrew Adamson en Vicky Jenson. Zeer interessant om meer te weten te komen over het ontstaan van de karakters, filmtechnieken, stemontwikkeling , problemen tijdens de productie en nog veel meer.

• The Tech of Shrek: de technologie achter de film met uitleg over de verschillende effecten en technieken die men heeft ontwikkeld voor de film.

• International Dubbing Featurette: documentaire over de stemmen die in verschillende talen zijn opgenomen, en gewoon walgelijk slecht zijn desondanks dat de makers vinden dat ze zeer goed de emoties weergeven net als bij de originele.

• Shrek in the Swamp Karaoke: leuk filmpje waarin alle figuren meezingen in een medley van onder andere Like a Virgin" en "YMCA".

• Production Notes, Cast en Crew bios: meer info over de productie, acteurs en medewerkers.

• Boekje met weetjes over de productie.

CONCLUSIE
Shrek is een zeer mooie animatie die de draak steekt met de normale opvatting van sprookjes. Leuke karakters, mooie computer graphics en hilarische grappen maken dit een meesterwerkje dat je enkele keren zal willen zien. Een aanrader om gezien te hebben of om in je collectie op te nemen.


cover
Studio: DreamWorks

Regie: Andrew Adamson, Vicky Jenson
Met: Mike Myers, Eddie Murphy, Cameron Diaz, John Lithgow

Film:
9/10

Extra's:
8/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
2

Genre:
CGI-animatie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2001

Leeftijd:
MG6

Speelduur:
86 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
0667068824728


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Vlaams Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Vlaams, Engels, Frans
Extra's:
• Interactieve spellen,
• Karakter interviews,
• Audiocommentaar,
• The technologie achter Shrek,
• Internationaal dubbing documentaire,
• Shrek Karaoke,
• Productienota's en biografie van acteurs en cast,
• Shrek's revoice studio (DVD-ROM),
• Boekje

Andere recente releases van deze maatschappij